/dev/null - Overig

Het lijkt alsof berichten hier speciaal voor mij zijn bedoeld

14-06-2020, 11:17 door EnkiSpeaks, 20 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-06-2020, 11:19
Een serieus onderwerp.

Ik ben een IT security expert, werkzaam bij een vrij grote Telecom aanbieder. Ik loop al maanden met iets waarvoor ik professioneel advies heb gevraagd maar na de nodige psychologische testen blijkt ik toch 100% gezond binnen de DSM-IV en de 5 vragenlijsten plus nodige consults met de psychotherapeut en psychoanalist. Ik heb mij 2 dagen uitvoerig laten testen en de conclusie was, volgens de psycholoog "niets aan de hand, dichter bij de norm van normaal kom je niet in vergelijking met anderen die over de vloer kwamen".

Waar ik last van heb bespeur ik de laatste maanden bij andere ITers die hetzelfde lijken te ondergaan. Is het soms vakgerelateerd, bromt er ergens iets wat we niet mogen weten?

Wat ik merk is dat ik en andere specialisten op gebieden in de security last hebben van een soort "Schizotypische gedachtengang". Bij sommigen gaat dat gepaard met paranoia, waarvan ik denk dat deze geinduceerd is door derden, misschien door jaloerse mensen of anderen die een spelletje spelen (stalken, mobbing op de werkvloer, u kent het wel). Waarom moeten ze IT security mensen hebben? Al sla je me dood, ik weet het niet.

Het is een realistische vraag of er meer IT mensen zijn in dit land die denken gevolgd te worden (gevoel liegt niet in de regel) of dat er meer aan de hand is waardoor onze pool ICTers worden getarget door een organisatie of door iets, anders dan "geestelijke gezondheid". Ik stel de vraag want ik wil gewoon kunnen werken en centjes verdienen...

De afgelopen maanden heb ik meerdere ITers (kernel devs type) gevonden die allemaal dezelfde "wanen" hebben. Ze denken dat ze berichten zien voor hun alsof het universum tegen hun praat. Het is iets dat lijkt op schizophrenie en daardoor taboe is om over te praten (jobverlies, mogelijk te gebruiken in smaad of laster door een groepje pestkoppen) maar het is volgens mijn psychologen (2) geen schizophrenie maar een "veelvoorkomend probleem". Ik vind dit raar want ze wilden niet uitleggen wat daarachter zaten behalve "gewoon werken en geen vragen stellen" en als het een veel voorkomend probleem is, waarom moet ik dan in een niche hoek van de maatschappij zoeken en staan dit soort "kwaaltjes" niet gewoon op internet of in de glossy mags zoals Happinez of Psychology Magazine....

Ik heb soms de idee dat je in de psychologie ook allerlei niche zaken hebt die je net zoals in de IT security niet op school leert.

Ik laat mij de kop niet gek maken maar nu de vraag, wie herkend dit? Ik ben ook benieuwd naar de ja-knikkers die meestal in koor klaar staan om te zeggen dat ik naar de psych moet (kom ik net van terug, met papieren en testresultaten...) meestal komen die in groepjes en weten zij verdomd goed waar ik het over heb.

Maar weet U het ook?
Reacties (20)
14-06-2020, 11:46 door Anoniem
Als ik jou was zou ik een afspraak met mijn huisarts maken dat je last krijgt van psychoses en andere achtervolging ideeën, en dat je denkt dat je niet de enige bent die hier last van heeft.
Heb je er ook last van dat wanneer je mensen op straat ziet praten, dat je dan denkt dat ze het over jou hebben?
In dat geval zou ik het bezoek aan een arts niet te lang uitstellen.
14-06-2020, 12:06 door Anoniem
Het is vervelend dat je met niemand daarover kan praten. Ik zou er vanuit gaan dat de professionals weten wat ze zeggen en dat je niet zwaar genoeg bent om anti-psychotica te slikken.

Wat ik altijd doe is stress vermijden. Nu met Corona kan de stress hoger zijn als normaal bij ICT-ers. Vooral omdat iedereen thuis is gaan werken.

