image

Grapperhaus: omvang van WhatsAppfraude onbekend

dinsdag 13 oktober 2020, 13:33 door Redactie, 6 reacties

Het is onbekend hoeveel Nederlanders slachtoffer van WhatsAppfraude zijn geworden en welk bedrag zij naar de oplichters hebben overgemaakt, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. Wel stijgt het aantal slachtoffers dat melding maakt bij banken, politie en de Fraudehelpdesk.

Bij WhatsAppfraude doen oplichters zich via WhatsApp voor als iemand met dezelfde naam als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Vervolgens stelt de oplichter dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Het komt ook voor dat oplichters erin slagen om het WhatsAppaccount van iemand over te nemen en daarmee slachtoffers benaderen. Zodra het contact is gelegd vraagt de oplichter om een geldbedrag, bijvoorbeeld om een openstaande rekening te betalen. Het opgegeven rekeningnummer is vaak van katvangers.

Tot 1 oktober van dit jaar ontving de Fraudehelpdesk zo'n 9600 meldingen over WhatsAppfraude, terwijl dat er over heel 2019 genomen nog 2660 waren. Bij de Nederlandse banken kwamen in maart, april en mei van dit jaar drie keer zoveel meldingen van oplichting via social media binnen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2019. Ontving de politie voor de coronacrisis nog wekelijks 120 tot 150 aangiftes van slachtoffers van WhatsAppfraude. Van april tot tot augustus steeg dat naar 700 aangiftes per week.

De stijging van het aantal aangiftes was aanleiding voor VVD-Kamerleden Van der Linde en Yesilgoz-Zegerius om minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om opheldering te vragen. Zo wilden ze van de minister weten hoe groot het probleem van WhatsAppfraude is. "De exacte omvang van hulpvraagfraude is niet bekend, omdat niet alle slachtoffers aangifte doen bij de politie of een melding maken bij hun bank of de Fraudehelpdesk", antwoordt de minister.

De Kamerleden vroegen ook in hoeveel gevallen er personen wegens WhatsAppfraude zijn vervolgd en veroordeeld. Ook hiervan heeft Grapperhaus geen cijfers, omdat WhatsAppfraude niet als apart misdrijf wordt geregistreerd. Een ander getal dat de minister niet kan geven is het aantal slachtoffers dat van de bank hun geld heeft teruggekregen.

Banken zijn namelijk niet verplicht om slachtoffers van WhatsAppfraude te vergoeden, aangezien die zelf de transactie hebben uitgevoerd. Uit coulance kunnen banken beslissen om slachtoffers te vergoeden. "Dit is een eigen overweging van de bank op basis van de omstandigheden van het geval. Omdat dit gaat over een eigen overweging van de bank heb ik hierover geen cijfers tot mijn beschikking", schrijft Grapperhaus.

Aanpak WhatsAppfraude

Om WhatsAppfraude aan te pakken richt de overheid zich op verschillende zaken. Zo wordt er ingezet op bewustwordingscampagnes. "De meest effectieve aanpak van fraude is namelijk het voorkomen dat mensen slachtoffer worden", stelt de minister. Verder vindt er vanuit de politie en het OM een centrale aanpak plaats van WhatsAppfraude en zet het kabinet in op het verder versterken van het financieel rechercheren.

Sinds vorige maand is de Wet en het Besluit verwijzingsportaal bankgegevens van kracht. Via het Verwijzingsportaal bankgegevens kan de politie geautomatiseerd binnen dertig seconden identificerende gegevens van banken en andere betaaldienstverleners opvragen. Via het portaal moeten straks ook saldo- en transactiegegevens zijn te vorderen. Een plan dat vorig jaar al werd aangekondigd.

Reacties (6)
13-10-2020, 13:47 door Briolet
Om dit aan te pakken moeten ze een keer wat aan die katvangers doen. Vaak zijn dit mensen zonder inkomen waar niets te halen is. Een katvanger loopt daarom weinig risico omdat hun bijstand uitkering wettelijk beschermd is. Hier moet een veel groter deel naar de slachtoffers kunnen gaan. b.v. 80% van de bijstanduitkering.

