image

Politie waarschuwt: word geen katvanger voor criminelen

woensdag 7 oktober 2020, 15:51 door Redactie, 3 reacties

Wie zijn rekening ter beschikking stelt aan criminelen loopt een grote kans gepakt te worden en met een strafblad en forse schuld te eindigen. Ook kan men op een zwarte lijst van banken belanden met allerlei gevolgen van dien, zo waarschuwt de politie vandaag.

"Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Want dan maken ze het de politie wel heel makkelijk om ze op te sporen. Daarom zoeken criminelen naar betaalrekeningen die ze veilig kunnen gebruiken. Steeds vaker zetten oplichters geldezels in die meehelpen aan het witwassen van illegaal geld", zo laat de politie weten.

Katvangers, ook wel geldezels genoemd, stellen hun rekening ter beschikking van criminelen of maken geld dat via misdrijven is verkregen over naar criminelen. In veel gevallen gaat het hierbij om cybercrime. Volgens opsporingsdiensten spelen katvangers een zeer belangrijke rol bij allerlei vormen van fraude en oplichting.

Criminelen proberen katvangers via allerlei manieren te ronselen. Het kan dan gaan om zogenaamde vacatures, datingfraude en chantage, maar ook op het schoolplein worden katvangers geronseld, zo laat de politie weten. Aangezien de politie het geldspoor volgt komt men al snel uit bij de rekening van de katvanger. De pakkans is dan ook hoog en de gevolgen groot. De katvanger draait namelijk op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd.

Tevens komt de katvanger op een zwarte lijst, het Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen. Voor personen op deze lijst is het lange tijd zeer moeilijk om van financiële diensten van banken gebruik te maken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek, het afsluiten van een telefoonabonnement of het openen van een nieuwe rekening. De politie roept iedereen dan ook op om de eigen bankrekening niet aan anderen ter beschikking te stellen.

Reacties (3)
07-10-2020, 16:53 door Anoniem
Voorbeeld dat de politie geeft heeft niets te maken met de cyber scene.
Wel met een pure pr-push om cyber als hol begrip thema proberen op te tuigen.
Gestolen of illegaal geld delen als tussen - persoon of derde persoon heeft vooral alles met heling te maken.
Daarvoor bestaat al gewoon strafrecht.
Nauwelijks nieuws onder de zon.
Doe even normaal beste politie pr afdeling!
Men laat hier duidelijk ook redactionele steekjes vallen.
Koppie erbij houden, minder copy-paste werk s.v.p.
07-10-2020, 22:06 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Voorbeeld dat de politie geeft heeft niets te maken met de cyber scene.
Wel met een pure pr-push om cyber als hol begrip thema proberen op te tuigen.
Gestolen of illegaal geld delen als tussen - persoon of derde persoon heeft vooral alles met heling te maken.
Daarvoor bestaat al gewoon strafrecht.
Nauwelijks nieuws onder de zon.
Doe even normaal beste politie pr afdeling!
Men laat hier duidelijk ook redactionele steekjes vallen.
Koppie erbij houden, minder copy-paste werk s.v.p.

Het is ook geen 'nieuws onder de zon'.

De suggestie wordt zelfs niet gewekt, omdat al of niet 'hot news' volstrekt onbelangrijk is in dit kader.

Juist omdat het geen brandend nieuws onder de zon betreft is het van belang dat er aandacht wordt gevestigd op dit toenemende strafbare feit welke niet licht als een strafbaar feit wordt gezien door degenen die zich laten verleiden tot het wederrechtelijk gebruik van hun bankrekening.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ps. Uitsluitend lachwekkend dat er hier zo intensief puberaal gemuggenzift wordt tot de laatste letter achter de komma over het al of niet nieuwswaardig zijn van een posting.
08-10-2020, 11:47 door Anoniem
Wat me opvalt is dat er niet veel onderwerpen gaan over de reden waarom Cybercrime zo groot is geworden de laatste jaren.
Zoals het zelfs bij "Wie is de Mol" duidelijk is dat "follow the money" een goede raadgever is lijkt het bij Cybercrime niet aangepakt te worden op de enige plek waar dit kan. Cryptogeld is hier de grote boosdoener naar mijn mening.
Zolang dit anoniem kan worden verhandel zal deze vorm van steeds groter worden.
Mijn verwachting en tevens hoop is dan ook dat ze hier globaal iets mee gaan doen.

Mocht mijn mening hierover niet kloppen dan zie ik de reacties graag tegemoet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.