Als je een paar weken of maanden het rustig aan doet, niet alleen op je werk maar ook in je privé leven, dan zullen de symptomen vanzelf minder worden. Misschien kan je minder uren gaan werken?
Doe geen gekke dingen waar je stress van krijgt (ook geen leuke dingen). Ga op tijd naar bed. Stel je verhuizing of andere stressvolle dingen uit tot je er weer tegen kan. Vraag hulp aan mantelzorgers in je omgeving om je te ontlasten. Bijvoorbeeld je ouders.

Dat soort dingen. Werkt goed bij mij. Al jaren.
14-06-2020, 12:20 door Anoniem
Een hoop woorden zonder veel concreets om op te antwoorden, maar ik kan wel speculeren.

Zo is er onder ICTers, specifieker beheerders, een tendens om hulp tegen depressies en dergelijk nodig te hebben. Of dit aan de soms extreme stressigheid van het werk, de persoonlijkheid van hen gedreven om machines in het gareel te krijgen en te houden, or iets anders ligt, geen idee. (Zie ook een zekere nieuwsgroep, toen nieuwsgroepen nog een ding waren, en de FAQ die erbijhoort.) Persoonlijk heb ik na een burn-out wegens een paar jaar ±2,5 FTE vervullen nooit meer een job weten vast te houden, dus van wat er verder op de werkvloer gebeurt heb ik geen recente eerstehands ervaring.

Het zou ook kunnen dat je als ICTer eigenlijk wel weet dat ICT voor goed en voor kwaad gebruikt kan worden, en dat allerlei partijen van grootbedrijven tot overheden deze tijd aangrijpen om ICT nog een stuk verder richting alomvattende begluring en controle te duwen.

Of mischien is er nog een andere reden. Wellicht dat je met wat mediteren en visualiseren jezelf om een antwoord kan vragen.
14-06-2020, 12:36 door Anoniem
Volgens mij hebben die onderzoeken niet jouw gewenste resultaten gegeven, maar je bent gewoon een beetje paranoïde geworden. Iedereen zoekt tegenwoordig van alles alleen het negatieve.
14-06-2020, 14:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-06-2020, 14:56
Het is een realistische vraag of er meer IT mensen zijn in dit land die denken gevolgd te worden (gevoel liegt niet in de regel) of dat er meer aan de hand is waardoor onze pool ICTers worden getarget door een organisatie of door iets, anders dan "geestelijke gezondheid".
Voor een deel zal het een beroepsmatig wantrouwen zijn: altijd nadenken over wat er nog mis kan gaan en wat je daar tegen kan doen. Maar dat zie ik echt los van de gedachte of het gevoel dat er écht mensen achter je aan zitten, iets wat alleen in uitzonderlijke gevallen zal voorkomen. In die zin herken ik mij dus niet in wat je beschrijft. (Verder weet ik niet goed wat voor goed advies ik nog kan geven. In ieder geval beterschap toegewenst en hopelijk kom je er achter hoe je hier goed mee kan omgaan.)
14-06-2020, 16:27 door Anoniem
Het zijn volgens mij symptomen van een burn-out: in wezen de gevolgen van langdurige bovenmatige stress.
Ik denk dat je dergelijke symptomen ook veel ziet bij wie een heftige oorlog hebben meegemaakt.

Burnouts kosten de maatschappij veel geld, en in dienst van het geld (vooral hun eigen geld) houden de meeste artsen
en psychologen hun mond, en gaan het onmiddellijk ontkennen als jij erover zou beginnen.
Dan kom je later namelijk misschien nog eens een keertje vaker langs. Vinden ze leuk. ($$$)

Bedrijfsartsen hebben vaak enige connectie met het bedrijf. Als ze te vaak "burnout" zouden opgeven neemt een bedrijf gewoon een andere bedrijfsarts en is die andere zijn baantje kwijt. Dus die kijken ook wel uit om de diagnose "burnout" te stellen. En zo komt het er eigenlijk op neer dat men de mythe dat - burnout niet zou bestaan - nog altijd in stand houdt.
Dat is mijn vermoeden.
14-06-2020, 16:36 door Vicktor
Wat heb jij gerookt?
14-06-2020, 17:08 door Anoniem
Ha Enki,

Wel herkenbaar dit. Ik denk dat technisch onderlegde mensen, zo zal ik ons maar even benoemen, over het algemeen erg goed zijn in het "wat kan er fout gaan"-denken. Zelf kan ik ook erg snel in dat soort negatieve spiralen terecht raken, en dat levert soms de nodige persoonlijke problemen op. Meermaals met psychoseklachten bij de zorginstanties gelopen, zelfs medicijnen gekregen. De neiging om dingen te over-analyseren en verbanden te willen leggen, komt ons goed van pas in ons beroep, maar in het persoonlijke leven wat minder.

