image

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland getroffen door ransomware - update

maandag 14 september 2020, 09:13 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-09-2020, 16:08

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is afgelopen zaterdag getroffen door ransomware, zo heeft de organisatie zelf bekendgemaakt. De ransomware wist interne systemen te infecteren die daardoor beperkt werken. Ook kan er geen gebruik van e-mail worden gemaakt.

"Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. De veiligheid is niet in het geding. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat gewoon door", aldus de VNOG in een verklaring.

Er vindt nu onderzoek plaats om te kijken of de aanvallers data hebben buitgemaakt en wat de gevolgen zijn. Wanneer de systemen weer zijn hersteld kan de VNOG nog niet zeggen. Hoe de infectie zich kon voordoen wordt niet in de verklaring gemeld. "We doen veel aan preventie en de VNOG is altijd alert op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend", zo laat de organisatie verder weten.

De VNOG bestaat uit 22 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland die samenwerken op het gebied van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, bevolkingszorg en crisisbeheersing en rampenbestrijding. De organisatie is ook betrokken bij de corona-aanpak in de regio.

Update

In een update over het incident laat de VNOG weten dat de organisatie nog steeds hinder ondervindt van de verstoring die de aanval veroorzaakte. "Omdat we, juist als veiligheidsregio, geoefend zijn op allerhande incidenten, waaronder cybercriminaliteit, kunnen we terugvallen op alternatieve oplossingen. Hierdoor is onze primaire taak niet in het geding. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat door", aldus de VNOG.

Reacties (4)
14-09-2020, 16:02 door linuxpro
Hoezo zouden C/P2000 systemen geraakt kunnen worden, die systemen draaien helemaal niet bij veiligheidsregio's, hooguit dat ze er gebruik van maken.
14-09-2020, 19:40 door Anoniem
Door linuxpro: Hoezo zouden C/P2000 systemen geraakt kunnen worden, die systemen draaien helemaal niet bij veiligheidsregio's, hooguit dat ze er gebruik van maken.
Correct.
Dit soort berichten doet mij vermoeden dat alles eruit ligt en dat enkel de meldkamer (politie-ICT) nog werkt. Door de communicatiemedewerkers worden dit soort berichten opgepoetst zodat het lijkt dat alleen een beetje minder belangrijk kantoorwerk er hinder van heeft.

Ik ben heel benieuwd naar de daadwerkelijke impact daar.....
15-09-2020, 23:42 door Anoniem
Hebben de journalisten vakantie? Ik zie nergens - niet hier, niet op andere nieuwssites - updates over de stand van zaken bij VNOG.
13-08-2021, 12:13 door Anoniem
Gelderse Veiligheidsregio overgestapt van WhatsApp naar Signal
vrijdag 13 augustus 2021, 11:38 door Redactiehttps://www.security.nl/posting/716315/Gelderse+Veiligheidsregio+overgestapt+van+WhatsApp+naar+Signal

Zie daar ook de IFV.nl link naar de 'Evaluatie aanval gijzelsoftware bij VNOG'


Zijn veiligheidsregio werd gehackt
door Huib Modderkolk, 11 augustus 2021
https://www.volkskrant.nl/mensen/zijn-veiligheidsregio-werd-gehackt-zoals-we-aan-dijkbewaking-doen-moeten-we-aan-digitale-dijkbewaking-gaan-doen~b6838bd8/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.