image

Europese privacytoezichthouder: AI is geen onschuldig wondermiddel

dinsdag 8 september 2020, 11:00 door Redactie, 3 reacties

Kunstmatige intelligentie (AI) is geen onschuldig wondermiddel dat de hele wereld beter zal maken, zo waarschuwt de Europese privacytoezichthouder EDPS. In februari kwam de Europese Commissie met een whitepaper waarin werd opgeroepen om gezamenlijk als EU met Europese waarden kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en uit te rollen (pdf). Daarbij werden onder andere fundamentele rechten zoals menselijke waardigheid en privacybescherming genoemd.

De EDPS waardeert dat de Europese Commissie dergelijke waarden en fundamentele rechten benoemt, maar stelt ook dat voorzichtigheid is geboden. "AI brengt zijn eigen risico's met zich mee en is geen onschuldige, magische tool die zonder enige schade de wereld beter zal maken", merkt Wojciech Wiewiórowski op, hoofd van de EDPS. In het whitepaper laat de Europese Commissie weten dat het essentieel is dat openbaar bestuur, ziekenhuizen, nutsbedrijven, vervoer en financieel toezichthouders snel beginnen met het uitrollen van producten en diensten die van AI gebruikmaken.

Volgens Wiewiórowski is bij het gebruik van AI nog niet voldoende rekening gehouden met de impact die het op individuen en de samenleving in zijn geheel kan hebben. Het gaat onder andere om gezichtsherkenning. De EDPS is dan ook voorstander van het idee om geautomatiseerde herkenning van menselijke eigenschappen in openbare ruimtes, van bijvoorbeeld gezichten, looppatronen, vingerafdrukken, dna, stem, toetsaanslagen of andere biometrische gedragssignalen, op te schorten.

"Laten we rustig aan doen met kunstmatige intelligentie. Het moet meteen goed zijn, zodat het eerlijk is en de samenleving in zijn geheel dient", laat Wiewiórowski weten. De EDPS stelt afsluitend dat het cruciaal is hoe de strategie van de Europese Commissie over kunstmatige intelligentie uiteindelijk vorm zal worden gegeven, waarbij de toezichthouder klaarstaat om ervoor te zorgen dat dit niet ten koste van fundamentele rechten en vrijheden gaat.

Gisteren kondigde minister Hoekstra het Nationaal Groeifonds van 20 miljard euro aan, dat onder andere investeringen in de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie moet ondersteunen. "Investeringen in de economie van de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica en duurzaamheidstechnologie, kunnen een sleutel zijn voor toekomstige innovatie", aldus de minister.

Image

Reacties (3)
08-09-2020, 11:56 door Anoniem
Wat een wens-denken en overwegend stokpaardjes voor wens-denken van CDA en D66.
Het zogenaamde toekomstbestendig beleid heette een paar jaar geleden nog "disruptieve" oplossingen.
Die term in gewoon Nederlands neerkomt op verscheuren en verstoren van de economische verbanden.
Het was puur overbieden door politici van de heil en kracht die het zogenaamde "innovatie" beleid moest bieden maar nauwelijks doorzette.
In plaats van "innovatie" snoepjes, maand-inkomen tegen nadeligere voorwaarden voor mensen werkend aan "diseruptie" projecten doen D66 en CDA het zogenaamd wat nuchterder aan met hun pure propaganda beleid van toekomstig beleid.
Ja, het is iets meer dan het visie probleem dat Rutte zo naarstig probeert te vermijden.
Ongetwijfeld omdat Rutte ook wel op z'n klompen aanvoelt dat de stokpaardjes ofwel op illusies uitdraaien ofwel tot dwangbuizen voor burgers met allerlei toffe extraatjes als ze zich extra-voorbeeldig gedragen.
Dit zogenaamde toekomstige beleid werd medio 2004-2007 gewoon in Brusselse steigers gezet en werd een paar jaar geleden gewoon vol "nuchtere" door cda prominenten als "volwassen" oplossing gepropageerd.
Waarbij Mona Keijzer medio januari 2020 en recent nog zei dat crowd control via telecom oplossingen toch zouden bijdragen aan een houdbare maatschappij.