Wat ik je mee wil geven na mijn eigen ervaringen: meestal is de wereld niet zo kwaadaardig als wij denken, en zijn we zelf niet interessant genoeg om doelwitten van complotten te zijn. Ik ken het gevoel dat het toch zo is, maar probeer die gedachtegangen toch keer op keer, vanuit je rationele gedachtegang, te ontkrachten. Het feit dat je je eigen gedachtegang afgevangen hebt en hier kan uitleggen, vertelt mij dat je genoeg zelfkennis en inzicht hebt om dat te kunnen. Oefen je vaak genoeg met het uitdagen van je negatieve spiraal, dan kom je er steeds sneller uit.

Groeten,
J
14-06-2020, 17:32 door Anoniem
In Trouw stond laatst een artikel over een groot aantal foute diagnoses bij een GGZ-instelling, met daarin dit:
Opvallend is dat veel patiënten met schizofrenie in feite autisme hebben. “De wanen en stemmen die zo kenmerkend zijn voor schizofrenie, kunnen evengoed bij autisme voorkomen als mensen overprikkeld raken”, zegt psychiater en onderzoeker Mike Veereschild.
https://www.trouw.nl/zorg/een-psychiatrische-instelling-onderzocht-patienten-opnieuw-en-de-helft-van-de-diagnoses-bleek-niet-te-kloppen~bd7aa7e4/

Ik vind autisme voor de hand liggen om aan te denken omdat het veel voorkomt bij IT'ers. Ik ben op hogere leeftijd gediagnostiseerd en met wat ik nu erover weet kan ik terugkijkend op mijn loopbaan moeiteloos in heel wat van mijn vroegere IT-collega's zonder aarzelen de autist herkennen.

Overprikkeld raak je niet alleen op zintuigelijk niveau (gevoelig zijn voor geuren, geluiden, visuele onrust, aanraking). Het kan ook gebeuren als je brein meer informatie moet verwerken dan het aankan. Een voortdurende bron van dat soort overprikkeling was voor mij leven tussen een mensheid die er een wezenlijk andere logica (of een gebrek eraan) op na houdt dan ik. Wrong planet syndrome wordt dat wel genoemd. Ik besteedde eindeloos veel tijd en inspanning aan het proberen te begrijpen hoe al die mensen functioneerden, om te snappen wat ik meemaakte en om mezelf in die context te snappen, en dat kostte meer tijd dan ik beschikbaar had, de mensheid vuurde in een hoger tempo dingen op me af dan ik nog kon verwerken. Ik werk inmiddels niet meer en weet pas sinds ik gestopt en uitgerust ben (dat heeft jaren gekost) wat het is om niet overprikkeld te zijn. Je kan het contrast pas beoordelen als je het hebt meegemaakt, helaas.

Leidt overprikkeling tot wanen en stemmen? Ik ben meerdere keren zwaar overspannen/burned out geweest in mijn leven, en daar heeft een episode bij gezeten waarin ik veel wantrouwen ontwikkelde naar management dat politiek en manipulatief was, doorwalste in situaties waarin mensen (niet alleen ik) het overduidelijk niet meer trokken en die deze problemen niet aangingen maar het balletje bij die mensen zelf neerlegden. Dat wantrouwen had daarmee een basis, maar mijn interpretatie van wat voor motieven daaraan ten grondslag lagen is op een gegeven moment op hol geslagen, omdat ik overduidelijk dingen snapte die die mensen niet snapten en tegelijk geen kaas kon maken van dingen die kennelijk voor hun evident waren [*]. Als je probeert een rationele verklaring te vinden voor iets dat buiten het bereik van je eigen mogelijkheden om nog te begrijpen ligt, dan loop je het risico de plank stevig mis te slaan. Als je daar vervolgens niet uitkomt zal dat wantrouwen eerder gevoed blijven worden dan dat er iets wordt opgelost, en iets dat gevoed blijft worden wordt vanzelf groter en groter.

