image

BerichtenBox-app MijnOverheid werkt voortaan samen met DigiD-app

maandag 20 juli 2020, 13:25 door Redactie, 8 reacties

Er is een nieuwe versie verschenen van de Berichtenbox-app van MijnOverheid, die nu samenwerkt met de DigiD-app. Het is daarmee de eerste app van de Rijksoverheid die gebruikmaakt van deze app2app-techniek. Dat meldt Logius, de automatiseringsdienst van de Rijksoverheid en de partij achter DigiD.

Via de BerichtenBox van MijnOverheid kunnen burgers post van de overheid ontvangen. Inmiddels hebben 8,3 miljoen Nederlanders een MijnOverheid-account. Via de Berichtenbox-app kunnen gebruikers post direct op hun smartphone of tablet lezen. Om van de app gebruik te maken moesten gebruikers voorheen eerst de Berichtenbox-app eenmalig met DigiD aan hun MijnOverheid-account koppelen. Vervolgens moest er een pincode voor de app worden ingesteld. Met deze pincode kon erop de app worden ingelogd en kregen gebruikers toegang tot de inbox van MijnOverheid.

Dit proces is in de nieuwe versie veranderd. Wanneer gebruikers de Berichtenbox-app nu openen wordt de DigiD-app automatisch gestart. Na het invoeren van de pincode van de DigiD-app krijgt de gebruiker toegang tot de Berichtenbox-app. Voorwaarde is wel dat de DigiD-app op hetzelfde toestel is geïnstalleerd. De pincode die voorheen voor de Berichtenbox-app werd gebruikt komt hiermee te vervallen.

Logius laat weten dat de Berichtenbox-app de eerste app van de Rijksoverheid is die gebruikmaakt van deze app2app-techniek. In de toekomst zullen meer apps op deze manier gaan werken. Afgelopen maand werd bekend dat een groot deel van de berichten in MijnOverheid na zes weken nog altijd niet door de ontvanger is gelezen. Volgens Logius is 46 procent van de verstuurde berichten na drie weken nog altijd niet geopend. Na zes weken is dat iets gedaald naar iets meer dan 40 procent.

Reacties (8)
20-07-2020, 13:33 door Anoniem
Eindelijk, goede toevoeging.
20-07-2020, 14:26 door Anoniem
Zeer handig omdat je dan gelijk met één klik/tik kunt reageren op een bericht van de overheid. Die dan gelijk bij de juiste afdeling terecht komt en zo snel en correct afgehandeld kan worden.
Geweldig dat de overheid toch maar mooi het beste met ons voorheeft met deze vooruitstrevende technieken. En qua privacy is helemaal top, Google en Apple zijn bedrijven die op dat gebied zeer betrouwbaar zijn. Hanteren geen technieken op jouw smartphone om mee te kijken wat jij binnen die app doet.
20-07-2020, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Zeer handig omdat je dan gelijk met één klik/tik kunt reageren op een bericht van de overheid. Die dan gelijk bij de juiste afdeling terecht komt en zo snel en correct afgehandeld kan worden.
Geweldig dat de overheid toch maar mooi het beste met ons voorheeft met deze vooruitstrevende technieken. En qua privacy is helemaal top, Google en Apple zijn bedrijven die op dat gebied zeer betrouwbaar zijn. Hanteren geen technieken op jouw smartphone om mee te kijken wat jij binnen die app doet.

Ironie of sarcasme?
20-07-2020, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem:Google en Apple zijn bedrijven die op dat gebied zeer betrouwbaar zijn.

Google leest zelfs je mail,
ik weet niet hoe dat bij appel zit, die hebben vast hetzelfde,
microsoft ook met hun telemetrie enzo.

1 groote amerikaanse bende is het.
Intel installeert zelfs spyware in je computer als je zo een processor hebt.
20-07-2020, 21:16 door Anoniem
Dus nu kan ik het nog sneller niet gebruiken.
Goede zaak!
21-07-2020, 03:55 door Anoniem
DIGID het product van Logius een overheidsinstelling moet je eigenlijk niet gebruiken. Misschien wel honderd duizenden gebruikers hebben een DIGID account aangemaakt zuiver en alleen om digitaal belasting aangifte te kunnen doen. Als een DIGID account aangemaakt wordt dan staat er ook heden ten dage nog:

“Stap 1 van 4
Persoonsgegevens
U gaat nu uw DigiD aanvragen. Uw DigiD bestaat uit inloggegevens waarmee u kunt inloggen bij diverse websites van de Nederlandse overheid.

Let wel er staat letterlijk "waarmee u kunt inloggen bij de diverse websites van de Nederlandse overheid."

Dit is een keiharde leugen! Met DIGID kan ook ingelogd worden bij het pensioenfonds en de ziektekosten verzekering. Zowel het pensioenfonds als de ziektekosten verzekering zijn geen overheid instelling.
De wet AVG stelt expliciet dat inlogcodes zoals DIGID bij uitstek persoonlijke gegevens zijn en persoonlijke gegevens mogen ook weer volgens de wet AVG uitsluitend worden gebruikt voor het doel waarvoor deze zijn verstrekt. In geval van DIGID dus uitsluitend voor het inloggen bij de rijksoverheid.
Het is gewoon volslagen krankzinnig dat een de zelfde gebruikers naam en wachtwoord gebruikt kan worden om in te loggen in verschillende sites. Bij een hack ligt alles op straat.
Er is maanden geleden reeds een klacht ingediend bij de APV maar behandeling laat nog steeds op zich wachten.
22-07-2020, 16:02 door Anoniem
Ze kunnen de BerichtenBox en DigiD app beter vervangen door secure mail en TOTP.

Dan wordt het misschien wel geaccepteerd door weldenkende mensen.
12-08-2020, 11:41 door Anoniem
Mmmm, bij mij werkt het niet (smartphone). Tot drie keer toe kwam ik na inloggen via DigiD weer terecht op de homepage van de Berichtenbox App met daarin de knop om in te loggen. Verder dan dat kom ik niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.