image

Amerikaanse justitieminister hekelt Apple en beveiliging iPhones

dinsdag 19 mei 2020, 10:58 door Redactie, 12 reacties

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft tijdens een persconferentie uitgehaald naar Apple en de manier waarop het bedrijf iPhones heeft beveiligd. Barr deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie waarin hij een update gaf over een schietpartij op een Amerikaanse marinebasis in Pensacola afgelopen december. Daarbij kwamen drie mensen en de schutter om het leven.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vroeg Apple om twee iPhones van de verdachte te ontgrendelen. Apple verstrekte allerlei informatie waarover het beschikte, zoals iCloudback-ups, accountgegevens en transactiegegevens van meerdere accounts. Het zou gaan om gigabytes aan data, aldus Apple. Het bedrijf herhaalde dat het iPhones en andere apparaten niet van een backdoor zou voorzien om autoriteiten toegang te geven.

"Het probleem was dat de telefoons waren vergrendeld en de FBI niet de wachtwoorden had, dus hadden ze hulp nodig om toegang te krijgen. We hebben Apple om hulp gevraagd, en ook de president heeft dit gedaan. Apple wilde ons niet helpen om de telefoons te ontgrendelen. Apple heeft ze bewust zo ontworpen dat alleen de gebruiker, in dit geval de terrorist, toegang tot de inhoud kan krijgen", aldus Barr. Uiteindelijk zou de FBI via een bruteforce-aanval de toegangscode hebben weten te achterhalen, aldus een bron tegenover NBC News.

Hoewel justitie toegang tot de telefoon heeft gekregen nam Barr tijdens de persconferentie Apple op de korrel. "De wens van Apple om klanten privacy te bieden is begrijpbaar, maar niet tegen elke prijs. Onder onze grondwettelijke principes, waar een rechtbank een zoekbevel verstrekt om bewijs van een misdrijf te vinden, is de privacy van het individu ondergeschikt aan het grotere belang van openbare veiligheid", ging Barr verder.

Volgens de justitieminister is er geen reden waarom bedrijven zoals Apple geen producten en apps kunnen ontwikkelen die na een gerechtelijk bevel door opsporingsdiensten zijn te doorzoeken, terwijl ze tegelijkertijd aan "zeer hoge databeveiligingsstandaarden" voldoen. "Het vinden van deze balans moet niet aan het bestuur van bedrijven worden overgelaten. Het is een beslissing die het Amerikaanse volk via hun vertegenwoordigers moet maken", aldus Barr.

De minister stelde dat openbare veiligheid en privacy elkaar niet uitsluiten. "We vertrouwen erop dat techbedrijven in staat zijn om veilige producten te ontwikkelen die de informatie van gebruikers beschermen en op hetzelfde moment opsporingsdiensten toegang verlenen zodra dit door een rechter is toegestaan, en zoals Apple jarenlang heeft gedaan en anderen nog steeds doen."

Barr merkte op dat Apple met China en Rusland heeft samengewerkt door datacentra naar deze landen te verplaatsen, om zo massasurveillance door deze regimes mogelijk te maken. "Als techbedrijven zoals Apple aan de eisen van autoritaire regimes willen voldoen, hebben ze geen excuus om niet samen te werken met rechtsstaten die burgerlijke vrijheden en privacyrechten respecteren en juridische waarborgen hebben", liet de minister weten.

Barr voegde toe dat de ontwikkelingen in deze zaak hebben aangetoond dat er wetgeving moet komen. Dit keer zou justitie namelijk geluk hebben gehad. Iets dat een volgende keer niet zo hoeft te zijn. Daarnaast zouden de kosten om versleutelde informatie te benaderen zeer hoog zijn en veel tijd in beslag nemen. De minister stelde dat dit geen schaalbare oplossing is en in de gehele VS allerlei telefoons wachten om ontgrendeld te worden.