Ik heb ook in een van die overspannen episodes een moment gehad dat ik mentaal door en door afgepeigerd was en inderdaad iets waarnam dat er niet was. Maar ik besefte dat het gebeurde en kon er als het ware nuchter naast staan en besluiten dat er iets niet klopte. Als het ergens op leek dan was het een brein dat zo uitgeput was dat het even wakend aan het dromen sloeg. Van een bevriende autist die in een zeer zware burnout belandde heb ik iets vergelijkbaars gehoord. De mogelijkheid dat een psychose neerkomt op het verwerken van de realiteit door een dromend brein is trouwens iets waar onderzoek naar wordt gedaan. Dat vormen van mentale uitputting zoiets kunnen oproepen lijkt mij geen vreemde gedachte.

Ik zie in jouw beschrijving die oververmoeidheid of overbelasting niet terug, en mocht je toch bezig zijn op een burn-out af te stevenen dan is het kwalijk als meerdere psychologen dat niet hebben herkend. Dat kan betekenen dat wat ik hier opschreef ver afstaat van jouw situatie, maar aan de andere kant zou je zomaar een van die hoogintelligente autisten kunnen zijn waar veruit de meeste GGZ-hulpverleners geen donder van snappen en dus niet goed mee kunnen omgaan, en dat komt helaas volop voor. Dat je zo rationeel met kennelijk psychose-achtige verschijnselen kan omgaan, als het ware nuchter ernaast kan blijven staan, zou in dat beeld kunnen passen (niet omdat ik ooit ergens heb gelezen dat dat typisch is voor hoogintelligente autisten, maar omdat ik het zelf kan en ik nog een hoogintelligente autist ken die dat duidelijk kan en doet).

Ik hoop dat ik iets heb gemeld dat aanknopingspunten voor je oplevert. Succes ermee.

[*] Opmerking hierbij: er wordt wel gesteld dat dat onvermogen zich in anderen in te leven een kenmerk is van autisme, maar volgens mij is het probleem dat autisten en niet-autisten zo fundamenteel verschillen in hoe ze denken dat ze over en weer dat probleem hebben. Ik ken autisten met wie het wederzijds inlevingsvermogen dik in orde is. Dat niet-autisten, inclusief helaas de nodige GGZ-hulpverleners, een verschil met autisten aanzien voor een eenzijdige beperking van autisten is tragisch en schadelijk.
14-06-2020, 18:28 door Anoniem
Het is een realistische vraag of er meer IT mensen zijn in dit land die denken gevolgd te worden (gevoel liegt niet in de regel) of dat er meer aan de hand is waardoor onze pool ICTers worden getarget door een organisatie of door iets, anders dan "geestelijke gezondheid". Ik stel de vraag want ik wil gewoon kunnen werken en centjes verdienen.

De wetenschapper Richard Feynman heeft in zijn carrière gewerkt aan de atoombom. Hierdoor is hij mogelijk doelwit van organisaties of mensen die slachtoffer zijn geweest van de bom op Hiroshima. Ik kan me goed voorstellen dat Feynman bescherming krijgt van veiligheidsmensen; zonder dat hijzelf daarvan afweet.

Ik las deze week een artikel dat chinese spionnen Nederlandse wetenschappers bespioneren die aan een oplossing werken van het Corona-virus. Moeten deze wetenschappers stoppen met het ontwikkelen van een medicijn?

Doe je ding waar je senang bij voelt.
14-06-2020, 21:50 door Anoniem
Ik herken dit wel. Ik ben door mijn werk in de IT en voor de overheid (ook iets met veiligheid) ook gesiderailed. Als ze je hier niet willen dan kun je overal geintjes verwachten. Gaslighten heet dat. In de meeste gevallen spelen ze de paranoide-achtervolging kaart. Let op als dit bij u speelt, de personen die dit uitvoeren zijn gewoon informanten.

