Privacy - Wat niemand over je mag weten

Postcode Loterij data delen met derden.

25-09-2020, 15:24 door Anoniem, 5 reacties
Heb een prijs gewonnen, mag ik zelf bestellen op hun site en dan kan deze op een locatie afgehaald worden.

Echter hiervoor word jouw volledige adres (staat automatisch in beeld), dus niet enkel je plaatsnaam, verzonden naar Google Maps zodat je op een kaart het afhaalpunt kunt selecteren (uiteraard wordt dit standaard hier geblokkeerd).

Oftewel Postcode Loterij deelt mijn adresgegevens met Google zonder mijn toestemming. Is dit toegestaan?
Ook in hun privacy statement staat hierover niks te lezen dat deze data (waarschijnlijk nog meer) naar Google gaat, wat ze hier mee doen, hoelang ze het opslaan etc.. Google kan nu jouw IP-adres koppelen aan jouw woonadres. En aangezien Google alle informatie die ze verzamelen aan elkaar koppelen, zoals staat in hun voorwaarden, zullen ze dit waarschijnlijk ook doen.

Overtreedt hiermee de Postcode Loterij de AVG? Nog afgezien van dat een bedrijf dit soort diensten van derden niet zou moeten gebruiken.
Voor het gemak vergeet ook maar dat de betreffende site ook nog jouw data deelt met; aspnetcdn.com, synovite-scripts.com, vellance.com, cloudfare.com en google.com.


Mijn prijs kan ik overigens nu niet bestellen, die mogen ze houden. Ga hiervoor geen data delen met Google.
Volgens de klantenservice (die kon ook geen locatie in de buurt selecteren) zijn mijn gegevens veilig, staat tenslotte een groen-slotje in beeld.
Reacties (5)
25-09-2020, 16:12 door Anoniem
zijn mijn gegevens veilig, staat tenslotte een groen-slotje in beeld.
Haha ben benieuwd hoe oud die browsers zijn die zij gebruiken... bij mij zijn slotjes al geruime tijd grijs. Laat staan dat deze opmerking al genoeg zegt over het niveau van de medewerkers daar (al is dat bijna overal hetzelfde).
25-09-2020, 19:20 door Anoniem
Door Anoniem: Overtreedt hiermee de Postcode Loterij de AVG? Nog afgezien van dat een bedrijf dit soort diensten van derden niet zou moeten gebruiken.
Afgaande op wat je schrijft waarschijnlijk wel. Het lijkt mij dat Google als verwerker aangemerkt moet worden en er een verwerkers overeenkomst moet zijn. (Die is er waarschijnlijk niet.) En omdat Google buiten de EER gevestigd is moet in de privacy verklaring aangegeven staan welke grondslag er is om die gegevens naar de VS te kunnen versturen. (Dat staat het nu niet.) Dat hoeft overigens geen toestemming te zijn! Maar gelet op Schrems 2 zal dat of het ongeldig verklaarde Privacy Shield kunnen zijn, of SSC's waar een tech bedrijf als Google geen gebruik van mag maken i.v.m. FISA wetgeving. (En blijven alleen de uitzonderingen over als je gegevens naar een bedrijf in de VS wilt versturen die onder de surveillance wetgeving valt.)

Met andere woorden, dikke kans dat dit niet mag. Gaat er iets veranderen? Nee. Zou de AP een klacht van jou onderzoeken? Over 2+ jaar. Wat kan je anders nog doen? Een adblocker installeren en alle Google domeinen blokkeren, eventueel alle IP reeksen in je firewall blokkeren en een verzoek tot het verwijderen van al je persoonsgegevens naar de postcode loterij sturen. Niet de illusie hebben dat bedrijven zich aan privacy wetten gaan houden als jij ze nu een lief mailtje zou sturen. En de volgende keer even het aantal trackers op een website tellen, dat zegt al vaak genoeg of je wel zaken wil doen met een organisatie.
25-09-2020, 19:26 door Anoniem
Bij de staatsloterij (de concurent) hebben ze voor dit soort zaken een security-meldpunt. Maar ja, die heeft NPL dus blijkbaar niet.

Het kan in orde zijn, maar de kans dat NPL een verwerkersovereenkomst heeft met Google die in jouw voordeel is zal niet heel groot zijn.

Wat koos je bij de cookie popup? En kun je daar niet ergens aangeven dat je niet wilt dat derden iets zien van jou?

Als je je prijs niet ophaalt kun je je denk ik beter gaan uitschrijven, want waarom zou je uberhoubt meespelen als je je prijzen niet ophaalt.

p.s. Ik geef je een 99% kans dat Google allang weet waar jouw IP adres zich bevindt. :). Kijk maar eens helemaal onderin op google.com wat er staat.
26-09-2020, 09:39 door spatieman
sterker...
NPL ,krijgt jou data al van derden,, nouja, daar betalen ze dan voor zodat ze je kapot kunnen spammen via mail of s-mail.
26-09-2020, 10:43 door Anoniem
Door spatieman: sterker...
NPL ,krijgt jou data al van derden,, nouja, daar betalen ze dan voor zodat ze je kapot kunnen spammen via mail of s-mail.
Ja hoor, de onderbuikreacties voren weer de boventoon.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.