image

Waterpolitie zet drone in om overtredingen eerder waar te nemen

maandag 14 september 2020, 15:48 door Redactie, 7 reacties

De waterpolitie van Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid hebben deze zomer een drone ingezet om overtredingen op water waar te nemen, zo heeft de politie vandaag zelf aangekondigd. Het ging om een proef waarbij er in juli, augustus en september via de drone werd gecontroleerd.

In totaal vonden er vijf controles plaats op diverse plekken in Gelderland, waaronder op de Rijn, recreatiegebied Rhederlaag en Giethoorn. Er werden 150 vaartuigen gecontroleerd en 56 boetes uitgedeeld. Het gaat dan om om overtredingen als het niet hebben van een dodemanskoord, te snel varen, waterskiën terwijl dit verboden is en het niet hebben van goed zicht.

Volgens de politie helpt de drone bij het beter en eerder waarnemen van overtredingen. "We zijn deze pilot gestart om te kijken hoe we de heterdaadkracht kunnen versterken. We zien vaak bij reguliere controles dat watersporters zich netjes gedragen zodra wij in de buurt komen of elkaar zelfs waarschuwen als wij op het water zijn. Met de drone kunnen wij onzichtbaar overtredingen constateren, om vervolgens naar de overtreder toe te gaan en aan te spreken", aldus de initiatiefnemers.

Het dronetoezicht wordt geen vervanging van de reguliere controles en surveillance op het water, maar zal een aanvulling zijn. Vanwege de resultaten wil de waterpolitie deze vorm van controleren ook in het watersportseizoen van 2021 gaan inzetten en verder gaan uitbreiden.

Reacties (7)
14-09-2020, 17:54 door John777
Zo hebben ze zeker ook onlangs de filmopnames van De Kameleon stilgelegd, omdat ze te snel over het water voeren. Sick.
14-09-2020, 20:40 door [Account Verwijderd]
Door John777: Zo hebben ze zeker ook onlangs de filmopnames van De Kameleon stilgelegd, omdat ze te snel over het water voeren. Sick.

Wat is 'sick' aan handhaving!?

Kijk, ik weet ook wel dat er onvoldoende publicitaire aandacht is voor Grapperhause die zich boven handhaving en wetgeving stelde en dat het Kabinet dit wegwuift.(1)

Maar dat neemt voor mij persoonlijk het feit niet weg dat o.a. handhaving de kern is van een fatsoenlijke voor iedereen leefbare samenleving opgebouwd uit politiek gegrondveste concessies aan iedereen ongeacht huidskleur, religie, politieke overtuiging etc.

(1):
Daarom moeten deze coalitiegenoten écht weggestemd worden volgend jaar 17 maart 2021.
Het huidige kabinet vormt met het aanblijven van Grapperhause een blamage voor de geloofwaardigheid van onze, door velen al ernstig betwijfelde parlementaire democratie. Het is koren op de molen van degenen die zeggen: "'zie je wel, dat is de elite die zich in stand houdt."(citaat: voormalig president van de Hoge Raad Geert Corstens)

Bron: Weggestopt in een NOS topic over Corona...

https://nos.nl/liveblog/2346981-uitbraak-in-verpleeghuis-oud-beijerland-grootste-britse-coronastijging-sinds-mei.html#UPDATE-container-47427350
14-09-2020, 22:50 door Anoniem
Ik vraag me of dit past bij de vrije samenleving die we nastreven. Heimelijk worden bespied. Het panopticum ligt wederom op de loer. Ja het helpt opsporing en handhaving, maar ten koste van wat.
Volgens mij is dit een de redenen waarom de GDPR in het leven is geroepen. Niet alleen om de burger te beschermen tegen de bewust bekwame slechterik (misbruik van jouw gegeven om jou te benadelen). Ook tegen overijverige opsporing, handhaving en toezicht.

Voor de purist zal ik nog wat overdrijving gebruiken.
Ik geloof dat men dit in China nog beter kan. Als je daar door rood loopt op het zebrapad, dan ben je geen goed burger en worden rechten (bijv reizen) afgepakt.
15-09-2020, 11:19 door Anoniem
Laten we gewoon stellen, dat wie de boel belazerd door allerlei verboden dingen Willems en wetens te doen, moet ook niet zeiken, dat er gecontroleerd en beboet wordt!
15-09-2020, 13:29 door Anoniem
Een drone kan je zien en horen of er een in de buurt is.
15-09-2020, 13:49 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik vraag me of dit past bij de vrije samenleving die we nastreven. Heimelijk worden bespied. Het panopticum ligt wederom op de loer. Ja het helpt opsporing en handhaving, maar ten koste van wat.
Volgens mij is dit een de redenen waarom de GDPR in het leven is geroepen. Niet alleen om de burger te beschermen tegen de bewust bekwame slechterik (misbruik van jouw gegeven om jou te benadelen). Ook tegen overijverige opsporing, handhaving en toezicht.

En als het nu eens een gewoon eenpersoons vliegtuigje was waarmee wordt gesurveilleerd, ligt het panopticum dan ook op de loer?
Wat is dus het verschil met bemande of onbemande (drone) surveillance? Niets. behalve voor lieden die overal spoken zien.
20-09-2020, 09:55 door Anoniem
Die worden binnenkort beschoten met een balletjes pistool voorzien van geladen condensators.

Grapje natuurlijk.

Ik vind het een goed initiatief. Er zijn echt veel idioten op het water. Zeker in deze corona tijd.

Mogen ze wat mij betreft ook in Zuid Holland toepassen.


https://www.dumpert.nl/item/7925155_32288ef1


Het is de wet. Hou je gewoon aan de regels om andere niet tot overlast te zijn. punt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.