Meer informatie op Buro Jansen punt nl daar komen dit soort zaken regelmatig terug.

De informanten die u voor de gek houden staan altijd klaar en meestal met een groepje om te zeggen dt u paranoide bent. Deze mensen liegen (dat is hun vak of "Beroep") dus neem het vooral niet serieus als de Professionals in de gezondheidszorg u reeds getest hebben. Van die andere professionals (die in de gluurbranche) moet je niets aannemen. Niets is waar. Bij mij zijn ze jaren geleden al gestopt. Ik doe niet mee en heb mijn vrijheid nu.

Stemmen kunnen ze je ook in je hoofd zetten en pas op voor je ijskast (als je begrijpt wat ik bedoel)

Sterkte beste topic starter.
14-06-2020, 23:50 door Anoniem
misschien worden ict'ers niet eerder paranoide, maar worden mensen met aanleg voor paranoia eerder ICT'er.
en ja, paranoia betekent niet vanzelf dat er niemand achter je aan zit.
Als dit gevoel je in de weg gaat zitten, neem dan een minder belangrijke job, waardoor "ze" je minder interessant gaan vinden.

Heb je dat geld echt allemaal nodig?
15-06-2020, 01:52 door Anoniem
Het is een realistische vraag of er meer IT mensen zijn in dit land die denken gevolgd te worden (gevoel liegt niet in de regel) of dat er meer aan de hand is waardoor onze pool ICTers worden getarget door een organisatie of door iets, anders dan "geestelijke gezondheid". Ik stel de vraag want ik wil gewoon kunnen werken en centjes verdienen.


Beste Man, Ik ben ook een IT er en ik wordt dus wel achtervolgd. Je hebt waarschijnlijk dusdanig kennis van zaken dat ze een oogje in het zeil willen houden. En geloof mij maar IT ers zijn in trek want ze zijn slimme mensen die weten hoe ze een kennis welke relevant voor ze is kunnen opzoeken en kunnen vinden o.a. ook op een anonieme manier.
Mocht je hiernaast een bewezen slimme man zijn ben je helemaal interessant.
Kan ook gaan over gevoelige informatie.
Het is bij mij vaak om de drie maanden raak. Groepje mensen die boos naar mij kijken en als ik verder naar ze vraag bevestigen ze dat ze voor de overheid werken.
Dus hou je hoofd koel en probeer een manier te vinden om er mee om te gaan. Je bent waarschijnlijk slim genoeg hiervoor.
Trouwens heb het idee dat veel meer mensen hier last van hebben maar omdat we geen onafhankelijke media hebben in dit land dat het vaak niet de openbaarheid haalt.
Groeten.
15-06-2020, 07:55 door Bitje-scheef
Probeer je los te maken van het werk in wat men "vrije tijd" noemt. Doe iets totaal anders wat niet te maken heeft met computers, netwerken, etc maar wat je wel leuk vindt. Zet dan ook je telefoon uit. Ontkoppel je zelf. Ontspanning.

Voor één is dit een uur hardlopen per dag, de ander gaat een dag in de week een stuk kanoën.

Je zit in een spiraal interesse gekoppeld aan je werk en de hersenen kunnen zodoende niet meer loskomen van het werk.
Als die ontkoppeling eenmaal lukt zul je ook weer fitter voelen en deze continue gedachtenstroom op tijd kunnen stoppen.

Autisme is hier al genoemd, dit kan inderdaad een onderdeel zijn van een eventuele autisme (een aantal verschillende soorten), echter dan zou een ervaren psycholoog dit wel ontdekt hebben met testen (lijkt me).
15-06-2020, 08:18 door Anoniem
Bijzonder dat je zegt dat je niet buiten de gebruikelijke patronen valt volgens de psychotherapeut en DSM IV. Helaas is dat niet consistent met het gegeven dat DSM IV al enige tijd niet meer wordt gebruikt. DSM V is al sinds 2014 in gebruik. Ik weet dus niet waarom nog wordt gerefereerd aan DSM IV door jouw psychotherapeut en psychoanalist.
15-06-2020, 13:56 door Anoniem
Al die mensen die hier praten over "je moet naar een psycholoog" hebben absoluut NUL kennis van EW- Electronic Warfare, Psychological Warfare, Covert Mass Mind Control, Psionic Warfare, Hybrid Cyberwar, Biometric MASINT, Wetware hacking, Metahacking (nee geen metasploit) Etc.

