image

Landelijke uitrol van CoronaMelder-app niet op 1 september

vrijdag 28 augustus 2020, 20:03 door Redactie, 12 reacties

De landelijke uitrol van CoronaMelder zal niet op 1 september plaatsvinden. De Tweede Kamer kan de vereiste wetgeving namelijk niet op tijd behandelen, zo meldt NRC. "De Kamer heeft vrij duidelijk aangegeven dat de app zonder wet niet kan, maar dat we wel bereid zijn om die wet snel te behandelen. Maar we gaan die wet niet overhaast met stoom en kokend water behandelen", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegenover de krant.

De Autoriteit Persoonsgegevens had begin deze maand duidelijk gemaakt dat de privacy van gebruikers van de app nog onvoldoende is gewaarborgd. Eén van de kritiekpunten is dat er een wet moet komen om de inzet van de app goed te regelen. "Gezien de omvangrijke en veelomvattende impact van een corona-app, is een wet de meest logische basis. Die wet zou moeten regelen dat de minister van Volksgezondheid de bevoegdheid krijgt deze gegevens te verwerken én zou ook privacywaarborgen moeten bevatten", zo stelde de toezichthouder.

Minister De Jonge van Volksgezondheid had de Tweede Kamer vorige week opgeroepen om de spoedwet voor de corona-app met "de grootst mogelijke spoed" te behandelen, het liefst deze week nog. "Gezien het toenemende aantal besmettingen en de bijdrage die CoronaMelder kan leveren bij het beheersen van de verspreiding van het virus, ben ik een spoedwetprocedure gestart om de benodigde wettelijke grondslag te realiseren voor de beoogde invoeringsdatum van 1 september dan wel zo snel mogelijk daarna", zo liet De Jonge bij zijn oproep weten.

Maandag vindt er in de Tweede Kamer een technische briefing over de corona-app plaats, waar de leden technische vragen over veiligheid, privacy, datagebruik en nauwkeurigheid kunnen stellen, zo meldt Verhoeven op Twitter. Woensdag zou er vervolgens over de wet moet worden gedebatteerd, mogelijk al op donderdag gevolgd door een stemming.

Wanneer de Tweede Kamer voor stemt moet de Eerste Kamer zich nog over de wet buigen. Ook de Eerste Kamer werd door De Jonge gevraagd om het voorstel met de grootst mogelijke spoed te behandelen. Wanneer de landelijke uitrol nu zal plaatsvinden is nog onbekend. De CoronaMelder-app is sinds 17 augustus in de Apple App Store en Google Play Store beschikbaar en is inmiddels meer dan één miljoen keer gedownload.

Reacties (12)
28-08-2020, 20:26 door Anoniem
Ja en dan? Dan is die data deels beschikbaar. En dan wordt opeens die wet veranderd, omdat de Jonge er toch meer mee wil. Laat maar.
28-08-2020, 22:41 door Anoniem
function creep R us..
straks mag je alleen nog naar de winkel/bios/cafe/restaurant MET zo'n app...

net zoals we het nu niet (meer) vreemd vinden een bekeuring in de bus te ontvangen van een agent die je nooit gezien hebt.
29-08-2020, 00:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ja en dan? Dan is die data deels beschikbaar. En dan wordt opeens die wet veranderd, omdat de Jonge er toch meer mee wil. Laat maar.

Alleen van de slimmerikken die niet konden wachten en nu al met de app op zak lopen.

Bij de verstandige meerderheid die geen app gebruikt is er geen sprake van data die beschermd moet worden.
29-08-2020, 07:00 door Anoniem
Door Anoniem: straks mag je alleen nog naar de winkel/bios/cafe/restaurant MET zo'n app...
Dat is precies wat deze wet moet gaan verbieden. Als een winkel/bios/cafe/restaurant je namelijk gaat vragen of je de app wel hebt riskeren ze een boete van enkele duizenden euro's.
29-08-2020, 07:27 door Anoniem
Door Anoniem: Ja en dan? Dan is die data deels beschikbaar. En dan wordt opeens die wet veranderd, omdat de Jonge er toch meer mee wil. Laat maar.
Nee, laat niet maar. De Jonge kan een wet niet veranderen zonder dat de Tweede en Eerste Kamer ermee instemmen. Wat hier opvalt is dat IT'ers in een razend tempo de app en backend-applicaties uit de grond hebben weten te stampen en iets hebben neergezet dat kennelijk heel behoorlijk in elkaar steekt, terwijl degenen die een vrij simpele wet opstellen pas vlak voor de deadline met iets komen dat dan met zoveel haast door de kamers moet worden geramd dat er geen tijd voor zorgvuldige beoordelingen is. Als de Tweede en Eerste Kamer hun rug recht houden en zich niet laten opjagen kan De Jonge die wet er niet doordrukken. Dat is belangrijk.

Door Anoniem: function creep R us..
straks mag je alleen nog naar de winkel/bios/cafe/restaurant MET zo'n app...
Dat is precies waarom we een wet nodig hebben, een waarin geregeld is dat dat niet mag. Zonder zo'n wet is er namelijk geen basis om ertegen op te treden.
30-08-2020, 16:04 door Anoniem
het is echt ongeloofelijk dat met dit gewoon door blijft zetten... deze app is echt onzin en zal eerder meer voor ( ongeronde) angst zorgen dat dat het enige toegevoegde waarde heeft... ik heb hier nooit in geloofd en ik hoop ook van harte dat de geldkraan naar deze bodemloze put zo snel mogelijk dicht gedraaid wordt..

