image

Mozilla start met uitrol van vernieuwde Firefox voor Android

woensdag 29 juli 2020, 12:20 door Redactie, 4 reacties

Mozilla is gisteren begonnen met het uitrollen van een compleet vernieuwde Firefox voor Android. De vorige versie, met de codenaam Fennec, is officieel end of life en zal geen beveiligingsupdates meer ontvangen. De nieuwe versie, met de codenaam Fenix, maakt gebruik van de GeckoView-engine.

Gecko is de render-engine van Firefox Desktop die ook de basis van GeckoView vormt. Volgens Mozilla zorgt GeckoView ervoor dat de nieuwe Firefox websites sneller kan laden dan de normale Androidversie van Firefox. Daarnaast maakt het allerlei privacyopties mogelijk, zoals het effectiever blokkeren van trackers en cryptominers en het tegengaan van fingerprinting. Standaard zal de Enhanced Tracking Protection die hiervoor zorgt zijn ingeschakeld.

Mozilla gaat Androidgebruikers die met de oude versie werken automatisch upgraden naar de nieuwe versie. Hiervoor moeten gebruikers wel automatische app-updates voor Firefox voor Android hebben ingeschakeld en gebruikmaken van Android 5 of nieuwer en Firefox voor Android versie 59 of nieuwer. Gebruikers met een oudere Android- of Firefoxversie zullen de upgrade niet ontvangen.

Tijdens de upgrade zullen open tabs, browsergeschiedenis, bookmarks, Firefox Account, cookies, gedeeltelijke browsercache, topsites, opgeslagen wachtwoorden, add-ons en ingestelde zoekmachines worden overgenomen. In het geval van opgeslagen inloggegevens moet het master password wel zijn uitgeschakeld. Gebruikers kunnen eenvoudig controleren welke versie er draait. De oude Androidversie is herkenbaar aan het versienummer 68 (waarbij 68.11 de laatste versie is). Firefox Fenix is herkenbaar aan het versienummer 79.

Image

Reacties (4)
29-07-2020, 13:49 door Anoniem
Zo meteen dus maar eventjes dat updaten uitschakelen (automatisch updaten staat logischerwijs standaard uit), voordat ik het handmatig per ongeluk doe. Wacht wel een jaartje.

Nieuwe versie is totaal niet fijn, je kunt nog niet eens bij het openen direct een lijst met jouw favorieten tonen, moet je eerst het menu in. Wel kun je een lijst krijgen waarvan Firefox vindt dat jij die het meeste bezoekt, dat soort onzin wil ik niet, bepaal zelf wel.

Draag Mozilla een warm hart toe, maar de weg die ze zijn ingeslagen is mijn inziens niet de juiste. Daarnaast collecteren ze ook steeds meer data.
30-07-2020, 01:06 door Anoniem
Door Anoniem: Zo meteen dus maar eventjes dat updaten uitschakelen (automatisch updaten staat logischerwijs standaard uit), voordat ik het handmatig per ongeluk doe. Wacht wel een jaartje.

Nieuwe versie is totaal niet fijn, je kunt nog niet eens bij het openen direct een lijst met jouw favorieten tonen, moet je eerst het menu in. Wel kun je een lijst krijgen waarvan Firefox vindt dat jij die het meeste bezoekt, dat soort onzin wil ik niet, bepaal zelf wel.

Draag Mozilla een warm hart toe, maar de weg die ze zijn ingeslagen is mijn inziens niet de juiste. Daarnaast collecteren ze ook steeds meer data.

Voor de goede orde, je zet de update uit zodat je deze versie krijgt? Je schrijft alsof jij de ervaring op hebt gedaan, maar dat kan dus helemaal niet want je hebt de update niet (zie je eerste stuk). Je praat dus iemand na zonder dit zelf ervaren te hebben? Met andere woorden als die persoon Firefox een oor aan probeert te naaien loop jij hier als een mak hondje achteraan? Zou je niet zelf eerst even gaan ervaren alvorens hier die onzin uit te kramen?
30-07-2020, 10:54 door Anoniem
Misschien leuk om weer eens uit te proberen, had met de vorige versies nog wel eens wat raar gedrag, leek alsof het geheugen werd opgeslurpt. Dit merk ik overigens ook bij de desktopversie (nog steeds).
Voordeel van Firefox is dat je extenties kunt gebruiken op je mobiel, andere browsers hebben daar wat problemen mee.
30-07-2020, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Voor de goede orde, je zet de update uit zodat je deze versie krijgt? Je schrijft alsof jij de ervaring op hebt gedaan, maar dat kan dus helemaal niet want je hebt de update niet (zie je eerste stuk). Je praat dus iemand na zonder dit zelf ervaren te hebben?
Firefox Beta werd al maanden geleden automatisch omgezet naar Fenix.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.