image

GGD'en niet van tevoren ingelicht over plan voor corona-app

vrijdag 12 juni 2020, 13:41 door Redactie, 16 reacties

Toen minister De Jonge van Volksgezondheid in april de plannen aankondigde voor een corona-app die het bron- en contactonderzoek van de GGD'en moest ondersteunen kwam dat als een verrassing voor de GGD'en zelf. Er had geen overleg plaatsgevonden en de GGD'en waren ook niet over het plan ingelicht, zo laten ze tegenover De Groene Amsterdammer weten.

"Hij kwam als een duveltje uit een doosje, die vermaledijde app", zegt René Stumpel, directeur van GGD Gooi en Vechtstreek. "Er was geen overleg over, gewoon niet", laat Annemieke van der Zijden weten, directeur van GGD West-Brabant. "We hoorden eerder wel dingen over apps, maar die waren nooit gekoppeld aan ons werk. Daarom waren we er ook niet blij mee."

Zelfs Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van GGD Hollands Midden en voorman van de Nederlandse GGD-directeuren, verneemt het plan voor de corona-app via de persconferentie van de minister. Hoewel De Gouw nog geen mening over de app heeft wordt hij vrijdagmiddag gevraagd om op die zondag de apps die aan de appathon meedoen te becommentariëren.

Pas na het floppen van de appathon vraagt de minister aan De Gouw om in kaart te brengen waar de GGD'en behoefte aan hebben. Volgens Marleen Stikker van onderzoeksinstelling Waag had dit de eerste stap moeten zijn. Anderhalve maand nadat het plan voor de corona-app wordt aangekondigd door de minister hebben de GGD'en hun eerste eisen op papier gezet. Stikker vindt dit veel te laat en waarschuwt dat een niet goed werkende app extra werk voor de GGD'en oplevert.

In de Tweede Kamer heeft de SP vragen over de gang van zaken aan minister De Jonge gesteld. "Vindt u het logisch dat de GGD’en via de persconferentie hoorden van de app die het GGD-werk zou moeten ondersteunen? Waarom is dit niet met de GGD’en overlegd en is niet aan de GGD’en gevraagd waar zij precies behoefte aan hebben? Bent u het ermee eens dat een niet goed functionerende app de GGD’en alleen maar extra werk oplevert?", vraagt SP-Kamerlid Hijink. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (16)
12-06-2020, 13:57 door linux4 - Bijgewerkt: 12-06-2020, 13:58
Als de minister wijs is gooit ie het hele idee van de app in de prullenbak. De voorbereiding blijkt slecht, de GGD wil de app helemaal niet en heeft al lang zelf iets geregeld. De ontwikkeling van de app gaat te snel en te slordig. Er zijn grote zorgen over de privacy. De werking van de app is discutabel. De bevolking heeft er geen zin meer in, was in den beginne nog wel ca. 60% vd ondervraagden maar dat is allang niet meer zo na ICT blunders van o.a. het RIVM. Enz. enz.
12-06-2020, 14:25 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 12-06-2020, 14:28
Door linux4: Als de minister wijs is gooit ie het hele idee van de app in de prullenbak.
Als Ego de Jonge wijs was, had hij vooraf aan de GGD'en gevraagd of zij bij hun werkzaamheden geholpen zouden worden door zo'n app, en zo ja, welke eisen zij daaraan zouden stellen. Maar Ego de Jonge was en is niet wijs, dus gaat hij door met zijn app totdat het uiteindelijk ook tot hem doordringt dat zijn avontuur hooguit een handvol Coronabesmettingen gaat, of heeft, voorkomen. Terwijl er steeds meer belastinggeld, tijd, energie en vertrouwen in de Nederlandse overheid aan verspild wordt.

