image

Mozilla rekent 3 dollar per maand voor testversie Firefox-proxydienst

woensdag 10 juni 2020, 09:54 door Redactie, 7 reacties

Vorig jaar lanceerde Mozilla een proxydienst voor Amerikaanse Firefoxgebruikers en de browserontwikkelaar wil nu testen of gebruikers ook bereid zijn hiervoor te betalen. Daarnaast zal de proxydienst binnenkort in meer landen worden uitgerold. Firefox Private Network is een browserextensie die gebruikers een versleutelde verbinding naar het internet biedt, bijvoorbeeld als ze van een openbaar wifi-netwerk gebruikmaken. Het verkeer gaat hierbij eerst naar een server van internetbedrijf Cloudflare en daarvandaan naar de opgevraagde website.

Mozilla benadrukt dat het hier niet om een volledige vpn-dienst gaat, waarbij al het verkeer van browsers en apps op het systeem via de vpn-verbinding lopen. Firefox Private Network, die zich nog in de bètafase bevindt, werkt alleen voor de verbinding van Firefox met het internet. Het is daarnaast alleen beschikbaar voor de desktopversie van de browser. De eerste groep testers kon gratis en onbeperkt van de proxydienst gebruikmaken. Voor de tweede groep was de proxydienst slechts een beperkt aantal uren per maand beschikbaar.

Volgens Mozilla is het niet mogelijk om de proxydienst gratis aan te blijven bieden. "Hoewel er verschillende gratis proxyproducten beschikbaar zijn, zijn er altijd kosten verbonden aan de vereiste netwerkinfrastructuur om een beveiligde proxydienst te kunnen draaien", zegt Mozilla's John Gruen. Na onderzoek kwam Mozilla uit op een prijs van 2,99 dollar per maand.

De komende maanden wil Mozilla onderzoeken of Firefoxgebruikers bereid zijn om voor de bètaversie van de proxydienst te betalen en of het als een los product moet worden aangeboden of als onderdeel van een grotere privacybundel voor Firefox. Tevens zal Mozilla kijken hoe de proxydienst zich verhoudt tot de vpn-dienst die het ook aanbiedt. Bijvoorbeeld of het zin heeft om beide producten te bundelen.

Op dit moment is Firefox Private Network alleen beschikbaar voor Amerikaanse Firefoxgebruikers, maar Mozilla is van plan om het product binnenkort ook in andere landen te gaan aanbieden. Daarnaast is het mogelijk om de proxydienst met één account tegelijkertijd op drie Firefox-browsers te gebruiken.

Reacties (7)
10-06-2020, 12:20 door Anoniem
Dit betekent dat maar liefst twee grote Amerikaanse databedrijven je surfgedrag kunnen, zullen en moeten(!) loggen. Qua privacy schiet je er niets mee op, behalve dan dat je isp niet weet wat je met je Firefox doet. Daarbij lijkt $2,99 p/m niet veel voor een proxydienst, maar voor bijv. 5 euro per maand heb je bij het privacyvriendelijke Mullvad (Zweden) een volledige vpn-dienst met honderden servers wereldwijd tot je beschikking. En die verbinding is voor je volledige OS. Standaard voor de verbinding is daar het OpenVPN-protocol. Indien gewenst kun je van het nieuwe Wireguard-protocol gebruikmaken. Mullvad ondersteunt ook ipV6.
Het Zwitserse ProtonVPN heeft naast een volledige (8 à 10 euro p/m) wereldwijde betaalde VPN-dienst (OpenVPN) ook 9 gratis servers in NL, USA en Japan. Elk land 3. Heeft nagenoeg hetzelfde privacybeleid als Mullvad. Alleen bij iedere login wordt een (geanonimiseerde) time stamp gelogd. En ipV6 is geblokkeerd bij default.
Jammer dat Mozilla niet heeft gekeken naar jurisdictie/privacybeleid van niet-Amerikaanse VPN-diensten in hun samenwerkingsverband. Want hun Cloudflare proxybundel oid lijkt me slechts een tijdelijk avontuur, tenzij hun klanten voor hun produkten de komende jaren tussen de $5,- en $10,- willen uitgeven. Zie ik niet gebeuren.
10-06-2020, 14:24 door Anoniem
U zult getrackt worden of u dat nu wilt of niet. No two ways about it.
Ook een VPN zal op bevel van de overheid aan data-opslag moeten doen.

Je privacy wordt in dezelfde mate overeind gehouden naarmate de rug van de VPN-provider sterk is.
Het is in de meeste gevallen geen bullet-proof oplossing.

Begrijp het voordeel van de cybercrimineel, zij zijn vaak in deze gevallen "geborgd" en beschermd.

De behoefte aan betrouwbare tor&tails-verbindingen zal eveneens met de dag toe gaan nemen.
Al trek gekregen in het installeren van een COVID-19 appje?

Jodocus Oyevaer
10-06-2020, 14:24 door Anoniem
Ze doen echt hun best om al het verkeer naar zich toe te trekken.
10-06-2020, 14:58 door Anoniem
Laat Mozilla eerst maar weer eens de privacy van hun gebruikers weer serieus nemen. Als ik Firefox en Thunderbird open (afsluit en tijdens gebruik) wil ik geen één enkele onnodige verbinding zien. Absurd dat deze producten continu jouw data met derden delen, ook met Google.
Dan nog de bloedirritante extra, totaal onnodige, functies die ze er inproppen. Adresbalk die groot wordt, continu zeuren om updates, iedere keer aangeven wat nieuw is etc. Allemaal niet simpel uitschakelbaar, heb je na lang zoeken gevonden hoe het moet, de volgende update staat het gewoon weer aan.
Draag Mozilla een warm hart toe, maar de laatste jaren wordt het allemaal niet beter op. Nu dus ook weer met FPN Firefox en Thunderbird staan al de hele dag door jouw data te delen met Cloudflare, blijkbaar nog niet genoeg data, daar moet nog wat meer bijkomen.

Andere browsers zijn overigens nog veel erger. Behalve Tor.
10-06-2020, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Het Zwitserse ProtonVPN heeft naast een volledige (8 à 10 euro p/m) wereldwijde betaalde VPN-dienst (OpenVPN) ook 9 gratis servers in NL, USA en Japan. Elk land 3.

Betaal je per 2 jaar dan heb je 'VPN Bacic' al voor 3,29 per maand en 'VPN Plus' voor 6,63. Met 'Protonmail Plus' respectievelijk 5,27 en 7,93. Voor dat geld zou je eigenlijk geen gratis mailadres moeten gebruiken.

Alleen jammer dat 'Plus' geen ondersteuning heeft voor catch-all e-mail en het betalen een probleem is, waarom bieden ze niet gewoon bankoverschrijving aan? Wil het graag aanschaffen, maar het kan helaas nu niet.
10-06-2020, 17:12 door Anoniem
Voor de gene die hier een VPN provider zoeken het is raadzaam om goed in te lezen wat je nu werkelijk koopt.

Een goed naslag werk mits je er wat tijd in steekt is te vinden op https://thatoneprivacysite.net/#detailed-vpn-comparison
Er is geen allround best provider in de wereld dus kijk goed naar wat het doel exact is van je VPN.

Privacy willen met een VPN is een veel te ruim begrip. Je zult keuzes moeten maken tussen allerlei sub informatie groepen die je wel of niet bekend wil laten voor providers, overheid en derde partijen, gebruikers.
12-06-2020, 08:38 door Anoniem
het integreert heel eenvoudig in de brower .. wel een voordeel (bij die andere vpn-tools moet je altijd knutselen in je instellingen)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.