"Nu commerciële encryptie meer geraffineerd wordt, neemt onze kans op succes elk jaar af. We kunnen ons werk niet doen als bedrijven de mogelijkheid om gerechtelijke zoekbevelen te negeren in de handen van terroristen en criminelen leggen", ging Barr verder. Hij herhaalde dat techbedrijven met justitie moeten samenwerken en hij dit het afgelopen jaar herhaaldelijk heeft gevraagd. "Helaas is er geen voortgang geboekt. Voor de veiligheid van onze burgers kunnen we het ons niet verloven langer te wachten."

Reacties (12)
19-05-2020, 11:03 door Anoniem
Dat is goed nieuws natuurlijk.
19-05-2020, 11:12 door Anoniem
De minister stelde dat openbare veiligheid en privacy elkaar niet uitsluiten.
Hoor ik "Karma4 for president?!"....
19-05-2020, 11:23 door linuxpro
Eigenlijk dus een compliment aan Apple dat ze geen backdoors in hun software inbouwen. Dat ze in China en Rusland een datacenter opgezet hebben om aan de eisen van die werelddelen te voldoen doet niets af en het feit dat ook daar de telefoons zelf niet voorzien zijn van achterdeurtjes. Apple heeft alles wat ze konden leveren aan oa. iCloud data zoals dat wettelijk verplicht is ter beschikking gesteld. Dan moet je als politicus die daar zo'n probleem mee heeft de wet aanpassen zodat van ernstige misdrijven verdachten verplicht worden om hun telefoon te ontgrendelen en niet een veiligheidsrisico afdwingen waar iedereen mee geconfronteerd wordt.
19-05-2020, 11:47 door Anoniem
Waarop ik me dan afvraag... houdt Apple echt de rug recht? Of is het een show bedoeld al reclame??

Zoals gebruikelijk snapt de politicus er weer geen moer van. 'Backdoors only for the good guys' (voor zover je justitie in de USA een 'good guy' zou kunnen noemen) bestaan botweg niet. Maar dat blijkt voor politici en zeker ministers van justitie (wij hebben er ook zoeen...) elke keer weer heel moeilijk om te begrijpen.
19-05-2020, 12:00 door karma4 - Bijgewerkt: 19-05-2020, 12:08
Door Anoniem:
De minister stelde dat openbare veiligheid en privacy elkaar niet uitsluiten.
Hoor ik "Karma4 for president?!"....
Ik houd me verre van het volgen van een geaccepteerd idee en ben niet op macht.

Daarvoor moet je zijn bjj de OSS evangelisten en "mijn privacy" fanaten. Het is de RWA mentaliteit.
Best aardig maar lastig leesbaar:
Door Anoniem: Toen Altemeyer zijn pensioen naderde heeft hij voor het grote publiek een boekje geschreven dat zijn bevindingen in een vrij lollige stijl uitlegt. Het heet "The Authoritarians" en is gratis als PDF te downloaden:
https://www.theauthoritarians.org/options-for-getting-the-book/
In de Doublethink-definitie hierboven kom ik twee van de eigenschappen tegen die Altemeyer als typisch voor autoritaire volgers bechrijft: "highly compartmentalized minds" en hypocrisie.
De ander monddood proberen te maken is een typsich kenmerk in de RWA hoek.

Voor privacy kun je beter lezen:
https://decorrespondent.nl/1998/deze-bevlogen-professor-helpt-je-doorgronden-wat-privacy-is/61450488-b6ee8d9d
Daarmee hangt een ander idee samen, namelijk dat het recht op privacy ook geheimhouding betekent; ik bepaal wie er toegang heeft tot mijn gegevens. ‘Deze definitie van privacy is veel te ongeraffineerd,’ zegt Nissenbaum. ‘Je kunt alleen volledige controle hebben over jouw informatie als je in een grot gaat wonen. Het delen van persoonlijke informatie is een essentieel onderdeel van het leven. Als je de redenering doordenkt, betekent het dat iedere keer dat je de controle ook maar een beetje kwijtraakt, jouw privacy wordt geschonden. Dat is natuurlijk onzin.

Dat doordenken is zowel in RWA als LWA kringen een doodzonde.

