image

Onderzoek: beschikbare corona-apps weinig geïnstalleerd

woensdag 22 juli 2020, 11:34 door Redactie, 5 reacties

In verschillende landen zijn inmiddels corona-apps uitgerold, maar het aantal installaties is nog altijd vrij beperkt. Dat blijkt uit onderzoek van analyticsbedrijf SensorTower dat naar de dertien dichtstbevolkte landen keek waar een corona-app beschikbaar is.

De Australische corona-app CovidSafe, die eind april door de Australische overheid werd gelanceerd heeft het hoogste percentage aantal gebruikers. 21,6 procent van de bevolking ouder dan veertien jaar heeft de app geïnstalleerd, aldus de cijfers van SensorTower, dat zich baseert op downloads van de Apple App Stor en Google Play Store. Turkije volgt op een tweede plek met 17,3 procent, gevolgd door Duitsland op een derde plek (14,4 procent).

Wanneer ernaar het absolute aantal downloads wordt gekeken staat India met 127,6 miljoen downloads bovenaan. De downloadcijfers van SensorTower verschillen van de officiële overheidscijfers. Zo stelt de Duitse overheid dat de CoronaWarnApp inmiddels 16,1 miljoen keer is gedownload. SensorTower ging vorige week nog uit van 10,4 miljoen downloads. Voor Australië telt het bedrijf 4,5 miljoen downloads, terwijl de Australische overheid eerder liet weten dat CovidSafe meer dan zes miljoen keer was gedownload.

Volgens Amesh Adalja van het Johns Hopkins University Center for Health Security is er geen exact percentage om het succes van een corona-app te bepalen. "Contactonderzoek is een belangrijk onderdeel van hoe we deze pandemie zullen doorkomen en alles dat het contactonderzoek kan verlichten zal zeer belangrijk zijn."

Er is echter ook kritiek op het functioneren van de corona-apps. Gisteren werd bekend dat de Australische overheid omgerekend ruim 43 miljoen euro aan de CovidSafe-app heeft uitgegeven en de app nog geen enkel contact van een besmet persoon heeft gevonden dat al niet op andere contactonderzoeksmanieren aan het licht was gekomen.

Reacties (5)
22-07-2020, 12:03 door Erik van Straten
De IJslandse Rakning-C19 app was begin mei al door 38% van de bevolking gedownload (bron: https://www.technologyreview.com/2020/05/11/1001541/iceland-rakning-c19-covid-contact-tracing/). Maar met 364.000 inwoners (zelfde bron) hebben we het niet over veel mensen.

Het aantal downloads is echter nergens hetzelfde als het aantal werkelijke gebruikers (bij wie de app daadwerkelijk draait en Bluetooth aan staat). Er zijn gebruikers die, vaak i.v.m. problemen, de app deïnstalleren en opnieuw installeren (wat meetelt in de downloads). Buitenlandse vakantiegangers zorgen ook voor meer downloads maar zijn natuurlijk geen blijvertjes. Hoeveel mensen zo'n app verwijderen (bijv. omdat ze vermoeden dat deze de accuduurt verlaagt) en niet opnieuw installeren blijft meestal onbekend.

In Zwitserland is het werkelijke gebruik van de app aan het dalen (ondanks dat het totale aantal downloads nog steeds toeneemt), zie de grafiek in https://www.experimental.bfs.admin.ch/expstat/de/home/innovative-methoden/swisscovid-app-monitoring.html.
22-07-2020, 13:54 door Anoniem
Mensen zien de relatieve nutteloosheid ervan in en wegen dat af tegen een digitale enkelband.

Dan is de keuze snel gemaakt, behalve voor de minder intelligente en/of native minderheid die de app wel gebruikt. Zij kunnen de koppeling tussen tracing app en infrastructuur van de belastingdienst niet maken en snappen niet dat door het combineren van heel veel data het anonieme karakter van de tracing techniek in een klap niet-van-toepassing wordt. Als bijvoorbeeld genoeg mensen rondlopen met nog andere apps van de Belastingdienst en die apps wel de locatie bijhouden kunnen ze dus ook de locatie vaststellen van de mensen die met ze in contact zijn geweest en alleen de COVID app geïnstalleerd hebben.

Bovendien moet iedereen continue Bluetooth actief hebben, wat niet alleen de accuduur enorm raakt maar ook door de lekke BT-stack en BT-firmware ook een behoorlijk risico is.

De app voegt effectief niets toe voorkomt ook geen besmettingen. Wat wel besmettingen voorkomt is dat mensen die klachten hebben thuis blijven. Helaas heeft globalisatie ook gezorgd voor meer egocentrische burgers; pakken wat je pakken kan anders pakt iemand anders het je af. Met die mindset is het erg lastig een dergelijk virus de kop in te drukken.
22-07-2020, 15:21 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas heeft globalisatie ook gezorgd voor meer egocentrische burgers; pakken wat je pakken kan anders pakt iemand anders het je af. Met die mindset is het erg lastig een dergelijk virus de kop in te drukken.

Tenzij je die mensen weet te oevrtuigen dat hert in hun eigen (egoistische) voordeel is om je juiist af te zonderen/isoleren. Dan kun je dat virus wel de kop in drukken. dan werkt dat egoisme voor je ipv tegen je. Psychologie 101
22-07-2020, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Helaas heeft globalisatie ook gezorgd voor meer egocentrische burgers; pakken wat je pakken kan anders pakt iemand anders het je af. Met die mindset is het erg lastig een dergelijk virus de kop in te drukken.

Tenzij je die mensen weet te oevrtuigen dat hert in hun eigen (egoistische) voordeel is om je juiist af te zonderen/isoleren. Dan kun je dat virus wel de kop in drukken. dan werkt dat egoisme voor je ipv tegen je. Psychologie 101

Dan ben je er nog niet, want de egoistische werkgever wil dat je toch graag komt werken en flikkert je zomaar de straat op als je te duur wordt en de egoistische schuldeisers willen ook gewoon doorbetaald worden, net als de egoistische overheid die weer belasting over dit alles int. Door de starre opstelling van de maatschappij gaan diens burgers zich ook weer zo gedragen en krijgt de overheid niet de medewerking van burgers, op een moment dat ze dit erg nodig hebben. Dus nuttig is dat egoisme ook weer niet echt gebleken.
27-07-2020, 10:59 door Anoniem
Hier in Duitsland is ook een app beschikbaar voor (o.a.) Android. Maar helaas, mijn smartphone is te oud, en daar draait het niet op.
Ik gebruik hem verder alleen om gebeld te worden. Om alleen voor de Corona-app een nieuwe smartphone aan te schaffen vind ik geen goed idee...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.