Het kabinet onderzoekt of mensen kunnen worden verplicht deel te nemen aan bron- en contactonderzoek. Wie niet aan de GGD laat weten met wie hij contact heeft gehad zou een last onder dwangsom opgelegd kunnen krijgen. Daarnaast worden personen die een "dusdanig contact" hebben gehad met een potentieel besmet persoon verplicht om in quarantaine te gaan. Dat meldt minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.
"Het gebruik van meer dwingende individuele maatregelen voor een beperkte groep acht het kabinet noodzakelijk en om die reden zullen we quarantaine meer verplichtend vormgeven. Verplichte quarantaine is een stevige maatregel maar gerechtvaardigd. Quarantaine stopt de verspreiding van het virus en naleving van de regels is dus cruciaal", aldus De Jonge.
De minister stelt dat er in eerste instantie zal worden uitgegaan van vrijwilligheid. "Maar het is wel de bedoeling dat mensen dit opvolgen. Als blijkt dat iemand niet bereid is om vrijwillig thuis te blijven, kan de voorzitter van de veiligheidsregio op advies van de GGD een beschikking tot gedwongen quarantaine uitvaardigen." De Jonge voegt toe dat erop het naleven van de quarantaineplicht zal worden gecontroleerd. Wanneer blijkt dat iemand de opgelegde gedwongen quarantainemaatregel overtreedt kan hij door de rechter worden bestraft.
Het kabinet gaat daarnaast onderzoeken of burgers kunnen worden verplicht om aan bron- en contactonderzoek deel te nemen. Dit is volgens De Jonge onder de huidige juridische kaders al mogelijk, maar vergt ook een vrij ingewikkelde procedure. Er wordt daarom gekeken of een aanvullende verplichting kan worden opgenomen in de Wet publieke gezondheid om de medewerking aan het bron- en contactonderzoek verplicht te stellen.
"De medewerking zou kunnen worden afgedwongen door een last onder dwangsom op te leggen. Dit zou geen alternatief zijn voor de quarantainemaatregel, maar een aanvullend instrument waarmee medewerking aan zowel bron- en contactonderzoek als quarantaine wordt verbeterd", laat De Jonge weten.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.