image

Belastingdienst ontvangt veel meer meldingen van phishing

donderdag 11 juni 2020, 09:33 door Redactie, 3 reacties

"Uw openstaande schuld is na meerdere herinneringen niet voldaan", zo begint een phishingbericht dat recentelijk uit naam van de Belastingdienst werd verstuurd en het is niet de enige. De afgelopen weken ontving de fiscus veel meer meldingen van phishing dan normaal. Het gaat zowel om e-mails als sms'jes .

"Normaal krijgen we zo'n 2000 meldingen per week. Tijdens de coronacrisis zagen we een piek van tussen de 10.000 en 12.000 meldingen per week", laat Henk Hendriks van de Belastingdienst tegenover de NOS weten. Het aantal meldingen per week is inmiddels naar zo'n 4000 tot 6000 gedaald. Oplichters proberen via de phishingmails de DigiD-gegevens van slachtoffers te stelen, alsmede hen geld afhandig te maken.

De Belastingdienst probeert de phishingdomeinen uit de lucht te laten halen, maar Hendriks noemt het "dweilen met de kraan open". De toename van het aantal meldingen houdt vermoedelijk verband met de coronacrisis, doordat mensen nu meer online zijn, aldus de fiscusmedewerker.

"Wij sturen nooit een bericht via WhatsApp, sms of mail over bijvoorbeeld betalingsachterstanden. Hebt u hierover een sms, whatsappbericht of e-mail gekregen uit naam van de Belastingdienst? Reageer daar niet op en verwijder het bericht", zo laat de Belastingdienst op de eigen website weten. Of de toename van het aantal meldingen ook wil zeggen dat er meer slachtoffers zijn gemaakt is onbekend. Gisteren liet de Fraudehelpdesk nog aan Security.NL weten dat het aantal slachtoffers van WhatsAppfraude de afgelopen periode wel is toegenomen.

Image

Reacties (3)
12-06-2020, 08:35 door Anoniem
Wat wel jammer is, is dat het ontvangen van een dergelijke mail niet al meteen genoeg is voor een aangifte bij de politie. Het lijkt wel alsof er nog geen wet is overtreden dan, ondanks dat 'poging tot' iets al lang in gang is gezet.

Als dat niet strafbaar wordt, dan blijft dit voortduren.
12-06-2020, 08:36 door Anoniem
Zijn de voorbeelden in de screenshots nou de fake berichten? Met zo een url-shortner, dat is toch geen echt bericht?
20-06-2020, 09:37 door potshot
Door Anoniem: Wat wel jammer is, is dat het ontvangen van een dergelijke mail niet al meteen genoeg is voor een aangifte bij de politie. Het lijkt wel alsof er nog geen wet is overtreden dan, ondanks dat 'poging tot' iets al lang in gang is gezet.

Als dat niet strafbaar wordt, dan blijft dit voortduren.

gelukkig zijn autodiefstal,berovingen,inbraken WEL verboden en komen die godzijdank niet meer voor!
oh wacht..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.