image

Duitse corona-app voor iPhones stopt na update met werken

donderdag 13 augustus 2020, 15:35 door Redactie, 7 reacties

Afgelopen dinsdag verscheen er een grote update voor de Duitse corona-app, maar die zorgde er ook voor dat de app stopte met werken op iPhones. Gisteren is er een noodupdate uitgebracht om het probleem te verhelpen. Het is niet voor het eerst dat de app met een probleem te maken kreeg.

Eind juli bleek dat er een probleem was met de werking van de app in de achtergrond. Die kon geen nieuwe data ontvangen tenzij gebruikers de app actief openden. Gebruikers die dit niet deden werden zodoende niet of op een later moment voor risicovolle contacten gewaarschuwd. Wanneer "Ververs op achtergrond" staat uitgeschakeld laat de app nu een waarschuwing zien dat dit voor het automatisch waarschuwen van de gebruiker moet zijn ingeschakeld.

Het Duitse Heise laat weten dat wanneer de energiebesparingsmodus van iOS is ingeschakeld, ververs op achtergrond wordt uitgeschakeld. In dit geval zal de corona-app echter geen waarschuwing tonen. Gebruikers die continu de energiebesparingsmodus gebruiken moeten de app dan ook handmatig openen om voor risicovolle contacten te worden gewaarschuwd.

De Corona-Warn-App is inmiddels 16,9 miljoen keer gedownload, waarvan 7,9 miljoen keer door iPhone-gebruikers. Hoeveel mensen via de corona-app zijn gewaarschuwd is onbekend. Die data is vanwege de gedecentraliseerde opzet van de app niet beschikbaar, aldus het Duitse RIVM (pdf).

Reacties (7)
13-08-2020, 16:29 door Anoniem
Als iets goed is, hoeft het geen updates.
Waarom iets installeren wat niet af is ?
Te haastig, is normaal tegenwoordig.
13-08-2020, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Als iets goed is, hoeft het geen updates.
Waarom iets installeren wat niet af is ?
Te haastig, is normaal tegenwoordig.
Het nieuwe normaal heet dat!
13-08-2020, 17:41 door Anoniem
> Als iets goed is, hoeft het geen updates.
Software is pas af als het niet meer gebruikt wordt
13-08-2020, 17:52 door Erik van Straten
16,9 miljoen downloads zou kunnen doen vermoeden dat meer dan 20% van de Duitsers met die app rondloopt, maar dat klopt niet omdat:
- Door alle problemen met deze Duitse app hebben veel mensen de app verwijderd en opnieuw gedownload (elke download telt mee);
- Er zijn ook buitenlanders die de app downloaden voor een tijdelijk verblijf in Duitsland;
- Niet iedereen installeert de app opnieuw na verwijderen.

De Zwitserse SwissCovid app is door bijna 2,2 miljoen mensen gedownload, dat is iets meer dan 25% van de Zwitserse bevolking. Van die app wordt het aantal actieve gebruikers bijgehouden (apps die data van de server halen); dat is, met bijna 1,3 miljoen mensen, maar 60% van het aantal downloads, oftewel ca. 15% van de Zwitserse bevolking.

De Zwitserse app is overigens verhoudingsgewijs (t.o.v. de grootte van de bevolking) de meest gedownloade app in Europa (na het kleine IJsland); de apps van Italië, Frankrijk, Polen en Oostenrijk zijn veel minder vaak gedownload.

Als ook in Duitsland maar 60% van de downloaders de app daadwerkelijk in gebruik heeft, zou dat om ruim 10% van de Duitsers gaan. Opvallend is echter dat maar ca. 5% van de positief geteste Duitsers data van hun app uploadt zodat anderen gewaarschuwd kunnen worden (het percentage Zwitsers dat dit doet schat ik op 10 à 12% van de positief geteste mensen).

De discrepantie tussen die (ruw geschatte) 10% van de actieve Duitse app-gebruikers en slechts ca. 5% die data uploadt heeft waarschijnlijk verschillende redenen:
- Een deel (nog ca. 30%?) van de Duitse testcentra kan nog geen QR-code genereren (die de positief geteste app-gebruiker moet inscannen om data te uploaden). In plaats daarvan moeten zij een telefonische "hotline" bellen en zich identificeren om een "TAN-code" te kunnen krijgen, waarmee zij (i.p.v. een QR-code) data kunnen uploaden. Er zijn Duitsers die dat een te grote inbreuk op hun privacy en/of te veel moeite vinden;
- Zodra je uploadt kun je niet uitsluiten dat derden kunnen achterhalen dat jij besmet bent geraakt. Die kans is klein, maar voor velen lastig in te schatten;
- Er kunnen mensen zijn die in de eerste plaats zelf gewaarschuwd willen worden, en het minder belangrijk vinden dat onbekenden (bij wie zij in de buurt zijn geweest) worden gewaarschuwd.
14-08-2020, 08:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als iets goed is, hoeft het geen updates.
Waarom iets installeren wat niet af is ?
Te haastig, is normaal tegenwoordig.
Het nieuwe normaal heet dat!
Ik zie dat het eerst ecomment geupdate is... was dus niet af. Dit is al update 2.....
14-08-2020, 08:59 door Anoniem
Door Anoniem: Als iets goed is, hoeft het geen updates.
Waarom iets installeren wat niet af is ?
Te haastig, is normaal tegenwoordig.
Ooit wel eens software gezien zonder updates dan?
14-08-2020, 17:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Ooit wel eens software gezien zonder updates dan?

Jazeker : op floppys.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.