image

Autoriteit Persoonsgegevens aangeklaagd door VoetbalTV

donderdag 4 juni 2020, 15:30 door Redactie, 7 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens is aangeklaagd door VoetbalTV, een videoplatform van de KNVB en mediabedrijf Talpa Network dat wedstrijden uit het amateurvoetbal in beeld brengt. VoetbalTV maakt gebruik van camera's die wedstrijden in het amateurvoetbal volautomatisch registreren.

Ruim honderdvijftig amateurverenigingen laten hun wedstrijden via het platform filmen. Eind 2018 startte de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek naar VoetbalTV. In een rapport dat volgde gaf de toezichthouder een negatief oordeel over de manier waarop het platform persoonsgegevens verwerkt. VoetbalTV wil het oordeel aanvechten, maar dat zou pas mogelijk zijn als de Autoriteit Persoonsgegevens laat weten welke maatregelen het tegen het platform wil nemen.

VoetbalTV wacht naar eigen zeggen al maanden op deze stap. Via de rechter wil het platform nu afdwingen dat de AP haar besluit naar aanleiding van haar voornemen tot handhaving bekendmaakt. Volgens VoetbalTV zal anders, als er nog langer niets gebeurt, uiterlijk op 1 september het doek vallen. In afwachting van de eventuele consequenties van de toezichthouder kan het platform naar eigen zeggen geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors.

"Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving. Wij voelen ons daarbij gesteund door privacy experts en juristen en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat een rechter de AP zou terugfluiten als we hun besluit konden aanvechten", stelt Maarten Hoffer, directeur van het platform.

Reacties (7)
04-06-2020, 15:43 door Anoniem
Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving.

Andere mensen doen het ook, maar wij doen het niet, maar het voldoet wel aan de wetgeving. Als er een award voor drogredeneringen en non sequiturs zou zijn, zou VoetbalTV dit jaar een goede kans maken.
04-06-2020, 18:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-06-2020, 18:59
Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving.
Geeft volgens mij wel duidelijk aan dat dit bedrijf per direct opgedoekt kan worden. Als je het verschil tussen het commercieel uitbuiten van persoonsgegevens verward met het filmen voor huishoudelijke doeleinden (die niet onder de AVG vallen) niet ziet, dan mist er toch iets in de eigen analyse.
05-06-2020, 10:08 door Briolet - Bijgewerkt: 05-06-2020, 10:11
"Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving.

Hier worden appels met peren vergeleken. Als talloze mensen alles filmen, wil nog niet zeggen dat ze dit ook (ongefilterd) in de publieke ruimte publiceren.
Verder is er voor de wet een duidelijk verschil tussen een mobiele camera en een vaste camera. Met een vaste camera mag veel minder, als ik de juridische uitleg van Arnoud op dit forum goed onthouden heb.
05-06-2020, 10:51 door Anoniem
Ik kijk nu naar een voetbalwedstrijd met 7 ongeblurde spellers en de rest van de spellers is geblurd.. conform AVG..
Wat kijkt dat waardeloos...
05-06-2020, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kijk nu naar een voetbalwedstrijd met 7 ongeblurde spellers en de rest van de spellers is geblurd.. conform AVG..
Wat kijkt dat waardeloos...

Worden de rugnummers en alle andere herkenbare zaken ook geblurd? Want herleidbaar is herkenbaar. Alleen het gezicht blurren is niet genoeg.
07-06-2020, 19:18 door Anoniem
Waarom zou het dan bij betaald voetbal geen probleem zijn? Iedereen weet wie Dennis Bergkamp is.
08-06-2020, 09:58 door Anoniem
Als men van alle spelers toestemming vraagt, dan is het toch opgelost? Of valt het dan ineens weer onder de noemer "discriminatie" omdat er sprake is van sociale druk (geen toestemming geven = waarschijnlijk op de bank zitten i.p.v. spelen)?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.