De overheid heeft afgelopen week contact gehad met Apple en Google over de nieuw te ontwikkelen corona-app die mogelijk voor bron- en contactonderzoek zal worden ingezet. De broncode van de app zal via GitHub openbaar worden gemaakt. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt.
Het verzoek voor een app is afkomstig van de GGD, dat een eisenprogramma aan de minister heeft aangeboden. "In het programma van eisen wordt geschetst dat er, in aanvulling op het bestaande bron- en contactonderzoek, behoefte is aan een app die nabijheid anoniem registreert zodat meer (want ook niet herinnerde) contacten van een besmet persoon sneller (want digitaal) worden opgespoord. Wie langere tijd nabij een besmet persoon is geweest krijgt een daarbij passend handelingsperspectief", aldus de minister.
In aanloop naar de ontwikkeling van de nieuwe corona-app is er een bouwteam samengesteld en is er afgelopen week gekeken naar het hergebruiken van de broncode van andere apps. Tevens heeft er afstemming met Apple en Google plaatsgevonden, alsmede verschillende Europese landen. Eerder had de minister al aangekondigd dat de nieuwe corona-app gebruik gaat maken van de programmeerinterface (API) van Apple en Google. Deze API zorgt voor interoperabiliteit tussen Android- en iOS-toestellen die van bluetooth contactonderzoekapps gebruikmaken.
Verder is er een eerste versie van de architectuur gemaakt en is bepaald dat wordt gewerkt met open source broncode op basis van de European Union Public Licence (EUPL)2. De broncode van de app zal op GitHub verschijnen.
"De eerstvolgende stap is het realiseren van de "proof of concept". Alle tussenresultaten zullen daarbij openbaar zijn en iedereen die wil kan meekijken en voorstellen doen", stelt De Jonge, die verder opmerkt dat privacy, risico's voor de nationale veiligheid en informatieveiligheid vanaf het begin worden meegenomen. Zo wordt er een "data protection impact assessment” (DPIA) opgesteld die al in concept openbaar zal worden gemaakt. Ook zullen onder meer het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Autoriteit Persoonsgegevens bij de ontwikkeling van de app zijn betrokken.
De minister verwacht dat een eerst proof-of-concept van de app eind mei gereed is en dat in juni de eerste tests kunnen plaatsvinden. "Niet alleen wordt de mogelijke meerwaarde van een app in de bestrijding van het coronavirus hierbij onderzocht, maar ook worden zaken als adoptie, gedragseffecten, privacy, digitale inclusie, informatieveiligheid en nationale veiligheidsrisico’s meegenomen", zo laat De Jonge weten. De minister verwacht in juli de testresultaten te kunnen presenteren en bij een positief resultaat een voorstel voor het invoeren van de app te kunnen doen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.