Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Adobe Flash voor Opera deïnstalleren

16-08-2020, 19:51 door Anoniem, 12 reacties
https://helpx.adobe.com/flash-player/kb/uninstall-flash-player-windows.html

Ik vond het genoeg, dus vanmiddag heb ik bij mijn ouders Adobe Flash gedeïnstalleerd in Windows 10 (64 bit). Eerst via Control Panel, daarna na een reboot via de instructies in de link hierboven. Bij stap 3.3.3 en 3.3.4 ging het fout. Iets met TrustedInstaller van Microsoft. Dat ik geen rechten heb.

Ik heb alles nog eens opnieuw gedaan en gezorgd dat ik Administrator was. Maar de bestanden blijven staan.

Resultaat is dat mijn ouders in de Windows\System32 directory bestanden hebben staan van de laatste security update van Adobe Flash en dat die er tot een herinstallatie blijven staan.

Toen keek ik nog eens goed naar de instructies van Adobe.

Alle plaatjes zijn van Windows XP! Ze hebben de deïnstallatie instructies voor Windows nooit een update gegeven! Zeker met het idee dat niemand ooit deze software zou willen deïnstalleren.

Zucht.
Reacties (12)
17-08-2020, 10:44 door Anoniem
Die uninstaller wordt anders wel steeds geupdate. Dus lijkt me niet dat je je hier zorgen over moet maken.
Ik merk op het werk ook wel dat het een heidens karwei is om documentatie die gebaseerd is op screenshots uptodate
te houden met alle versies van operating systems en van het betrokken pakket. Niet zo raar dat op een gegeven moment
de standaard wordt om het 1 keer te maken en daarna aan de fantasie van de gebruikers over te laten hoe het er in
hun systeem uitziet.

De versie die blijft staan is een onderdeel van de Windows installatie + updates vanuit Windows Update.
Die kun je op deze manier niet verwijderen.
17-08-2020, 13:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-08-2020, 13:15
Vergissing. Post verwijderd.
17-08-2020, 13:30 door Anoniem
of je gaat naar nationale computer forum.nl
17-08-2020, 19:40 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-08-2020, 19:40
@TS,

Ik dacht dat het zo is:

In jouw geval gebruikt Opera de embedded (ingebouwde) Flash-player voor Edge en IE en die is niet te deïnstalleren, want die is verweven met Windows 8 of Windows 10. Vandaar die foutmeldingen ook die je kreeg/krijgt.

Je kunt in laatstgenoemde Operating Systems: Win8/10 Flash alleen deactiveren. (1)

Anoniem, vandaag 10:44 uur, verwijst daar al naar met zijn opmerking:

De versie die blijft staan is een onderdeel van de Windows installatie + updates vanuit Windows Update.

Op de pagina waarvan jezelf de URL post: https://helpx.adobe.com/flash-player/kb/uninstall-flash-player-windows.html
staat overigens in rode letters helemaal bovenaan al gemeld dat de Adode Flash uninstaller niet werkt onder Win8/10

(1)
Graag correcties indien het niet helemaal klopt, of toevoegingen want de embedded Flash is niet voor iedereen echt gesneden koek, zoals hier ook weer blijkt.
17-08-2020, 20:28 door Anoniem
Het wordt hier uitgelegd hoe je Flash kan verwijderen onder Windows 10:

https://www.thewindowsclub.com/how-to-completely-uninstall-remove-adobe-flash-player-from-windows-10
17-08-2020, 20:48 door Anoniem
Je kan flash pas verwijderen op windows 8 en nieuwer rond het einde van 2020, omdat flash gaat stoppen. Misschien zelfs dat microsoft flash player het voor jou automatisch gaat verwijderen, maar voorlopig nog niets bekend daarover.
17-08-2020, 21:53 door [Account Verwijderd]
Door Piet Slagwerker: ...

(1)
Graag correcties indien het niet helemaal klopt, of toevoegingen want de embedded Flash is niet voor iedereen echt gesneden koek, zoals hier ook weer blijkt.

