image

Mozilla kondigt relaydienst aan om e-mailadres Firefoxgebruikers te beschermen

vrijdag 26 juni 2020, 09:51 door Redactie, 7 reacties

Mozilla heeft een nieuwe dienst aangekondigd die e-mailadressen van Firefoxgebruikers moet beschermen tegen spammers en dubieuze websites. Via Firefox Relay kunnen gebruikers een e-mailalias genereren om zich bijvoorbeeld op websites te registreren. E-mails worden via de alias naar het echte e-mailadres van de gebruiker doorgestuurd. Firefox Relay kwam afgelopen april al in het nieuws, maar nu heeft Mozilla de dienst officieel aangekondigd.

"De meeste mensen hebben maar één of twee e-mailadressen, waar tientallen of honderden online accounts aan zijn gekoppeld. Je e-mailadres is een unieke identifier, aangezien je de enige bent die het heeft. En dat houdt in dat er zeer veel data aan is gekoppeld, wat je e-mailadres een aantrekkelijk doelwit maakt", laat Mozilla weten. Door een e-mailalias te verstrekken moet worden voorkomen dat het echte e-mailadres op spamlijsten belandt of in handen van dubieuze bedrijven komt.

"Het gebruik van een e-mailalias wil niet zegen dat je kwade bedoelingen hebt, het betekent alleen dat je iets voor jezelf wilt houden. Het houdt niet in dat je e-mailalias niet wordt getrackt, maar je echt e-mailidentiteit is beschermd", stelt Mozilla verder. Om van Firefox Relay gebruik te maken is het wel nodig een Firefox-extensie te installeren. Tevens moeten gebruikers met hun Firefox-account zijn ingelogd.

Op dit moment vindt er een besloten bètatest plaats van de doorzenddienst. Wie geïnteresseerd is kan zich wel aanmelden om Firefox Relay te testen. Wanneer Mozilla de dienst voor iedereen toegankelijk maakt is nog niet bekend.

Reacties (7)
26-06-2020, 11:44 door Anoniem
Wat (alweer) betekent dat er allerlei data langs mozilla gaat waar ze niets mee te maken (zouden moeten) hebben.
26-06-2020, 12:42 door Anoniem
Want wat als re-mailen tot retailen wordt? Het gehele Internet-gebeuren bestaat uit bijna niet anders.
Wat niet weet en toch kassa brengt.

Dus wie kan je nog vertrouwen? En als ze het al niet beloven, kan het nog gebeuren, omdat ze iets niet bijtijds in de gaten hadden (hidden-tag-dienst, obfuscatie). Wegwerp mailadressen voor een korte tijdspanne lijkt me echt veiliger.

luntrus
26-06-2020, 13:09 door Anoniem
Maar een optie bouwen dat je het vergroten van de url balk (iemand een idee welk nut dit dient?) kunt uitzetten is dan weer te lastig voor ze. De producten van Mozilla gaan hard achteruit met opdringen en steeds meer data verzamelen (nu dus ook weer) en delen met derden, ook Google.
Nog even en Firefox deelt jouw data ook met facebook net als Brave en Opera standaard doen.

Een alternatief is er alleen niet.
26-06-2020, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Maar een optie bouwen dat je het vergroten van de url balk (iemand een idee welk nut dit dient?) kunt uitzetten is dan weer te lastig voor ze. De producten van Mozilla gaan hard achteruit met opdringen en steeds meer data verzamelen (nu dus ook weer) en delen met derden, ook Google.
Nog even en Firefox deelt jouw data ook met facebook net als Brave en Opera standaard doen.

Een alternatief is er alleen niet.
Standaard zijn mijn browsers Firefox en Brave 'verpakt' in een sandbox container. Slechts voor de updates en tweaks komen ze daarbuiten. Verder loopt mijn netwerkverkeer over een Zwitserse VPN.
Overigens, de brede adresbalk maakt de browser wel af. Mijn extensies zijn mooi weggestopt in een (overgangs)menu. Beter dan die toeters en bellen tijdens het browsen.
26-06-2020, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: Wat (alweer) betekent dat er allerlei data langs mozilla gaat waar ze niets mee te maken (zouden moeten) hebben.

Inderdaad, vanuit welk land opereert mozilla?
26-06-2020, 16:16 door Anoniem
Laten we hopen dat ze niet te veel verschillende domeinnamen voor die dienst gebruiken en/of dat er een blocklist voor
beschikbaar komt, zodat websites gemakkelijk de adressen van deze dienst kunnen blacklisten voor registratie van
accounts. Accounts registreren via een doorzenddienst die potentieel gehacked kan worden of anderszins de mail
in verkeerde handen laten vallen dat is een extra risico wat je niet moet willen.
26-06-2020, 20:28 door Anoniem
Ik zie de noodzaak daar niet van in. Je maakt gewoon een alias email aan voor websites etc waar je je twijfels over hebt. wordt die gespamt so what. 1 keer in de zoveel tijd delete je alles klaar.

Maar voor een gemiddelde gebruiker zal dat wel lastig zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.