image

Zogenaamde Tor Browser in Google Play Store ontdekt

vrijdag 9 oktober 2020, 15:28 door Redactie, 4 reacties

In de Google Play Store is een zogenaamde Tor Browser ontdekt waarvan de ontwikkelaar claimt de enige officiële mobiele browser van het Tor Project te zijn. Op het moment van schrijven is de browser, met de naam "Torn Browser", nog in de Play Store te vinden en is die meer dan duizend keer geïnstalleerd.

Via Tor Browser kan er verbinding worden gemaakt met het Tor-netwerk, waarbij het echte ip-adres van de gebruiker wordt afgeschermd. Dagelijks maken zo'n 2,5 miljoen mensen gebruik van het netwerk om hun privacy te beschermen, maar ook om websites te bezoeken die in het land van herkomst worden geblokkeerd.

De Torn Browser die in de Play Store is te vinden blijkt helemaal geen gebruik van het Tor-netwerk te maken. Toch staat in de omschrijving van de app dat het de enige officiële mobiele browser van het Tor Project is. Verder blijkt uit screenshots die bij de app zijn geplaatst dat die een aanvullende app probeert te installeren. Torn Browser staat al zeker sinds 27 juni in de Play Store en is sindsdien meer dan duizend keer geïnstalleerd. Het Tor Project heeft Google gevraagd om de app te verwijderen.

Image

Reacties (4)
09-10-2020, 16:05 door Anoniem
Er bestaat wel een echte tor browser op android - orbot.

Waarom zo'n misleidende torn browser zo lang werd getolereerd?
Daarop zullen de antwoorden voorlopig nog wel uitblijven.
Of was het een actie van de opsporingsautoriteiten?

Wie of wat kun je heden ten dage nog vertrouwen.
Je begint toch zowat al te twijfelen aan jezelf.

Ik hoop dat er hierdoor niet al te veel mensen in verwarring zullen zijn gebracht.

#sockpuppet
09-10-2020, 17:13 door Anoniem
De echte Tor browser van het Tor Project staat ook in de playstore, sinds 21 mei 2019
10-10-2020, 12:14 door Anoniem
Vrij achteloos om een app te downloaden met foutieve naam en zonder background check, indien je anonimiteit/privacy oh zo cruciaal is.

Maar ik blijf me nog iedere keer verbazen over de crappy status van Google's playstore na 3 jaar zonder Android. Want 30 uur na het verzoek van Tor Project staat deze crApp er nog steeds in.
11-10-2020, 10:28 door Anoniem
Is dit misschien weer een gift aan de mensheid van de makers van ToTok?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.