kunstmatige intelligentie, robotica en duurzaamheidstechnologie, kunnen een sleutel zijn voor toekomstige innovatie
Iedereen kan zich onderhand wel afvragen hoe realistisch en hard die plannen kunnen passen in een vrije maatschappij.
Als je maar liefst € 20 miljard aan ondersteuning voor bedrijven afhankelijk wilt maken van voorwaarden van de overheid moet maken dan is de kans van slagen van die enorme bedragen misschien wel erg gering.
Dan is de sleutel die de bedragen zouden kunnen zijn voor de toekomst wel erg vaagjes.
De Delta werken in Zeeland - dat bij voorbaat veel meer noodzakelijk was voor een leefbaar en welvarend Nederland dan de huidige propaganda projecten - kostte een fractie van het toenmalige regering budget terwijl de sleutel van de toekomst hebben met € 20 miljard een veelvoud groter deel van de begroting opsnoept.
En dat voor iets dat niet meer is dan feitelijk een belofte van MOGELIJKE uitkomst.
Terwijl politici dit plan ook echt wel al in 2012 voor handen hadden, de opties werden toen al lang gedemonstreerd in diverse kraamkamers van innovatie labs, moesten ze wachten tot het Corona jaar.
Want ja, dan zou de economie natuurlijk pas echt een flinke douw krijgen en werd een flinke oppepper van de economie met mega investeringen in het enige juiste beleid pas "noodzakelijk".

Tot zover dus de noodzaak c.q. nice to haves voor de komende 5 tot 10 jaar.
Zou Rutte soms al hebben geweten dat andere partijen zo naarstig een dwangbuis economie wilden en geen andere uitweg hebben gezien dan plannenmakerij hierover tot een taboe te verklaren met z'n herhaaldelijke "visie-probleem" uitspraken over toekomst gericht beleid delen met de Nederlanders.
Uit een vermoeden dat die plannen misschien ook wel voor een vergaande verstoring(disruptie) van Nederland kunnen zorgen.
Brrrrrrrrr.
08-09-2020, 13:34 door Anoniem
Aan de Matrix en gelijkgezinden,

Daarom gaan ze de "vrije maatschappij" bij het oud vuil zetten en gaan we binnenkort naar Mainland China toestanden,
waar we eigenlijk al voor een gedeelte een paar maanden echt inzitten.

Waar een algemene uitzonderingstoestand globaal zoal zomaar naar toe kan leiden, niet?

Decentraliseren en afkoppelen. Kleinschalig verder, net als de lokale boer en zijn kaaswinkeltje tegeover de Europese super. Kennen we nog van radio-distributie. Toen kon het nog lokaaal.

Zo moet het ook Internet van de regio's en een advertentie en smut-vrij Internet als alternatief, zonder op tor te moeten gaan. Ik droom misschien. Toch maar eens in mijn arm knijpen.

Crowd management via nano-chips en AI gestuurde drones overhead. Alle mensen als afzonderlijke cellen van het totale globale AI-lichaam? Brrrrrr.

Ik bedenk me dat eigenlijk The Matrix dit hier had moeten schrijven, maar wellicht volgt zijn commentaar nog?

Jodocus Oyevaer
08-09-2020, 16:24 door Anoniem
AI is gevaarlijk omdat het steeds meer taken en besluitvorming gaat overnemen uit oogpunt van efficientie.

Daardoor moet alles in een vakje gaan passen en is er geen ruimte meer maatwerkt en het individu. Dus geen ruimte meer voor creativiteit. De AI bepaalt de efficientste weg en de mens heeft die maar te volgen, doet hij dat niet dan valt hij buiten het systeem.

Juist wat ons mens maakt zullen we moeten opgeven. En dat gaat niet leuk worden als je nu al ziet hoeveel mensen nu al moeite hebben met een basisbehoefte als contact met anderen, te onderdrukken en afstand te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.