image

Politie waarschuwt voor malafide webshops die sportartikelen aanbieden

zaterdag 6 juni 2020, 17:20 door Redactie, 3 reacties

De politie waarschuwt internetgebruikers voor malafide webshops die sportartikelen en elektronica aanbieden. De afgelopen weken deden bijna achthonderd slachtoffers aangifte die via foute webwinkels waren opgelicht bij het online bestellen van fitnessartikelen of elektronica.

"Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het digitale verkeer enorm toegenomen. Cybercriminelen proberen hier voordeel uit te halen door mensen op allerlei frauduleuze manieren geld afhandig te maken", zo laat de politie weten. In het begin van het coronavirus verschenen er allerlei malafide webshops die mondkapjes en handgels aanboden, nu is er een verschuiving zichtbaar naar elektronica en sportartikelen.

"De consument heeft het de afgelopen tijd zonder sportschool moeten stellen. Dan zie je dat cybercriminelen allerlei producten aanbieden die te maken hebben met thuis sporten, zoals fitnessapparaten, trampolines, loopbanden en tafeltennistafels", zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Oplichters maken onder andere gebruik van domeinen met namen als "fitbasic", "elektronicasale" en "elektronicavoordeel".

Online shoppers wordt aangeraden om een webwinkel eerst op verschillende punten te controleren. Zo is het mogelijk om de domeinnaam via de website van de politie op te zoeken en kunnen de verkopersgegevens worden gecontroleerd. Een ander kenmerk is het gebruik van een buitenlands bankrekeningnummer. Eén malafide webwinkel waar 172 slachtoffers aangifte van deden maakte gebruik van een Duits bankrekeningnummer.

Volgens Van der Linden is de politie erop gebrand om deze malafide webshops aan te pakken, maar hebben internetgebruikers ook een eigen verantwoordelijkheid. "Ben je ervan bewust dat wanneer je online shopt dat er altijd een risico bestaat om te worden opgelicht. Houdt dus goed in de gaten met welke partij je zaken wil doen. En bedenk: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo."

Reacties (3)
07-06-2020, 12:56 door karma4
Het AP heeft aan de fraudehelpdeks verboden om een lijst bij te houden met kenmerken bij de oplichting.
Ik zie nu een controle mogelijkheid dat de politie de mogelijkheid bied om te kijken of er iets bijzonders met een website is.
Daarvoor moeten ze een lijst met kenmerken uit eerdere aangiftes verwerken.voordat die beschikbaar komt.
De website is nog in de lucht er is nog geen veroordeling of wat dan ook geweest.

Je hebt met onschuldige ondernemers te maken en er is geen wettelijke basis dat de politie die lijst bijhoudt.
Waar blijft het AP om handhavend tegen de politie op te treden. De privacy van mogelijke oplichters wordt geschonden/
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-wijst-vergunningaanvraag-fraudehelpdesk-af
08-06-2020, 08:20 door Anoniem
Door karma4: Het AP heeft aan de fraudehelpdeks verboden om een lijst bij te houden met kenmerken bij de oplichting.
Wel goed lezen; de AP heeft aangegeven dat de fraudehelpdesk haar huiswerk niet goed genoeg heeft gedaan:
Dat mag alleen als er een zeer zorgvuldig ontwerp wordt gemaakt van het verzamelen en delen van de gegevens om te voorkomen dat mensen ten onrechte als fraudeur te boek staan. De aanvraag van de Fraudehelpdesk was echter niet zorgvuldig genoeg
Dus de AP heeft haar wettelijke taak uitgevoerd en de aanvraag getoetst aan de wet (AVG en de UAVG) rekening houden met de gevoeligheid van de informatie die het betreft. Als dat niet op orde is (bv. DPIA niet goed gedaan of bescherming persoonsgegevens niet adequaat geregeld) dan moet je dat opnieuw doen. Zo complex is dat niet en dat had allang gedaan kunnen zijn.
De opmerking “dat mag niet van de AP” is dus onzin, je moet het binnen de kaders van de AVG doen, die de zorgt voor een goede bescherming van de persoonsgegevens van iedereen. Als je eenmaal snapt hoe het werkt is het echt niet zo moeilijk.
08-06-2020, 16:29 door Anoniem
Ja, sportwebshops zijn gevaarlijk. Vooral als ze Canadees zijn en alle betalingen via PayPal willen. Want voor je het weet vergeet hun ISP de antivirus op het account, en dan is iedereen de sjaak!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.