image

FBI: Amerikaanse banken doelwit van credential stuffing-aanvallen

dinsdag 15 september 2020, 12:20 door Redactie, 3 reacties

Amerikaanse banken, verzekeringsmaatschappijen, investeringsbedrijven en andere financiele dienstverleners zijn sinds 2017 het doelwit van credential stuffing-aanvallen, waarbij aanvallers in totaal zo'n vijftigduizend accounts wisten te compromitteren. Dat laat de FBI in een Private Industry Notification weten waarover ZDNet bericht (pdf).

Bij credential stuffing worden eerder gelekte e-mailadressen en wachtwoorden gebruikt om op geautomatiseerde wijze toegang tot accounts te krijgen. Aanvallers kijken of ze met inloggegevens die bij website A zijn gestolen ook op website B kunnen inloggen. De aanval is mogelijk doordat gebruikers hun wachtwoorden hergebruiken en bedrijven dergelijke geautomatiseerde aanvallen toestaan.

Volgens de FBI zijn veel van de waargenomen aanvallen gericht tegen application programming interfaces (API's) van banken of financiële dienstverleners, omdat die vaak geen multifactorauthenticatie vereisen, aldus de opsporingsdienst. De aanvallers doen zich voor als rekeninghouders of bankmedewerkers en proberen frauduleuze transacties uit te voeren, zoals betalingen of aankopen.

Daarnaast kunnen credential stuffing-aanvallen ook nog voor andere kosten zorgen, waaronder het waarschuwen van klanten, downtime van systemen en herstelkosten. Zo noemt de FBI als voorbeeld de aanvallen op een Amerikaans investeringsbedrijf en een internationaal betaalplatform. Die werden van juni 2019 tot januari 2020 aangevallen. Geen van de partijen rapporteerde frauduleuze transacties, maar door de systeemuitval die de aanvallen veroorzaakten zou er bijna 2 miljoen dollar aan omzet zijn misgelopen.

Bij een andere aanval die door de FBI wordt genoemd wisten aanvallers meer dan 4000 accounts voor internetbankieren te compromitteren. Vervolgens werden er met de accounts voor 40.000 dollar aan frauduleuze transacties uitgevoerd. Criminelen zouden bij een derde aanval die de FBI als voorbeeld noemt mogelijk zelfs 3,5 miljoen dollar hebben gestolen nadat ze via credential stuffing toegang tot de accounts van bankklanten kregen.

Vanwege de grote hoeveelheid inlogpogingen kunnen credential stuffing-aanvallen ook voor een denial of service zorgen. Om dergelijke aanvallen te voorkomen adviseert de FBI dat banken hun klanten aanraden om een uniek wachtwoord voor hun account te gebruiken. Daarnaast moeten banken controleren of de inloggegevens van hun klanten niet in databases met bekende gelekte gebruikersnamen en wachtwoorden voorkomen. Ook wordt aangeraden om op verdachte inlogpogingen te monitoren.

Image

Reacties (3)
15-09-2020, 15:09 door spatieman
A, password recycling dus..
15-09-2020, 21:49 door Anoniem
Credential stuffing, waarom moeten we de meest logische acties toch altijd een hippe term toedichten.
16-09-2020, 11:17 door Anoniem
Dat het maar blijft bestaan is het meest onlogische in het verhaal. Al zo ontiegelijk vaak aangehaald, toch in heel veel gevallen niet simpel verholpen of te verhelpen. Het slachtoffer is er niet op bedacht of interesseert het niet, tot het hem flink duiten kost en dan is Leiden in last. Oorzaak laconiek zijn en laissez-faire houding, ook bij de IT inrichters. Een klein moment van onoplettendheid, maakt dat men later jaren schreit. Ook hier.

Maar niet alleen bij banken ook bij websites en webshops. Zoals met credential stuffing door user enumeration op "enabled" te laten staan in plaats van "disabled" in de Word Press CMS configuratie. "Gefundenes Fressen" voor elke aanvaller daar.

Credential stuffing gegevens zijn online voorhanden en worden door cybercriminele organisaties verhandeld. De data van Troy Hunt worden ook niet alleen ter lering en vermaak online gezet. Ja, zelfs password managers kunnen lekken. Grote en middelgrote data-breaches zijn aan de orde van de dag. "Ru-Pn*wed, this could be your second time around".

Ook statelijke acteurs spekken er op deze manier hun staatskoffers mee. De wereld loopt immers vol met fraudeurs en oplichters en zwendelaars in alle soorten en maten, en dat ook top-down. Jammer voor de ware eerzame burgers, zeker als het niet ieder moment op hun netvlies staat, dat ze elk moment ook slachtoffer kunnen worden van een steeds groter wordende groep cyber-criminele minkukels van hoog tot laag en ook nog intens onderling verweven. Corruptie viert hoogtij, in een onoverzichtelijke digitale wereld, besef dat goed. "Seks en drugs en rock and roll" zong men vroeger.

Waar code is, is excessieve info proliferatie en dus (kans op) misbruik (zie shodan.io). Voorlichting en handhaving schieten meestal te kort, want tegen domheid en onoplettendheid valt moeilijk te vechten.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.