Slachtoffers van WhatsAppfraude zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar al voor meer dan 2,6 miljoen euro opgelicht, zo laat de Fraudehelpdesk aan Security.NL weten. Het aantal slachtoffers en het totale schadebedrag liggen daarmee al veel hoger dan over heel 2019.
Bij WhatsAppfraude doen oplichters zich voor als een bekende van het slachtoffer en vragen vervolgens om bijvoorbeeld een rekening te betalen. Het opgegeven rekeningnummer is vaak van katvangers. Vorig jaar klopten 353 slachtoffers bij de Fraudehelpdesk aan die voor een bedrag van iets meer dan 1 miljoen euro waren opgelicht. Dit jaar staat de teller al op 945 slachtoffers met een schadebedrag van 2,64 miljoen euro.
Het merendeel van de slachtoffers is 50-plusser. "We zien dit jaar bij deze fraudevorm een duidelijke verschuiving naar ouderen", zegt woordvoerder Tanya Wijngaarde. Vorig jaar waren de vier leeftijdscategorieën tussen de 26 en 65 jaar elk vertegenwoordigd met ongeveer twintig procent. De jongeren (tot 26) en ouderen (65+) zaten rond de tien procent. Dit jaar is echter zestig procent van de meldingen afkomstig van 55-plussers, en nog eens zeventien procent van de categorie 46-55 jaar.
Het werkelijke aantal slachtoffers en schadebedrag ligt waarschijnlijk hoger. Het gaat hier alleen om mensen die melding bij de Fraudehelpdesk maakten. In mei en juni van dit jaar ontving de politie ruim zesduizend aangiften van WhatsAppfraude, wat neerkomt op honderd aangiften per dag. Normaal ontvangt de politie honderd aangiften per week van mensen die slachtoffer van WhatsAppfraude zijn geworden. Dat bleek uit de criminaliteitscijfers van de politie over het eerste halfjaar van 2020. Om ouderen voor WhatsAppfraude te waarschuwen is de overheid gisteren een nieuwe campagne gestart.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Leuke vergelijking tussen verschillende chat apps. Wel hoog WC-eend gehalte, maar ik wist niet dat Signal niet aan de AVG ...
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.