image

RIVM hoopt Infectieradar in september weer online te hebben

dinsdag 7 juli 2020, 17:29 door Redactie, 7 reacties

Het RIVM hoopt de website Infectieradar in september weer volledig operationeel te hebben. De site werd vorige maand wegens een beveiligingslek uit de lucht gehaald. Er wordt nu een compleet nieuwe website ontwikkeld, zo meldt de NOS vandaag.

Op verschillende manieren houdt het RIVM de verspreiding van infectieziekten in de gaten, wat ook geldt voor het coronavirus. Hiervoor wordt onder andere Infectieradar gebruikt. Deelnemers kunnen één keer per week doorgeven of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hebben gehad.

Bij het aanmelden voor Infectieradar moet een formulier met medische gegevens worden ingevoerd. Het gaat dan om het gebruik van medicijnen en waarvoor dit is, of deelnemers roken of allergieën hebben en of men zwanger is. Door een kwetsbaarheid in de vragenformulierapplicatie van Infectieradar bleek het zeer eenvoudig om e-mailadres, geboortejaar en cijfers van de postcode, alsmede gevoelige medische informatie van andere gebruikers te zien.

Minister De Jonge van Volksgezondheid stelde dat de ontwikkelaar wist van het beveiligingslek en was gevraagd om dit te verhelpen. Dit was echter niet gebeurd en doordat er geen "dubbelcheck" had plaatsgevonden was het beveiligingslek niet verholpen, aldus de minister. Formdesk, het softwarebedrijf waarvan de vragenformulierapplicatie door Infectieradar werd gebruikt, liet in een reactie weten dat de kwetsbaarheid niet eerder aan het licht was gekomen en ook niet bij het bedrijf was gemeld.

Formdesk had een oplossing voor het probleem ontwikkeld die volgens De Jonge "zes keer" zou worden gedubbelcheckt. Voorlopig blijft Infectieradar echter offline. Het RIVM verwacht op zijn vroegst de website vanaf september weer in de lucht te hebben. Er wordt een compleet nieuwe website ontwikkeld. Daarnaast heeft het RIVM afscheid genomen van Formdesk. "Sowieso ging het daarbij om een tijdelijke samenwerking", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Reacties (7)
07-07-2020, 18:57 door Anoniem
Tegen die tijd zijn mensen wel klaar met deze zoveelste hoax. Als je ziek bent, ga je wel naar de dokter. Totaal corrupte RIVM mag zelf gaan spelen met hun apps, radars en infecties. Laat ze lekker in China solliciteren...
07-07-2020, 20:10 door linux4
Door Anoniem: Tegen die tijd zijn mensen wel klaar met deze zoveelste hoax. Als je ziek bent, ga je wel naar de dokter. Totaal corrupte RIVM mag zelf gaan spelen met hun apps, radars en infecties. Laat ze lekker in China solliciteren...

Stuur die linkse media (NOS en zo) dan ook meteen mee...
07-07-2020, 21:41 door Anoniem
Het was allemaal zo belangrijk dat het even een paar maanden uit de lucht kan.
En ondertussen is er nog altijd een probleem???

Oftewel, bezint eer ge begint.
Wat een ongeloofwaardigheid kan weer aan dat cv worden toegevoegd.
07-07-2020, 21:44 door Anoniem
Dit was echter niet gebeurd en doordat er geen "dubbelcheck" had plaatsgevonden was het beveiligingslek niet verholpen, aldus de minister
Waarom niet? Was daar soms geen priori-tijd voor?
08-07-2020, 08:09 door Bitje-scheef
Kennelijk zit het probleem diep geworteld. Of is het een psychologisch voordeel voor het vertrouwen om maar helemaal opnieuw te bouwen ?

Hopelijk dan ook met verbeterde fundatmentals. Wat nog wel eens wordt vergeten.
08-07-2020, 08:48 door Anoniem
Jemig, er zitten hier een paar mensen veel te lang op Facebook en de Telegraaf.

Even ter zake: het is goed dat men nu een geheel andere oplossing kiest, mits dat security daarvoor een integraal onderdeel vormt.

De Jonge blijft maar schermen met zijn "dubbelcheck" die gewoon een niet uitgevoerde enkelcheck is. Zwets niet, je viel al diep door de mand en je gaat daarbovenop ook nog eens helpen ons eraan te herinneren. Het CDA heeft een echte fractieleider nodig, geen carrièremannetje.
09-07-2020, 19:33 door Anoniem
Ik denk dat jullie dit wel interessant vinden.


https://www.zwartelijstartsen.com/

Ga maar zoeken op een paar namen.


Welk waarheidsgehalte die website heeft weet ik niet maar...hmm toch.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.