Misschien dat hij door de resultaten van de test van de app onder militairen het licht ziet, maar zelfs als daar een negatief advies uit voortkomt, zie ik Ego dat wel naast zich neerleggen en er ijzerenheinig mee doorgaan. Al die andere landen en, niet te vergeten, Google en Apple, kunnen het toch niet fout hebben?
12-06-2020, 14:33 door Anoniem
Eens even denken, waar zal deze hapsnurker na zijn politieke kruiwagenzoeker gaan werken.
12-06-2020, 16:33 door Anoniem
"De jaknikkers van Hugo, en de kronkel in het oog van jager Hijink die daarom niet rustig recht voor zich uut kan kieken."

"De appathon was vooral bedoeld om te kijken wat er technisch mogelijk was", aldus de telegraaf:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2006131673/ggd-komt-vrijdag-met-eisenlijst-voor-corona-app

Overigens niet de eerste keer dat er onbegrip is en men elkaar al bij voorbaat begint te wantrouwen wat gemakkelijk kan escaleren.
Gewoon op je beurt wachten blijkt soms moeilijk. Maar minstens zo belangrijk:
goed aangeven wat men eigenlijk aan het doen is zodat de omgeving het blijft snappen ook...
12-06-2020, 16:43 door Anoniem
Hoezo geen verwijtbare tunnel-visie met van tevoren bepaald doel?
Dit kabinet - bij monde van de ministers en premier - deed alsof de virusradar al aan testen toe was, totdat iemand de beginnersfout in de fout aankaartte.
Dit kabinet - bij monde van de ministers en premier - deed alsof de Appaton toch door moest gaan, ondanks dat erover aan de vooravond al zeer indringend bedenkingen waren die overeind bleven.

Er waren sinds Maart 2020 al minimaal 3 situaties waar groepen mensen (>25) - naar verluid volgens media berichtgeving - toch zeker binnen 5-6 dagen massaal op de ziekenhuizen beland zouden zijn.
Denk aan het geschetste beeld door kranten, nu.nl en tv van strand- en park-bezoekers en dergelijke.
Nu het aantal besmettingen al zo lang durend enorm laag ligt durft de GGD kennelijk pas haar handen van de koers van dit kabinet af te trekken door met terugwerkend kracht op het draagvlak bij de opzet en aanpak van de App aan de orde te stellen..

Wat voor 'n spanningen moeten er onderling hebben gespeeld en nog altijd spelen.
Nu uit de resultaten (rekenkundig was het al na te gaan) blijkt dat de netto-bijdrage van het opsporen-en traceer stelsel voor Nederland qua nut beperkt gaat blijven zijn kennelijk pas bij de GGD de rapen gaar.
Genoeg reden om alle alarmbellen af te laten gaan over de wisselwerking tussen OMT en regering die minimaal vanaf 1 maand vanaf de uitbraak heel problematisch moet zijn geweest.
Datgeen dat tot nu toe dus rondom het monitoren is opgetuigd heeft echt een Houston probleem.
13-06-2020, 04:21 door Anoniem
Ik heb in het verleden met GGD's te maken gehad. Vakmatig. Er zitten twee kantjes aan de GGD. Er zitten mooie kantjes aan. De volksgezondheid in het algemeen. Maar ook het afdwingen van gedrag. Zoals ook sommige artsen zeggen dat je onmiddellijk moet stoppen met roken omdat ze zelf geen zin hebben in het gezeik als dat fout gaat. En om niks anders.

Als het om een enkele arts gaat, dan kun je altijd gewoon een andere zoeken.

Met de GGD is dat anders. Die hoort er voor iedereen te zijn. Jammer dat dat besef steeds verder wegzakt.
13-06-2020, 07:43 door Anoniem
Dit is ernstig.

GGD's zijn kennelijk, net als zoveel organisaties van algemeen nut, kantjeboord kapotbezuinigd, vanuit de eindeloze focus op kostenbesparing en op het scherp van de snede functioneren die geen buffer voor (niet eens onvoorziene) tegenvallers als een pandemie toelaat, terwijl men blind is voor de enorme kosten voor de samenleving van opbrengsten die in te hoge mate stromen naar mensen die het feitelijke werk niet zelf uitvoeren en er vaak zelfs geen enkele andere betrokkenheid bij hebben dan dat het ze geld oplevert. Daar is de balans zoek.

