image

Oculus verplicht Facebookaccount voor gebruik van vr-bril

woensdag 19 augustus 2020, 16:20 door Redactie, 15 reacties

Fabrikant van virtualrealitybrillen en -headsets Oculus gaat het gebruik van een Facebookaccount voor gebruikers van de apparatuur verplichten. Dat heeft het bedrijf, dat onderdeel van Facebook is, via een blogposting aangekondigd. Oculus biedt verschillende virtualrealityheadsets en brillen.

Op dit moment kunnen gebruikers via een Oculus-account op de vr-bril inloggen. Dat gaat vanaf oktober dit jaar veranderen. Iedereen die vanaf oktober voor het eerst een Oculus-apparaat gebruikt moet hiervoor met een Facebookaccount inloggen. Bestaande gebruikers hebben de optie om hun Oculus- en Facebookaccount samen te voegen.

Wanneer gebruikers hun accounts niet willen samenvoegen kunnen ze tot 1 januari 2023 van hun Oculus-account gebruik blijven maken. Daarna wordt de support van Oculus-accounts gestopt. Gebruikers kunnen dan het apparaat blijven gebruiken, maar volledige functionaliteit zal alleen beschikbaar zijn voor gebruikers die met een Facebookaccount inloggen.

Volgens Oculus moet het verplicht inloggen via Facebook, als "authentieke identiteit", helpen bij het beschermen van de community. Oculus zal ook de 'community standards' van Facebook als nieuw beleid overnemen. Hiermee wil het bedrijf naar eigen zeggen een "meer consistente manier" bieden voor het melden van verkeerd gedrag en het verantwoordelijk houden van mensen.

In een FAQ over de nieuwe maatregelen laat Oculus weten dat het de gegevens van Oculus-gebruikers zal gebruiken voor het tonen van gepersonaliseerde content en advertenties op de verschillende producten van Facebook. Zo wordt bijgehouden welke vr-apps gebruikers gebruiken, wie hun vrienden op Facebook zijn, welke foto's ze uitwisselen en wat gebruikers op de verschillende Facebookdiensten doen.

Oculus-gebruikers hebben geen optie om het delen van informatie over hun vr-activiteiten met andere Facebook-apps en -technologieën te voorkomen. Zelfs wanneer gebruikers niet via een Facebookaccount inloggen wordt de informatie gedeeld met Facebook.

Image

Reacties (15)
19-08-2020, 16:25 door Anoniem
Dat iemand dat nog koopt ?
19-08-2020, 16:39 door Anoniem
Fabrikant van virtualrealitybrillen en -headsets Oculus gaat het gebruik van een Facebookaccount voor gebruikers van de apparatuur verplichten.
...
Oculus zal ook de 'community standards' van Facebook als nieuw beleid overnemen.

Dan is de keuze topch simpel. Geen Occulus. Genoeg anderer VR opties opp de markt.
En anders maar zonder.

Tijd dat organisaties als FB (en Google, MS, Apple) opgebroken worden.
Te groot, Te invloedrijk.
En de inktvlek van elk van die bedrijven wordt alleen maar groter.
19-08-2020, 18:43 door Anoniem
Nou, die hoeven we dus niet.
19-08-2020, 19:05 door Anoniem
Haha debielen

VR is al kut en nu doen ze er nog een schepje bovenop
19-08-2020, 19:20 door [Account Verwijderd]
Ik heb m'n John Lennon zonnebrilletje nog uit begin jaren zeventig. Voor de kenner: dus zonder die neusvleugeltjes... dus een icoon.
Dat brilletje was in harmonieus samengaan met rookgenot uit Libanon of Marokko totale virtual reality.
Dat je voor die extase bijna 50 jaar later naast een contraptie vol electronica ook een Facebook account nodig hebt ontgaat mij volledig.
Zou ik iets gemist hebben? Neen.