Sterker nog, Microsoft Edge is ook al niet meer te deinstalleren: https://support.microsoft.com/en-us/help/4576988/can-t-uninstall-microsoft-edge. Bloatware :-(
18-08-2020, 08:43 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt hier uitgelegd hoe je Flash kan verwijderen onder Windows 10:

https://www.thewindowsclub.com/how-to-completely-uninstall-remove-adobe-flash-player-from-windows-10

Ik wil niet Flash volledig verwijderen uit Windows 10. Alleen uit Opera en Firefox bij mijn ouders. Misschien is dat al gelukt.

Ik werd op het verkeerde been gezet omdat ik altijd handmatig alleen de security updates van Flash installeerde en niet ook alle bugfixes https://helpx.adobe.com/flash-player/release-note/fp_32_air_32_release_notes.html. Dit doet Microsoft natuurlijk ook realiseer ik mij nu.

Ik heb handleidingen op internet gevonden om de TrustedInstaller uit te schakelen en om de rechten van de Macromed folder aan te passen. Of dit allemaal zo verstandig en veilig is?
18-08-2020, 10:29 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Het wordt hier uitgelegd hoe je Flash kan verwijderen onder Windows 10:

https://www.thewindowsclub.com/how-to-completely-uninstall-remove-adobe-flash-player-from-windows-10

Dat is inderdaad nieuw voor mij. En het wordt ook helder uitgelegd. Het is niet iets voor de novice-user zoals met een un-installer die het proces automatiseert, maar goed, het is dus wèl mogelijk.

Wel zou ik adviseren als je niet gewend bent om het register te bewerken rustig te wachten tot het einde van het jaar en voor die nog komende vier en een halve maand Flash gewoon uit te schakelen in de browser.

Microsoft zal toch echt met een eenvoudige uninstaller komen ruim vóór 31 december (EOL Flash) anders bedienen zij een groot deel van hun klanten niet, waarmee ik dus doel op mensen - zoals ik al aanhaalde - die niet goed weten hoe het register te modificeren of er gewoon huiverig voor zijn.
18-08-2020, 11:37 door Anoniem
Je weet dat Opera altijd automatisch mee opstart*? Eerst afsluiten dan pas verwijderen.


*Bij iedere opstart maakt Opera verbinding met hun servers. Daarnaast zijn de standaardinstellingen zo absurd slecht voor jouw privacy (voorbeeld: zoekmachine gaat standaard buiten de VPN om), dat gebruik van Opera sterk afgeraden wordt, sowieso voor dagelijks gebruik.
En onder Android deelt Opera jouw data altijd met Facebook.
18-08-2020, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Je weet dat Opera altijd automatisch mee opstart*? Eerst afsluiten dan pas verwijderen.

Ik heb het al lang opgegeven om alle instellingen van Opera bij elke update te controleren, maar een icoon in de systemtray zou mij zijn opgevallen.

Opera is meer legacy bij mijn ouders. Ze zijn het gewend om het te gebruiken en mijn vader browsed via de 'browser history' en de cookies in Opera zijn daarbij onmisbaar. Bovendien gaan bankzaken via een andere browser. Dat mitigeert het een beetje.

Op de volgende computer gaat Opera er echter af. Toen het nog een Noors product was met de Presto engine, was het geweldig. De huidige Windows 10 computer gaat nog terug op een installatie met Windows 7 en toen was het een goede beslissing om het te gebruiken.
24-08-2020, 08:16 door Anoniem
Ik heb gisteren op de computer gekeken bij mijn ouders, en de Opera Browser Assistant stond in het Start-Up blad bij de Task Manager.

Ik maak mij hier geen zorgen over omdat VirusTotal hem okee vond en Adobe Reader had dit vroeger ook in de vorm van 'reader_sl.exe'. Dit soort software is bedoeld om het starten van je PC te vertragen maar kan verder geen kwaad.

Als de Opera Browser Assistant reclame in het systeem vak gaat tonen is het een ander verhaal en moet Opera misschien versneld van de PC van mijn ouders af. Tot die tijd ben ik gerustgesteld met wat ik erover kon vinden.

De Opera Browser Assistant uitzetten bij het opstarten van de computer, had niet tot resultaat dat er extra bestanden in Windows\System32 gewist werden (de _pepper versies van Flash waren al weg). De overgebleven bestanden zijn waarschijnlijk afkomstig van MS Edge en Internet Explorer en zijn niet op een veilige manier te verwijderen onder Windows 10.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.