En Hugo de Jonge manifesteert zich helemaal als het type manager dat daarbij past, iemand die met een vlot elan en inhoudsloze slagvaardigheid doet alsof alles een kleinigheid is die wel even snel en goedkoop geregeld kan worden door op een paar simpele knoppen te drukken. Hebben GGD's capaciteitsgebrek? Dan maken we toch een app die het werk doet, zonder de betrokkenen zelfs maar te vragen wat de eisen voor die app zouden moeten zijn. En bij het maken van die app gaat het net zo, gooi er een emmer ontwikkelaars tegenaan en dan komt het binnen een no time wel goed. Die man is duidelijk niet dom, maar hij lijkt geen begin van besef te hebben van wat erbij komt kijken om iets goed te doen.
13-06-2020, 08:27 door Anoniem
Die app is ook helemaal niet bedoeld om de GGD te helpen. Die is bedoeld om burgers beter in de gaten te kunnen houden. En het hele corona-gedoe is een prima moment om zoiets er snel door te drammen.
Het effect is al bereikt: Crapple en Choochel hebben inmiddels de API in het OS zitten. Je kunt het niet weigeren (want de drammen het gewoon door met een 'update'). Nu alleen nog zonder gezichtsverlies de aftocht blazen...
13-06-2020, 14:42 door Anoniem
De nieuwe wet die 1 juli van kracht moet gaan, geeft de minister nog meer ruimte, hij kan gewoon beslissingen nemen buiten het kabinet om.
13-06-2020, 14:44 door Anoniem
"Het effect is al bereikt: Crapple en Choochel hebben inmiddels de API in het OS zitten. Je kunt het niet weigeren (want de drammen het gewoon door met een 'update'). "

Ik gebruik iPhone, maar ik hou de update tegen totdat ik verplicht wordt, dan gaat de iPhone naar Marktplaats en ga ik alleen nog bellen en sms'n met een Nokia 110.
13-06-2020, 14:50 door Anoniem
Ik heb in het verleden met GGD's te maken gehad. Vakmatig. Er zitten twee kantjes aan de GGD. Er zitten mooie kantjes aan. De volksgezondheid in het algemeen. Maar ook het afdwingen van gedrag. Zoals ook sommige artsen zeggen dat je onmiddellijk moet stoppen met roken omdat ze zelf geen zin hebben in het gezeik als dat fout gaat. En om niks anders.

De reden dat artsen je zullen vertellen dat het verstandig is om te stoppen met roken, is ten behoeve van je eigen gezondheid. Wanneer het fout gaat, dan is dat jouw probleem. Niet hun probleem, en zij zullen nooit verantwoordelijk zijn voor de vraag of jij hun advies om te stoppen met roken wel/niet op volgt. De stelling dat zij ''geen zin hebben in gezeik als het fout gaat'' is lachwekkend, en is wegkijk gedrag. Om hun drijfveren in een kwaad daglicht te stellen.

PS: Ik ben een roker, en ik ben 100% verantwoordelijk voor het niet opvolgen van medische advies, indien ik daar longkanker ofzo van krijg. Iedere arts, tandarts of andere zorgverlener die mij aanraadt om te stoppen met roken, heeft volstrekt gelijk. Geen van hen zal er last van ondervinden indien ik dat niet doe (de kans is eerder groter dat dit hen extra omzet oplevert, als je het cynisch bekijkt)....
13-06-2020, 15:40 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: De nieuwe wet die 1 juli van kracht moet gaan, geeft de minister nog meer ruimte, hij kan gewoon beslissingen nemen buiten het kabinet om.
Bedoel je niet 'geeft het kabinet meer ruimte, buiten het parlement om'? Als het gaat om een noodwet is dat namelijk niet waar, die kan elk moment opgeheven worden door de eerste en tweede kamer. Zie ook https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vkugbqvee1yd/artikel_103_uitzonderingstoestanden. In die zin is een noodwet juist een stuk democratischer dan een noodverordening van een van de 25 superburgemeesters. Die weigeren namelijk collectief verantwoording af te leggen aan hun eigen gemeenteraad, en als je niet in een grote stad woont heb je er al helemaal niks over te zeggen.
14-06-2020, 01:37 door Anoniem
Door Anoniem: "Het effect is al bereikt: Crapple en Choochel hebben inmiddels de API in het OS zitten. Je kunt het niet weigeren (want de drammen het gewoon door met een 'update'). "