Als wen naar de nu vereerde Voltaire kijken, dan zien we dat hij in zijn tijd als onmogelijke lastige querulant werd gezien. Voordat je er overheen stapt, hij werd gezien als een van de eerste voorvechters voor de mensenrechten.
19-05-2020, 12:02 door Anoniem
Het zijn net kleine kinderen. Ze zijn het er mee eens dat hun privacy gewaarborgd is zolang het hun uitkomt. Als ze het nodig hebben gaan ze stampvoeten en schreeuwen allerlei onzin uit over zaken waar ze geen verstand van hebben en zeker de gevolgen van een backdoor niet kunnen overzien. Jammer.
19-05-2020, 12:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-05-2020, 12:11
Door linuxpro: Eigenlijk dus een compliment aan Apple dat ze geen backdoors in hun software inbouwen.
Niet te hard van stapel lopen, naast dat Apple - zoals je zelf al schrijft - in China de encryptie sleutels van iCloud bij voorbaat al afstaat, is het ook bekend dat het juist na laat om iPhone backups in iCloud verder te beveiligen: https://www.reuters.com/article/us-apple-fbi-icloud-exclusive/exclusive-apple-dropped-plan-for-encrypting-backups-after-fbi-complained-sources-idUSKBN1ZK1CT. Laten we niet vergeten dat enkele jaren geleden grote hoeveelheden privé foto's gelekt werden uit gesloten iCloud backups, misbruik dat niet had hoeven plaatsvinden als Apple zijn beveiliging beter had ingericht. Dat Apple besluit om geen achterdeur in te bouwen betekend dus niet dat ze veiligheid of privacy hoog in het vaandel hebben. Ik kan mij daarom niet aan de indruk onttrekken dat de 'no backdoor policy' een goed uitgevoerde marketing stunt is. Het is immers niet zo dat de concurrent (Google, Android) wél een achterdeur zou inbouwen. Niet dat een backdoor nodig is als het toch al zo lek als een mandje is, maar dat is niet het punt.
19-05-2020, 12:10 door Korund
zodat van ernstige misdrijven verdachten verplicht worden om hun telefoon te ontgrendelen
Is wat lastig als die verdachte inmiddels door de overijverige politie is doodgeschoten en de telefoon niet met vingerafdruk maar met een wachtwoord(zin) is bechermd...
19-05-2020, 13:01 door Anoniem
Deze digibeet is wel erg hardnekkig... Maarja, ik gebruik Zwitserse encryptie.(Nee, niet voor m'n iPhone natuurlijk) Want buiten dit verhaal zijn de USA gewoon losers in het algemeen als het op veiligheid aankomt. Erg obsessief worden er altijd de verkeerde prioriteiten gesteld. Altijd die sprookjes over terroristen en schietende kinderen...
Het besef dat je als regering gewoon voor het welzijn van je volk moet zorgen, blijkt hier weer een nergens uit. Want blij dat die overheid is met weer zo'n doorgedraaide mafkees aan een overdosis aan Starbucks slootwater. De spreekwoordelijke stok om mee te slaan.
19-05-2020, 13:03 door Anoniem
Hoewel justitie toegang tot de telefoon heeft gekregen nam Barr tijdens de persconferentie Apple op de korrel.
Maar als de autoriteiten gewoon toegang tot de iPhone kregen, waarom is het dan nog nodig dat Apple hen zou helpen toegang te verschaffen???
22-05-2020, 17:41 door Anoniem
Ach window dressing, als er maar steeds meer mensen roepen dat apple niet meewerkt gelooft iedereen het weer.
22-05-2020, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Hoewel justitie toegang tot de telefoon heeft gekregen nam Barr tijdens de persconferentie Apple op de korrel.
Maar als de autoriteiten gewoon toegang tot de iPhone kregen, waarom is het dan nog nodig dat Apple hen zou helpen toegang te verschaffen???

Ja je moet toch promoten dat de telefoon beveiligd is, anders gaan mensen usb sticks met truecrypt gebruiken, waar ze dan echt niet meer bij kunnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.