Cyberwar gaat verder dan een paar Linux dozen scannen op open poortjes met nmap joh... Denk ook aan jammen van allerlei radarsystemen tot en met het hacken van de hersenen van de systeembeheerders (een van de aanvalsvectoren heet overigens Spinning True man) om alsnog aan informatie te komen want de mens blijft de zwakste schakel.

Als het niet met blackmail kan of coercion dan heb je nog wel een hand vol exotische electronische manieren om iemands hersens te frituren. Als je dat ontkent met psychologie verwijzingen dan weet je meer en je doet bewust mee (IM) of je hebt totaal geen idee waar je over spreekt.

Hier 1 EW pattentje, een oud fundament. http://www.google.com/patents/US7629918

Weet je wie ook stemmen hoorde, en deze wist op te nemen? Dhr Akwei [1] [2]

Hier onder de link of Google even op "Signals Intelligence has the proprietary ability to remotely and non-invasively monitor information in the human brain by digitally decoding the evoked potentials in the 30-50 hz, .5 milliwatt electro-magnetic emissions from the brain. "

Dit uit zich voor een percentage van de mensen in "verwarde personen", "psychiatrische patienten" maar in de Soviet USSR werden ook dissidenten gelabeld als psychiatrisch en opgesloten in Goelagkampen.

[1] https://everydayconcerned.net/tag/john-st-clair-akwei-lawsuit/
[2] http://whale.to/b/akwei.pdf
15-06-2020, 20:12 door The FOSS
Ik zeg er maar één ding over: High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP).
15-06-2020, 23:02 door Anoniem
Door The FOSS: Ik zeg er maar één ding over: High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP).

Ionosferisch onderzoek op de FM band. De frequenties waar jij naar zoekt liggen hoger. Die zul je ook niet vinden met je SDR dongle of hackrf1

But don't mention the war ;-) Faulty Towers was vandaag het gesprek van de dag op in een Belgisch radioprogramma.

Persoonlijk denk ik dan, goh dat is cultuur. Faulty Towers, waarom heb ik daar nog niet van geprofiteerd? Ik ben immers ook een aardige van van Monthy Python.

Dit heeft alles niets te maken met de geestestoestand van OP. Ik ben in de veronderstelling dat geen ICTre de rand van de hoed weet en die het wel weten die verdienen grof geld en wonen in een mooie villa en krijgen alles wat hun hartje begeert (tot het stopt dan) hehe.
15-06-2020, 23:17 door Anoniem
Of je laat het gewoon los ouwe.
16-06-2020, 16:20 door Anoniem
Door EnkiSpeaks:Ik laat mij de kop niet gek maken maar nu de vraag, wie herkend dit? Ik ben ook benieuwd naar de ja-knikkers die meestal in koor klaar staan om te zeggen dat ik naar de psych moet (kom ik net van terug, met papieren en testresultaten...) meestal komen die in groepjes en weten zij verdomd goed waar ik het over heb.

Je hebt zelf de conclusie getrokken dat bij jouw situatie een psycholoog of psychiater nodig is. Echter wijs je ook bij voorbaat alle hulp of advies in die richting af en accepteert je alleen zaken die binnen je eigen denkbeelden passen. Als je hulp en adviezen al afwijst als onderdeel van het probleem, waarom heb je je dan laten onderzoeken?

Als het klopt dat je doorgelicht bent en daar een negatieve diagnose uitgekomen is, dan is om een second opinion vragen wellicht geen slecht idee. Artsen doen hun best, maar maken soms helaas fouten. Het belangrijkste is dat jij de hulp krijgt die je nodig zou kunnen hebben, en waarvan uit je verhaal blijkt dat ook jij denkt dat je die weleens nodig zou kunnen hebben. Hoe sneller je gepaste hulp vindt, hoe kansrijker en voorspoediger het herstel - zodat je gewoon kan (blijven) werken en centjes verdienen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.