Ik gebruik iPhone, maar ik hou de update tegen totdat ik verplicht wordt, dan gaat de iPhone naar Marktplaats en ga ik alleen nog bellen en sms'n met een Nokia 110.

Groot gelijk.
14-06-2020, 01:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb in het verleden met GGD's te maken gehad. Vakmatig. Er zitten twee kantjes aan de GGD. Er zitten mooie kantjes aan. De volksgezondheid in het algemeen. Maar ook het afdwingen van gedrag. Zoals ook sommige artsen zeggen dat je onmiddellijk moet stoppen met roken omdat ze zelf geen zin hebben in het gezeik als dat fout gaat. En om niks anders.

Als het om een enkele arts gaat, dan kun je altijd gewoon een andere zoeken.

Met de GGD is dat anders. Die hoort er voor iedereen te zijn. Jammer dat dat besef steeds verder wegzakt.

Drammende artsen met de macht als een soort ambtenaar achter de schermen, extra reden voor nog meer scepsis.....
14-06-2020, 13:01 door Anoniem
Door Anoniem: "Het effect is al bereikt: Crapple en Choochel hebben inmiddels de API in het OS zitten. Je kunt het niet weigeren (want de drammen het gewoon door met een 'update'). "

Ik gebruik iPhone, maar ik hou de update tegen totdat ik verplicht wordt, dan gaat de iPhone naar Marktplaats en ga ik alleen nog bellen en sms'n met een Nokia 110.

Dat zullen er vast wel meer gaan worden, zeker als men deze app gaat verplichten. Ik zou zoiets nooit op mijn phone zetten, ik bepaal zelf wat erop komt en als dat niet kan gaat ie de prullenbak in en koop ik zo'n Nokia 110, daarbij vraag ik me eigenlijk af waarom ik nog zo'n ding nodig heb. Ik wil niet altijd bereikbaar zijn en elk moment van de dag gestoord worden door pingetjes, klingeltjes en andere zaken. De rest van de wereld wilt vooruit, ik ga blijkbaar achteruit maar het geeft me innerlijke rust en daar doe ik het voor.
14-06-2020, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Het effect is al bereikt: Crapple en Choochel hebben inmiddels de API in het OS zitten. Je kunt het niet weigeren (want de drammen het gewoon door met een 'update'). "

Ik gebruik iPhone, maar ik hou de update tegen totdat ik verplicht wordt, dan gaat de iPhone naar Marktplaats en ga ik alleen nog bellen en sms'n met een Nokia 110.

Dat zullen er vast wel meer gaan worden, zeker als men deze app gaat verplichten. Ik zou zoiets nooit op mijn phone zetten, ik bepaal zelf wat erop komt en als dat niet kan gaat ie de prullenbak in en koop ik zo'n Nokia 110, daarbij vraag ik me eigenlijk af waarom ik nog zo'n ding nodig heb. Ik wil niet altijd bereikbaar zijn en elk moment van de dag gestoord worden door pingetjes, klingeltjes en andere zaken. De rest van de wereld wilt vooruit, ik ga blijkbaar achteruit maar het geeft me innerlijke rust en daar doe ik het voor.

Hoe staaf jij vooruitgaan en achteruit gaan van een ander?
Wie zegt dat vooruit gaan samenhangt met het wel hebben van een corona-phone?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.