Een kritiek beveiligingslek in een cloudplatform van securitybedrijf SonicWall maakte het mogelijk om toegang tot miljoenen apparaten van zo'n 500.000 organisaties te krijgen, zo stelt securitybedrijf Pen Test Partners. Ruim twee weken nadat SonicWall was ingelicht werd de kwetsbaarheid verholpen.
SonicWall biedt allerlei netwerkapparaten, zoals firewalls, vpn's en UTM-appliances. Via een cloudplatform kunnen organisaties deze apparaten beheren. Organisaties kunnen voor hun omgeving gebruikers met verschillende rechten aanmaken. Beveiligingsonderzoeker Vangelis Stykas ontdekte een insecure direct object reference (IDOR) kwetsbaarheid in een API-request van het cloudplatform.
Via dit beveiligingslek was het mogelijk om elke willekeurige gebruiker aan elke willekeurige groep van elke willekeurige organisatie toe te voegen. Het enige dat was vereist was een geldig gebruikersaccount voor het cloudplatform. SonicWall maakte in de API-request gebruik van de parameter "partyGroupId". Dit Id bestaat uit zeven cijfers. Alleen door het Id in het request te veranderen kon een gebruiker aan een andere groep worden toegevoegd. Aangezien het Id uit zeven cijfers bestond was het eenvoudig om alle mogelijke Id's via een bruteforce-aanval te vinden, aldus Stykas.
De toegevoegde gebruiker zou vervolgens via het cloudplatform toegang tot de apparaten van het bedrijf kunnen krijgen, zoals firewalls, routers, vpn's en voip-systemen. Zo zouden bijvoorbeeld firewallregels kunnen worden aangepast of was het mogelijk om remote toegang te krijgen. In totaal was het mogelijk om aan 1,9 miljoen groepen van zo'n 500.000 organisaties te worden toegevoegd. Zeker tien miljoen unieke apparaten die via het cloudplatform waren te bedienen liepen risico, zo stelt Pen Test Partners.
Volgens Stykas is het ironisch dat een beveiligingsproduct het mogelijk maakte om de netwerken van klanten te compromitteren. De onderzoeker waarschuwde SonicWall op 13 augustus, en ontving drie kwartier later een bevestiging. Het probleem werd echter pas 17 dagen later verholpen. In de tussentijd werd het platform niet offline gehaald, waardoor klanten risico liepen, zo stelt Stykas. "Soortgelijke kwetsbaarheden die we aan andere organisaties melden worden meestal binnen 48 uur verholpen", merkt de onderzoeker op.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Als FG ben je de onafhankelijke toezicht-houder op naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gehele TU/e. Je houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG door de universiteit op diverse domeinen: onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering.
Digital Forensic Researcher
Netherlands Forensic Institute (NFI)
Immerse yourself in research projects covering the analysis, reparation, and accessing of modern integrated circuits at various levels, from packages to components. In addition, contribute to law enforcement in the Netherlands. You will only find that unique combination at the NFI, where you get to work as a digital forensic researcher and examiner.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
IT Security Officer
Wil jij werken bij een organisatie die het belang van informatiebeveiliging en privacy inziet en zich realiseert dat dit continue aandacht vergt? Als IT Security Officer bij Zaanstad heb je een coördinerende, ondersteunende en adviserende rol op het gebied van informatiebeveiliging. Een veelzijdige en uitdagende functie!
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.