image

Banken melden toename van jackpotting-aanvallen op geldautomaten

dinsdag 13 oktober 2020, 15:22 door Redactie, 5 reacties

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn erin de Europese Unie veel meer jackpotting-aanvallen uitgevoerd tegen geldautomaten dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de European Association for Secure Transactions (EAST). Bij jackpotting proberen criminelen via malware of een black box de inhoud van de geldcassettes van de geldautomaat te legen.

Een black box is een extern apparaat dat op de geldautomaat wordt aangesloten. Via dit apparaat kunnen de criminelen instructies geven waarmee de inhoud van de geldcassettes wordt geleegd. In de eerste helft van 2019 werden er in de categorie "ATM-malware en logische aanvallen" 35 incidenten gemeld, met een schadebedrag van onder de duizend euro.

In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal aanvallen naar 129 incidenten en wisten criminelen meer dan 1 miljoen euro buit te maken. Bij alle incidenten werd er van een black box gebruikgemaakt. "Hoewel de stijging van het aantal blackbox-aanvallen zorgwekkend is, zijn de meeste van deze aanvallen niet succesvol", zegt EAST-directeur Lachlan Gunn. Banken en opsporingsdiensten werken samen om het probleem aan te pakken, voegt Gunn toe.

Het aantal fysieke aanvallen op geldautomaten, bijvoorbeeld via ramkraken, kende in de eerste zes maanden van 2020 wel een daling. Over de gehele linie nam tijdens de coronacrisis het aantal incidenten bij geldautomaten af. Ging het in de eerste helft van 2019 nog om 10.700 incidenten, dit jaar staat de teller op 3600. De schade daalde van 124 miljoen euro in totaal naar 109 miljoen.

De cijfers waar EAST zich op baseert zijn afkomstig van banken uit twintig Europese landen, waaronder ook Nederland. Naar schatting staan in deze landen zo'n 334.000 geldautomaten opgesteld.

Image

Reacties (5)
13-10-2020, 15:35 door Anoniem
Net als met plofkraken. Reden te meer om weer een stel ATMs buiten gebruik te stellen.
Men moet toch een pretekst hebben om de invoering van de cashless society te kunnen bevorderen,
en (gedoogde en niet-gedoogde) criminaliteit helpt daar een handje bij.

Juist, ja. Het wordt bestreden en heeft onze hoogste aandacht en prioriteit, maar ondertussen
verdwijnen je flapjes en wordt het hier crimi-luilekkerland.

Niet werken, toch een riant inkomen en luxe bestaan. Wie wordt er dan nog rechtshandhaver?

Je komt er nooit meer uit, uit die crimisfeer, en het breekt je een keer op,
maar leg dat maar eens uit aan al de jonge gegadigden in de kringen der slecht- of niet-opgeleiden.

#sockpuppet
13-10-2020, 18:55 door MathFox
@sockpuppet, zolang jackpotting minder dan 1% van de pinfraude uitmaakt zal het geen reden zijn om pinautomaten weg te halen. Vanwege plofkraken is er wel een reden om automaten weg te halen; de explosieven die door de krakers gebruikt worden zijn tegenwoordig zo zwaar dat omwonenden serieuze risico's op verwonding lopen. Er is vaak aanzienlijke schade aan de gevel en ook aan ruiten in de omgeving.
14-10-2020, 09:54 door Anoniem
Cashless? Automaten mogen weghalen? Zijn jullie Mongools of dom? Ik mag als consument toch hopen dat ik het geld wat ik op de bank heb staan normaal kan gebruiken, wat nu al vaak niet aan de orde is. Leuk als je in kuttendorp in Friesland woont.. hier in Rotterdam is bijna elke automaat die er nog is om de haverklap weer leeg om maar niet te beginnen over de corona regels die banken op deze manier moedwillig aan de laarzen lappen. Rijen van 20 man op een paar meter. Maar o nee zometeen worden er een paar briefjes gejat die je in principe op serienummer ongeschikt zou kunnen maken. Ga naast DNB zitten daar zijn ze net zo idioot.
15-10-2020, 16:49 door Anoniem
Cashless wordt gewoon de toekomst. Je salaris/uitkering wordt ook cashless op je rekening gestopt. Dat fysieke stukje vertrouwen kost teveel qua productie/beheer, dus weg ermee ... imho.

John B
18-10-2020, 20:21 door Anoniem
Ik zal de laatste belg zijn voor wie er bankbiljetten gedrukt gaan worden. Van zodra corona voorbij is - wordt het terug cash. Zoals gebruikelijk. Het gegeven dat men mijn gedrag niet kan loggen - zoals met de bankkaart wel mogelijk is - speelt daar een heel grote rol in. GSM's en de hele zwik gaan in een kooi van faraday, en ook mijn portefeuille is voorzien van NFC filtering.
Dat betalen zonder pincode - daar weiger ik aan mee te doen - dat is onwettig. Er is geen bewijs dat er de wil is om tot een contract te komen - dus is al dat geld dat via die weg van mijn bankrekening zou afgaan, gewoon fraude.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.