image

Dekker noemt snelle oplossing voor Privacy Shield ingewikkeld

maandag 12 oktober 2020, 16:40 door Redactie, 6 reacties

Het is ingewikkeld om een snelle oplossing voor het ongeldig verklaarde Privacy Shield te bieden, zo heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming laten weten. In juli verklaarde het Europees Hof van Justitie het Privacy Shield-verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten ongeldig.

Het verdrag moest de uitwisseling van persoonsgegevens tussen bedrijven in de Europese Unie en de VS regelen. Volgens de rechter zijn gegevens die onder het verdrag werden uitgewisseld niet goed beschermd in de Verenigde Staten. Door de uitspraak van het hof mogen bedrijven in de EU op grond van het Privacy Shield-verdrag geen persoonsgegevens meer aan de VS doorgeven.

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter stelde VVD-Kamerlid Lodders vragen aan Dekker. Zo wilde het Kamerlid weten of de VS een met de EU, gelijkwaardig beschermingsniveau van persoonsgegevens op alle niveaus in de praktijk kan waarborgen. "Het arrest van het Hof heeft tot gevolg dat thans niet kan worden uitgegaan van de beschermingswaarborgen voor persoonsgegevens die voor generieke verstrekking vereist zijn", antwoordt de minister.

Dekker voegt toe dat de Europese Commissie op dit moment in gesprek is met de VS over een nieuw adequaatheidsbesluit om de door het Hof geconstateerde gebreken in het Privacy Shield te herstellen. Wanneer een dergelijk besluit komt is nog onbekend. Volgens Dekker is het ingewikkeld om een snelle oplossing te bieden, wat gevolgen heeft voor dataverwerkers. "Sinds Schrems II kan niet langer gezegd worden dat persoonsgegevens in de VS voldoende beschermd worden en veilig zijn. Verwerkingsverantwoordelijken dienen betrokkenen hierover duidelijk te informeren", benadrukt de minister.

Reacties (6)
12-10-2020, 17:00 door Anoniem
Er is weinig ingewikkelds aan. Bedrijven die in Europa zaken willen doen, moeten zich aan de Europese wet houden. Dat is niet ingewikkeld, hooguit wat arbeidsintensief en tijdrovend.

Waarom zouden er uitzonderingen moeten zijn voor de grote jongens zoals Google, Apple, Microsoft, Amazon, etc.? Dan maar niet even snel op een (zogenaamd) goedkope cloud inprikken.
12-10-2020, 18:21 door Anoniem
"Sinds Schrems II kan niet langer gezegd worden dat persoonsgegevens in de VS voldoende beschermd worden en veilig zijn. Verwerkingsverantwoordelijken dienen betrokkenen hierover duidelijk te informeren", benadrukt de minister.
Niet alleen informeren, maar ook vooraf toestemming vragen. Althans, als men zich wil beroepen op die grond. Want zoals iedereen inmiddels weet zijn SCC's niet voldoende als je zaken doet met een bedrijf dat onder FISA wetgeving valt.

Eind deze maand komt er waarschijnlijk een update van de SCC waarmee je aanvullende maatregelen tegen o.a. EO12333 kan nemen (lees zorgen voor versleutelde verbindingen). Maar dat is het, het idee dat er nog een adequaatheidsbesluit gaat komen is echt wishful thinking. Tegen FISA ga je fundamenteel geen maatregelen kunnen nemen, waardoor je alleen nog de uitzonderingen uit Artikel 49 kunt gebruiken.

De formele brieven die nu al! kunt versturen staan klaar op noyb.eu , het gaan een interessant laatste kwartaal van 2020 worden.
12-10-2020, 21:53 door Anoniem
Het privacy shield moet gewoon niet hersteld worden - de VS bedrijven moeten zich gewoon schikken naar de EU-spelregels.
13-10-2020, 09:25 door Anoniem
Precies, er is geen probleem.
Amerikaanse bedrijven willen van Europeesche burgers alles weten en alles met ze (en hun informatie) kunnen doen zonder zich te hoeven houden aan zelfs Amerikaanse regels, laat staan Europeesche of Nederlandse regels en wetten.
Maar dat is geen probleem, dat is luiheid, laksheid en laakbaarheid van Amerikaanse bedrijven.
13-10-2020, 11:04 door -Peter-
Door Anoniem:Want zoals iedereen inmiddels weet zijn SCC's niet voldoende als je zaken doet met een bedrijf dat onder FISA wetgeving valt.

Het hypocriete is natuurlijk dat er in Europa wel iets als FISA is, maar dat er geen rechtbank is waar je als organisatie kunt klagen over taps en bevragingen. Als er in Nederland iemand van de AIVD voor je neus staat, dan heb je te gehoorzamen en mag je niemand iets vertellen. In Amerika kun/mag je naar de juridische afdeling van je bedrijf en zij kunnen hiermee naar de FISA rechtbank stappen. Dat hebben diverse grote tech-bedrijven regelmatig gedaan.

Dat is beter dan zo'n commisie van "wijze" mannen die het gedrag van AIVD en MIVD beoordeelt en alleen maar mag zeggen "stoute jongen, nooit meer doen".

Het is niet voor niets dat de FBI soms bewust servers van criminelen naar Nederland "verhuist" omdat ze hier eenvoudiger zijn te tappen.

We zien al jaren meldingen (van de FBI e.d.) dat er een criminele cyber bende is opgerold met hulp van de Nederlandse politie. Dat kan omdat wij hier vaak meer mogen en kunnen dan in Amerika.

Peter
13-10-2020, 12:32 door Anoniem
Het is ingewikkeld om een snelle oplossing voor het ongeldig verklaarde Privacy Shield te bieden, zo heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming laten weten.

Geen probleem, zo lang er geen oplossing is, is er geen adequaatheidsbesluit. Neem de tijd...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.