image

AON breidt particuliere inboedelverzekering uit met "cyberdekking"

maandag 31 augustus 2020, 18:56 door Redactie, 10 reacties

Verzekeringsmaatschappij AON heeft de particuliere inboedelverzekering standaard uitgebreid met een "cyberdekking", die kosten dekt in het geval van bijvoorbeeld ransomware, identiteitsdiefstal, computerinbraken en privacyinbreuken. Het is daarmee de eerste verzekeraar in Nederland die dit doet.

"De tijden dat een inbreker 's nachts met een koevoet aan de achterdeur stond, zijn grotendeels voorbij. Identiteitsfraude, hacks, privacy-inbreuk, misbruik maken van iemands identiteit, privacygevoelige informatie die wordt gestolen, computers die vergrendeld worden met als doel geld af te persen; cybercrime kan iedereen op elk moment overkomen", zo stelt de verzekeringsmaatschappij.

Naast vergrendelde computers gaat het bijvoorbeeld ook om gestolen identiteitsgegevens die worden misbruikt voor de aankoop van spullen. "Of iemand stelt u aansprakelijk omdat zijn persoonsgegevens, door u, bij onbevoegden terecht kwamen", aldus AON in een uitleg over de verzekering.

In het geval van een incident moet een hulplijn worden gebeld, waarna een medewerker zal kijken wat er precies aan de hand is en hoe de gevolgen zijn te beperken. Wanneer het probleem na contact met de medewerker niet is opgelost kan er een specialist op technisch, juridisch of fraudegebied worden ingeschakeld om het incident te verhelpen.

Klanten betalen hiervoor een eigen risico van honderd euro. De verzekering dekt alle kosten tot 5.000 euro. Bij ransomware zijn de kosten van een specialist tot 2.500 euro beperkt. Wanneer de kosten hoger uitvallen zijn die voor de klant. AON meldt dat klanten hierover van tevoren worden ingelicht. De cyberdekking geldt niet voor systemen die voor zakelijke activiteiten worden gebruikt (pdf).

Reacties (10)
31-08-2020, 19:22 door Anoniem
Op zich leuke ontwikkeling. Heeft iemand de polis? Op de website zijn dit slechts de “kleine lettertjes”:

===
Wat is niet verzekerd?

Opzet
Onvoldoende onderhoud of slijtage
Een aardbeving of vulkaanuitbarsting
Een overstroming door dijkdoorbraak
Een kernreactie
Molest (bijvoorbeeld oorlogsconflict, opstand, oproer en muiterij).
===

Nu is “opzet” niet hetzelfde als “nalatigheid”, maar verzekeraars drasien zich uit wel lastigere situaties. En “onvoldoende” onderhoud heb je al snel als niet goed gedefinieerd is wat “voldoende onderhoud” is.
31-08-2020, 20:10 door Anoniem
Mooi dan weet ik dat ik deze kan gaan opzeggen, want wordt te duur.
31-08-2020, 20:28 door Anoniem
Toch twee leuke puntjes uit de PDF:

Waar bent u bijvoorbeeld niet voor verzekerd?
- Schade die ontstaat omdat een oplichter u per e-mail vraagt een bedrag over te maken, en u doet dit.
- Schade en kosten omdat u het computersysteem zakelijk gebruikt of er zakelijke data op heeft staan

Dus zorg ervoor dat je laptop dus alleen prive gebruikt.... En geen geld overmaken aan onbekenden :P

TheYOSH
31-08-2020, 22:40 door Anoniem
Klinkt leuk, maar welke schade dekt het daadwerkelijk?

Als je NAS gehacked is en je dierbare foto's van je familie/kinderen zijn verloren, wat is dan de 'schade' en met een financiële tegemoetkoming krijg je die foto's niet terug. Die NAS zet je met een harde reset terug naar fabrieksinstellingen en die zal het in 99% van de gevallen weer doen. Idem voor een PC/laptop.

Alleen als je zelf niet handig met IT bent, dan moet zo'n klusje door een vakman worden uitgevoerd. Dat zijn kosten die deze verzekering lijkt te dekken. ZZP'ers moeten er rekening mee houden dat zij 'zakelijke' gebruikers zijn. Als een ZZP'er geen strikte scheiding heeft tussen een zakelijke en privé laptop hebt, dekt deze verzekering ook niets.

Ik wordt nog niet heel warm van deze verzekering.
31-08-2020, 23:05 door Briolet
…die kosten dekt in het geval van bijvoorbeeld ransomware, …

Ik hoop niet dat dit inhoud dat je gedwongen wordt om, op kosten van de verzekering, geld aan die criminelen te betalen.
31-08-2020, 23:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 31-08-2020, 23:39
De tijden dat een inbreker 's nachts met een koevoet aan de achterdeur stond, zijn grotendeels voorbij.
Ik weet niet waar deze verzekeringsmaatschappij dit vandaan haalt, maar uit onderzoek naar woninginbraken bleek dat in 75% van de gevallen als inbraakwerktuig een ordinaire schroevendraaier werd gebruikt, en zeker geen koevoet.
01-09-2020, 10:02 door Anoniem
Door Briolet:
…die kosten dekt in het geval van bijvoorbeeld ransomware, …

Ik hoop niet dat dit inhoud dat je gedwongen wordt om, op kosten van de verzekering, geld aan die criminelen te betalen.

Natuurlijk wel! Er staat:
In het geval van een incident moet een hulplijn worden gebeld, waarna een medewerker zal kijken wat er precies aan de hand is en hoe de gevolgen zijn te beperken.
De meest voor de hand liggende methode is natuurlijk het losgeld te betalen (als dat minder is dan 2500 euro), want als je professionele experts aan het werk zet dan doe je niks voor dat bedrag. En dan nog, prachtkans dat experts het probleem
ook niet kunnen oplossen zonder het losgeld te betalen. Een expert die komt vertellen hoe je een backup maakt daar
heb je in zo'n geval ook weinig meer aan.
01-09-2020, 11:18 door Anoniem
Mijn inboedelverzekering zit bij deze club. Ik kreeg de volgende informatie:

Uw premie voor het komende jaar.
Door uitbreiding van uw inboedelverzekering met de CyberHulpdekking wijzigt de premie van uw inboedelverzekering. U betaalt voor deze dekking € 12,54 exclusief assurantiebelasting per jaar.
Ik wil daar dus géén gebruik van maken.

Wel lachen is het trouwens met inloggen: ik wilde mijn wachtwoord wijzigen, maar een wachtwoordlengte van meer dan 20 karakters wordt door hun systeem niet geaccepteerd.... Werk aan de winkel voor AON dus!
01-09-2020, 13:01 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn inboedelverzekering zit bij deze club. Ik kreeg de volgende informatie:

Uw premie voor het komende jaar.
Door uitbreiding van uw inboedelverzekering met de CyberHulpdekking wijzigt de premie van uw inboedelverzekering. U betaalt voor deze dekking € 12,54 exclusief assurantiebelasting per jaar.
Ik wil daar dus géén gebruik van maken.
Waarom neit, ben je niet solidair met windows malware slachtoffers?
27-01-2021, 12:29 door Anoniem
Ik ben bij AON verzekerd en kreeg gister een brief. Dus het gaat om een nieuw product. Bovenop een bestaand product. Met aparte polisvoorwaarden èn een aparte prijs. Dat lijkt me koppelverkoop.

Ik dacht dat dat verboden is in ons land?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.