De FBI heeft internetgebruikers tips gegeven voor het herkennen van malafide webwinkels. Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst is er een toename van het aantal slachtoffers dat via nepwebwinkels wordt opgelicht. Ook de Amerikaanse toezichthouder FTC meldt een toename van het aantal shoppers dat bestelde goederen niet geleverd krijgt. Het gaat dan onder andere om mondkapjes.
Volgens de FBI is het belangrijk dat online shoppers voordat ze iets bestellen eerst "hun huiswerk" doen. Zo maken frauduleuze webshops vaak gebruik van top-level domeinen zoals .club en .top. Ook bieden ze producten tegen hoge kortingen aan en zijn de domeinnamen vaak recentelijk pas geregistreerd. Een ander kenmerk is dat de webwinkels op social media worden geadverteerd, aldus de Amerikaanse opsporingsdienst.
Internetgebruikers moeten ook voorzichtig zijn met webwinkels die van gratis e-maildiensten gebruikmaken in plaats van een e-mailadres met de eigen domeinnaam. Verder moeten consumenten kijken naar recensies en klachten over de webshops, of de contactgegevens wel kloppen en of de Whois-gegevens openbaar zijn. Criminelen maken gebruik van diensten om de Whois-gegevens van hun domein af te schermen, zo laat de FBI weten. Bij het registreren van een domeinnaam worden allerlei gegevens over de houder verzameld, die via het Whois-protocol opvraagbaar zijn.
Als laatste stelt de FBI dat internetgebruikers zich niet moeten laten misleiden door professioneel uitziende websites, aangezien dergelijke sites eenvoudig zijn op te zetten. Ook de FTC stelt dat scammers de afgelopen jaren steeds beter zijn geworden in het online zetten van legitiem lijkende webshops en negatieve recensies weten te ontlopen door onder andere namen weer actief te worden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.