Enige positieve op dit moment is dat er steeds meer besef komt dat deze corona paniek voor meer collaterall damage ( deads) heeft gezorgd dan dat corona zelf veroorzaakt heeft,, maar goed het brengt allemaal geld op bij bepaalde mensen...die willen graag nog zo een golfje ( en nee niet die van volkswagen) ow en de pers moet ook wat te doen hebben... ( die zijn naar mijn mening mede oorzaak van de impact van de corona crisis)
31-08-2020, 13:00 door Anoniem
Waarom de Corona-app m.i. haar beoogde doel niet kan en zal bereiken.
Filosofeer eventjes met mij mee.......
1. Stel u hebt de app op uw telefoon en wordt positief getest. Dan behoort u in quarantaine te gaan.
Gevolg: u kunt niet iemand besmetten, noch een signaal doen onstaan bij één der mede-app gebruikers. Immers: u hebt geen kontakten omdat u simpelweg thuis hoort te zitten
2. U hebt lak aan de coronamaatregelen en bent wel positief getest maar hebt de app niet op uw telefoon. Ook dan geeft u vanzelfsprekend geen signaal op het toestel van app-gebruikers,
Immers: U hebt niet op een app aangegeven dat u besmet bent en dus “onzichtbaar”.
3. U hebt de app op uw telefoon en u heeft coronagerelateerde klachten/klachtjes. U laat zich niet testen. U gebruikt dus de app niet. Immers er valt niets te vermelden omdat u niet bent getest.
Zo zou ik in bijna alle situaties kunnen beredeneren dat de app geen veiligheid biedt, niet bijdraagt aan het vereenvoudigen van kontaktonderzoek en voor eventuele ter goeder trouw zijnde mensen slechts schijnveiligheid biedt.
De app kan alleen werken als u (vooropgesteld dat u de app op uw toestel heeft)na positief te zijn getest wél het sociale leven in duikt (wat dus niet mag!) terwijl u op de app zichzelf als besmet hebt geregistreerd.
Mensen er is maar éém middel dat goed kan werken (de praktijk heeft dit bewezen):
HOUDT 1,5 METER AFSTAND, WAS, ONTSMET GOED UW HANDEN EN HOUDT U AAN DE (VOOR IEDER TE BEGRIJPEN) REGELS.
Geen probleem toch?
31-08-2020, 15:27 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom de Corona-app m.i. haar beoogde doel niet kan en zal bereiken.
Filosofeer eventjes met mij mee.......
1. Stel u hebt de app op uw telefoon en wordt positief getest. Dan behoort u in quarantaine te gaan.
Gevolg: u kunt niet iemand besmetten, noch een signaal doen onstaan bij één der mede-app gebruikers. Immers: u hebt geen kontakten omdat u simpelweg thuis hoort te zitten
Mensen kunnen zonder symptomen besmettelijk zijn en dat niet van zichzelf weten. Besmettingen kunnen daardoor al plaatsvinden voor iemand reden heeft zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Daar zou die app (aangenomen dat hij verder goed genoeg werkt) iets in kunnen betekenen.
31-08-2020, 21:23 door Anoniem
Iemand reageert:
Mensen kunnen zonder symptomen besmettelijk zijn en dat niet van zichzelf weten. Besmettingen kunnen daardoor al plaatsvinden voor iemand reden heeft zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Daar zou die app (aangenomen dat hij verder goed genoeg werkt) iets in kunnen betekenen.

Maar lieve schatten: als iemand niet weet dat hij/zij besmet is en zich dus niet laat testen....hoe kan die app dat dan weten? Want dan registreert die persoon zich toch ook niet als "besmet" op die app?
Uw reactie is niet steekhoudend dus......
01-09-2020, 14:00 door Anoniem
Door Anoniem:Maar lieve schatten: als iemand niet weet dat hij/zij besmet is en zich dus niet laat testen....hoe kan die app dat dan weten? Want dan registreert die persoon zich toch ook niet als "besmet" op die app?
Uw reactie is niet steekhoudend dus......

Nog een keer: bij COVID-19 is het mogelijk dat je pas na een tijdje klachten krijgt terwijl je al een paar dagen voor anderen besmettelijk bent zonder dat je het door hebt omdat je ook zonder symptomen besmettelijk kunt zijn (dat is ook een wesenlijk verschil met b.v. de griep). Op het moment dat je je laat testen omdat je klachten hebt weet je dus niet hoelang je al besmettelijk was - en daarom is het idee van de app om de mensen te kunnen informeren die je in de besmettelijke periode al tegen gekomen bent voordat je je hebt laten testen. Voor die mensen die besmet zijn maar nooit klachten krijgen (en zich dus niet testen laten) levert de app inderdaad niets op - voor de andere gevallen wel.
02-09-2020, 15:08 door Anoniem
Wel heel apart. Ken iemand die de app al had geïnstalleerd kern gezond en moest zich opeens na een korte periode verplicht laten testen bij de GGD.. Man komt vooral alleen in de buitenlucht, hij fiets buiten veel rond en af en toe in de winkel voor boodschappen. Heel erg verdacht als je het aan mij vraagt. Klopt volgens mij geen drol van die hele Corona app. Mensen een beetje bang maken..
03-09-2020, 10:33 door Patio
Door Anoniem: function creep R us..
straks mag je alleen nog naar de winkel/bios/cafe/restaurant MET zo'n app...

Dan zou iedereen een gratis opwaardering moeten krijgen naar een apparaat met programmatuurversie waar die gewraakte app onder draait. iPhonebezitters lager dan versie 6 zou H. de Jonge daar heel blij mee maken :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.