Voor ik het vergeet: M.b.t. Suikerberg: “Our society is run by insane people for insane objectives”.
Ehh, dat citaat is dus niet van mij....
19-08-2020, 19:59 door Anoniem
Nou, dat past wel goed bij elkaar. Als er iets virtual reality is, dan is het wel facebook.
19-08-2020, 20:30 door Anoniem
Door Anoniem: Dat iemand dat nog koopt ?
Aangezien het merendeel van de mensen gewoon facebook gebruikt zal het
teruglopen van de verkoopaantallen wel meevallen.
19-08-2020, 21:10 door Anoniem
Is dit nu waar John Carmack id-software voor heeft verlaten...? Om je project gekoppeld te zien worden aan s'werelds meest bedorven bedrijf. Triest, nu wil niemand het nog hebben.
20-08-2020, 00:34 door Anoniem
Dit lijkt me prima voer voor een proefzaak. Het lijkt wel alsof sommige bedrijven hun best doen om de boel zo op de spits te drijven dat de kwestie onhoudbaar wordt. Hopelijk doet de concurrentie zijn werk en is het ook snel afgelopen.
20-08-2020, 07:30 door Bitje-scheef
Ja beetje jammer dit.
20-08-2020, 08:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat iemand dat nog koopt ?
Aangezien het merendeel van de mensen gewoon facebook gebruikt zal het
teruglopen van de verkoopaantallen wel meevallen.

Klopt wat je zegt, veel woorden over het stoppen van Facebook accounts, maar in de praktijk is maar een klein gedeelte die in de praktijk werkelijk het account verwijderd.
Geldt hetzelfde voor Instagram en Whatsapp, waarbij voor de meeste de laatste het moeilijkste zal zijn.
Ik zie voorlopig niet gebeuren dat grote aantallen accounts gaat verwijderen.

Dus zal dit in de praktijk met Oculus ook wel meevallen, op een klein groepje na...
20-08-2020, 13:16 door Anoniem
Lijkt me een dusdanige wijziging in de functiolnaliteit van het product dat het haast een vorm van contract breuk kan zijn omdatje feitelijk een product buiten gebruik stelt als je dezxe wijziging niet accepteert. Dus kun je vast wel de apparatuur inleveren in de winkel en je geld terug krijgen. Los van het feit dat de GDPR wetgeving wel iets te roepen heeft over het dwingen van mensen om additionele facebook voorwarden te accepteren onder dreiging dat jou apparatuur grotendeels onbruikbaar wordt lijkt me. Theoretisch kun je redeneren dat het neigt naar afpersing als je apparatuur onbruikbaar wordt gemaakt... Maar dat is aan advocaten om uit te zoeken hoe dit juridisch bekeken moet worden...
20-08-2020, 18:54 door Anoniem
Dit maakt de keuze een stuk makkelijker. Geen oculus meer. Vraag me af waarom oculus dit doet. Inloggen met Facebook account is all niet wenselijk. Het ontbreken van een opt out on niet alles te delen met Facebook zeker niet.
23-08-2020, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem:Vraag me af waarom oculus dit doet.
Die Suckerborg heeft oculus een tijdje geleden gekocht en nu verplicht die dus gewoon dat inloggen met facebook. Vanuit facebook perspectief natuurlijk handig, kunnen ze je account maar 1 keer lekken.
24-08-2020, 12:02 door Anoniem
Dan is de keuze toch simpel. Geen Occulus. Genoeg andere VR opties op de markt.
Inderdaad, die veruit beter zijn...
Pimax 5K bijvoorbeeld. Iets duurder maar aanzienlijk betere specs.

veel woorden over het stoppen van Facebook accounts, maar in de praktijk is maar een klein gedeelte die in de praktijk werkelijk het account verwijderd.
Geldt hetzelfde voor Instagram en Whatsapp, waarbij voor de meeste de laatste het moeilijkste zal zijn.
In Mozilla heb je containers, die alle Facebook brands afzondert.
Zo heb ik mijn account inderdaad niet deleted, maar kijk ik eens in de 4 a 6 weken wat ik allemaal heb moeten missen.
Feitelijk ben is z.g.a. inactief.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.