image

EFF wil meer regels voor monitoring van thuiswerkers door werkgevers

vrijdag 10 juli 2020, 14:11 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF wil dat er meer regels komen voor het monitoren van thuiswerkers door werkgevers. Er zijn verschillende bedrijven die software leveren waarmee werkgevers hun werknemers in de gaten kunnen houden. De EFF noemt dit ook wel "bossware".

De burgerrechtenbeweging deed onderzoek naar tien leveranciers van bossware. Daaruit blijkt dat alle onderzochte programma's kunnen monitoren welke apps en websites de gebruiker open heeft staan. Daarnaast kunnen de pakketten screenshots of opnames van de desktop maken. Vijf bosswareproducten blijken ook de toetsaanslagen van werknemers op te kunnen slaan en in twee gevallen is het mogelijk voor werkgevers om de microfoon of webcam via de software in te schakelen.

Negen van de tien aanbieders bieden ook "invisible monitoring", waarbij de software niet zichtbaar voor de werknemer is. Doordat veel werknemers de machines van hun personeel op afstand kunnen beheren is het ook mogelijk om de software op deze manier te installeren. Daarbij worden ook features als een "silent" installatie aangeboden. Meerdere leveranciers maken daarnaast gebruik van de coronacrisis om hun producten aan te bieden.

Volgens Karen Gullo van de EFF loopt door bossware de privacy en security van werknemers gevaar, omdat elke activiteit wordt bijgehouden. De features die de programma's bieden zijn niet noodzakelijk en proportioneel om het personeel aan te sturen, merkt Gullo op. "Wanneer een woning een kantoor wordt blijft het een woning. Medewerkers zouden niet moeten worden blootgesteld aan niet-consensuele surveillance of zich gedwongen moeten voelen om zich in hun eigen woning te laten inspecteren om hun baan te behouden."

De EFF wil dan ook dat er meer regels komen voor het gebruik van bossware. Zo moet surveillance van personeel, zelfs op apparaten van hun werkgever, noodzakelijk en proportioneel zijn. Daarnaast moet de hoeveelheid data die bossware kan verzamelen worden beperkt, en moet worden voorkomen dat persoonlijke data zoals privéberichten en wachtwoorden worden opgeslagen. Verder moet het voor het personeel duidelijk zijn welke gegevens hun werkgever verzamelt. Als laatste wil de EFF dat het mogelijk wordt voor werknemers om werkgevers aan te klagen die de privacyregels overtreden.

Reacties (4)
11-07-2020, 13:17 door Anoniem
Nog afgezien van privacy, ik vind dat je als werkgever meer vertrouwen moet hebben in je personeel. Het voortdurend meekijken op iemands scherm en toetsenbord doe je op de werkvloer ook niet. Toppunt van kinderachtigheid.
11-07-2020, 22:58 door Anoniem
Door Anoniem: Nog afgezien van privacy, ik vind dat je als werkgever meer vertrouwen moet hebben in je personeel. Het voortdurend meekijken op iemands scherm en toetsenbord doe je op de werkvloer ook niet. Toppunt van kinderachtigheid.
Helaas kunnen veel thuiswerkers niet met thuiswerk omgaan, dus enige controle "kan" goed zijn, maar niet altijd. Als je op het werk weinig uitspookt, wordt je ook aangesproken!
12-07-2020, 10:46 door botbot - Bijgewerkt: 12-07-2020, 10:54
Door Anoniem: Nog afgezien van privacy, ik vind dat je als werkgever meer vertrouwen moet hebben in je personeel. Het voortdurend meekijken op iemands scherm en toetsenbord doe je op de werkvloer ook niet. Toppunt van kinderachtigheid.

Ik zou iets verder willen gaan dan "kinderachtigheid". Als je op je werk zit en je 8 uur per dag een manager achter je aan hebt lopen, die kijkt wat je doet, wat je zegt, welke website je open hebt, wat je typt, hoe vaak je op je mobiele telefoon kijkt, en dat ook nog eens allemaal doet zonder dat je het door hebt, dit allemaal potentieel opneemt, opslaat en god mag weten wat hij met die informatie doet... Dan gaat dat bij mij een aantal stapjes verder dan kinderachtigheid.

En dan ook nog eens in je thuissituatie! Waarbij hij via de webcam niet alleen jouw bekijkt, maar alles in het blikveld van de monitor en de microfoon, dus ook je vrouw die voorbij loopt, je kinderen die thuis op de achtergrond een gesprek met mama voeren en alles wat er voor de rest gebeurd.

Dat is geen "kinderachtigheid" dat grenst aan spionage en is op zijn minst een grove schending van iemands persoonlijke privacy, en aangezien het niet allen jouw betreft, maar *alles* wat er in jouw huis gebeurd in het blikveld van de laptop, zou ik het een staaltje huisvredebreuk noemen. Met de mogelijkheid om dat in "silent" mode te doen? Zonder dat je het in de gaten hebt? Wat zou die manager zeggen als jij zonder dat hij het weet *zijn* huis volhangt met microfoon en webcams? Volgens mij sta je dan binnen de kortste keren op straat, en waarschijnlijk voor de rechter.

Wie zegt dat hij het overigens houdt bij die acht uur per dag dat je aan het werk bent. Mijn werklaptop staat 24/7 aan. Omdat ik ten eerste mijn werkuren flexibel zijn. Ik heb een contract van x uur per week, en mij staat geheel vrij in te delen hoe en wanneer ik die x uur indeel (los van de geplande vergaderingen en bepaalde zaken die je met collegas op tijdstippen afspreekt). Ik kan bepaalde uren ook snachts vullen als ik dat zou willen, of als dat zo uitkomt. Een goedeinvalshoek om een bepaald stuk programmacode te schrijven heb je simpelweg niet altijd tussen 9 en 5. Dat wil ook nog wel eens savonds na het eten gebreuren, gebeuren, of als je voordat je je nest in gaat nog even onder de doucht staat en denkt: Ohh wacht even, *zo* kan ik dat doen, en je nog even in je onderbroek een half uurtje een beginnetje maakt op je klaar staande laptop. En dat staat de manager me te kijken. Midden in mijn huiskamer, de enige plek waar ik in corona crisis een goede werkplek kon creëren???

Kinderachtig? Nou nee. Ik denk dat dat redelijk wat wetten overtreed.
13-07-2020, 13:27 door Anoniem
Inderdaad. Als je als interessant bedrijf, betrokken medewerkers in dienst hebt dan is dergelijke software totaal overbodig.

Een betrokken medewerker die eens een half uur eerder naar huis gaat maakt dat goed door de overige dagen over te werken en dit niet op te schrijven. Niet omdat het moet, maar omdat hij zijn werk interessant vindt.

Dit soort controleproducten zijn vergif voor een gezonde werkcultuur en gemotiveerde werknemers.

Maar het is wel begrijpelijk: nutteloze managers moeten immers ook een taak hebben. Hun taak is de maatschappij opzadelen met een indek-cultuur, zinloze administratieve last en wantrouwen. Zo dragen ze ook wat bij, denken ze.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.