image

Politie houdt man aan voor stelen honderdduizenden persoonsgegevens

donderdag 3 september 2020, 16:30 door Redactie, 4 reacties

De politie heeft vorige week een 53-jarige man uit Spijkenisse aangehouden op verdenking van het stelen van honderdduizenden persoonsgegevens. De zaak kwam aan het rollen nadat een Utrechts bedrijf een intern onderzoek startte nadat in twee gevallen persoonsgegevens waren gebruikt door iemand die hier niet over zou mogen beschikken.

Het bedrijf deed aangifte en deelde de uitkomsten van hun onderzoek met het cybercrimeteam van de Rotterdamse politie. Vervolgens kon afgelopen vrijdag een 53-jarige man uit Spijkenisse in zijn woning worden aangehouden. De man wordt verdacht van computervredebreuk en het stelen en gebruiken van niet openbare gegevens. Bij de aanhouding van de verdachte zijn ook verschillende gegevensdragers in beslag genomen, waarop honderdduizenden gestolen persoonsgegevens stonden.

De man is inmiddels heengezonden, maar is nog steeds verdachte in het onderzoek. "Gelukkig deed het bedrijf aangifte en konden wij met de informatie die we kregen snel tot een aanhouding komen. Hierdoor is er veel ellende voorkomen", zegt een rechercheur van het cybercrimeteam. "We kunnen het belang van een goede digitale beveiliging en het doen van aangifte niet vaak genoeg benadrukken."

Reacties (4)
03-09-2020, 17:10 door Anoniem
"We kunnen het belang van een goede digitale beveiliging en het doen van aangifte niet vaak genoeg benadrukken."

Het bedrijf zelf wordt ook aangepakt? Of heeft het vandoen met de overheid en wordt het vakkundig onder de politiepet gehouden?
03-09-2020, 17:19 door Anoniem
Goed en snel gehandeld!
03-09-2020, 17:29 door Anoniem
Nou die man die aangehouden is zal het vast
niet alleen voor zijn eigen belang hebben gedaan,
er zullen vast wel meer aanhoudingen volgen die met hem
samen werkte.

Leuk he deze digitale wereld :(
05-09-2020, 13:25 door Anoniem
Hoe zwaar wordt de straf? Levenslange dwangarbeid lijkt mij het minimum. Omdat er toch wel enige impact is. Wat heeft hij met die data gedaan - dat is erg moeilijk om te vatten en te bewijzen - dus moet je van doorverkoop uitgaan, en doorverkoop is niet meer af te stoppen. En dan moet de strafmaat afschrikwekkend hoog gezet worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.