De bijstanduitkering is nu riant. Kijk maar naar de Poolse en Bulgaarse seizoensarbeiders. Die kunnen ook van een veel kleiner bedrag rondkomen door samen een onderkomen te huren. En waarom zouden criminelen het financieel beter moeten hebben dan deze hardwerkende seizoensarbeiders?
13-10-2020, 15:27 door Anoniem
Nu met de verhoogde limieten loopt men nog meer risico.
Hoeveel mensen hebben hun pinpasjes echt goed beveiligd bij al dat contactloos afschrijven
en in een drukke winkelstraat (geen 1,5 meter afstand gehouden)?

Wie maakt op een parkeerplaats 1 eurocent over aan een crimineel,
zodat ie je leeg kan trekken via een online betaaldienst?
Cash-less is niet risicoloos.

Als je er niet veilig mee om kan springen, moet je er niet aan beginnen.
Scam & Spam & Co lopen tegenwoordig overal rond
en op de digitale snel- en bijwegen zitten tal van digi-struikrovers.

luntrus
13-10-2020, 16:15 door Anoniem
Door Briolet: Om dit aan te pakken moeten ze een keer wat aan die katvangers doen. Vaak zijn dit mensen zonder inkomen waar niets te halen is. Een katvanger loopt daarom weinig risico omdat hun bijstand uitkering wettelijk beschermd is. Hier moet een veel groter deel naar de slachtoffers kunnen gaan. b.v. 80% van de bijstanduitkering.

De bijstanduitkering is nu riant. Kijk maar naar de Poolse en Bulgaarse seizoensarbeiders. Die kunnen ook van een veel kleiner bedrag rondkomen door samen een onderkomen te huren. En waarom zouden criminelen het financieel beter moeten hebben dan deze hardwerkende seizoensarbeiders?
Polen en Bulgaren? Waarom toch altijd wijzen naar anderen wanneer het probleem gewoon in NL zit?
When new users download the bunq app they can start using bunq instantly. Once they open their bunq account for the first time, they get an e-money account. No paperwork, no hassle. You simply download the bunq app and you start using it right away, getting to know bunq in an easy way.
Binnen enkele seconden kun je bij Bunq een katvanger rekening openen zonder dat er papierwerk aan te pas komt.

En dankzij identity fraud kun je ook op andermans naam een bankrekening bij andere banken openen, dat is nauwelijks een probleem. En daar komt geen Pool of Bulgaar aan te pas.
13-10-2020, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem: Nu met de verhoogde limieten loopt men nog meer risico.
Hoeveel mensen hebben hun pinpasjes echt goed beveiligd bij al dat contactloos afschrijven
en in een drukke winkelstraat (geen 1,5 meter afstand gehouden)

luntrus
Zoals je kunt weten is het limiet voor contactloos betalen 50 euro, daarna moet er eerst een pincode ingegeven worden, dus jouw hele rekening wordt niet leeg getrokken! Dat is FUD!
13-10-2020, 18:19 door Anoniem
Misschien vreemde gedachte, maar als ik als ontvanger van zo een bericht dit meteen kan doorsturen naar de politie, de politie vervolgens "erin trapt" en de banken dan meteen het geld gemarkeerd volgen, om zo de katvanger bij de pinautomaat aan te houden.... dan is dit toch zo ten einde?
13-10-2020, 19:58 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien vreemde gedachte, maar als ik als ontvanger van zo een bericht dit meteen kan doorsturen naar de politie, de politie vervolgens "erin trapt" en de banken dan meteen het geld gemarkeerd volgen, om zo de katvanger bij de pinautomaat aan te houden.... dan is dit toch zo ten einde?
Welke pinautomaat? Er staan er wel een paar in Nederland, evenals in de rest van de wereld. Dus waar moet de politie dan volgens jou naar toe?

Banken moeten gewoon iets meer hun best doen om katvanger rekeningen tijdig te blokkeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.