image

Belgische corona-app CoronAlert passeert één miljoen downloads

donderdag 15 oktober 2020, 10:11 door Redactie, 3 reacties

De Belgische corona-app CoronAlert die op 30 september landelijk in België werd gelanceerd is inmiddels de één miljoen downloads gepasseerd. Dat komt neer op zo'n vijftien procent van de Belgische bevolking. Dat laat het Interfederaal Comité Testing en Tracing via Twitter weten.

Het is onbekend in hoeverre de corona-app effect heeft. "Door de hoge privacy van de app zullen wij nooit te weten komen wie er een melding krijgt", zegt Bart Preneel, een cryptograaf van de KU Leuven die bij de ontwikkeling betrokken was, tegenover het Nieuwsblad. "Hoeveel mensen via de app in quarantaine zijn gegaan, weten we dus niet. Dat kunnen we enkel weten door artsen en centra voor contact tracing, die ons laten weten wanneer patiënten bij hen terecht zijn gekomen dankzij de app."

Daarnaast wil de één miljoen downloads ook niet zeggen dat er één miljoen gebruikers zijn. "Het kan zijn dat ze hem downloaden, maar niet gebruiken. Dat weten we niet. We moeten onze info op verschillende plaatsen halen en dat bemoeilijkt de situatie", merkt Preneel op. Het Comité Testing en Tracing weet alleen het aantal downloads.

Verder blijkt dat er de nodige vragen over de werking van CoronAlert zijn. Het gaat onder andere om het invoeren van de code waarmee gebruikers aangeven dat ze met corona besmet zijn. "Het gebruik van de 17-cijferige code heeft voor heel wat vragen gezorgd. Dat is de reden wat wij op onze website coronalert.be een webform hebben gemaakt waar automatisch de koppeling kan gebeuren tussen de activatiecode van de test en de code van de app", laat Karine Moykens, hoofd van het Comité Testing en Tracing, tegenover VRT NWS weten.

Reacties (3)
15-10-2020, 11:04 door Erik van Straten
Als je elke app, bijv. 1x in de week (tijdens een van de keren dat data wordt opgehaald van de server) enkele statistieken zou laten meesturen, zou je kunnen weten hoeveel apps er nog in gebruik zijn, welk deel van de tijd zij actief zijn (GAEN API aan, Bluetooth aan en, op Android, locatie aan), hoe vaak zij de server raadplegen (d.w.z. de app niet "in slaap" valt op telefoons die agressief de accu sparen door achtergrond-apps uit te zetten en dus de server niet bijtijds raadplegen), en -discutabel- of en met welk risico-niveau notificaties zijn ontvangen. Venzelfsprekend NIET te koppelen aan het gebruikte IP-adres, dus geanonimiseerd.

"Hoeveel mensen via de app in quarantaine zijn gegaan, weten we dus niet. Dat kunnen we enkel weten door artsen en centra voor contact tracing, die ons laten weten wanneer patiënten bij hen terecht zijn gekomen dankzij de app."
Als je je, als app-gebruiker, niet laat testen na een app-alert, ben je een egoïst en draag je niet bij aan het functioneren van zo'n app. Immers, de input bestaat uit data geüpload door liefst zoveel mogelijk positief geteste mensen - met of (nog) zonder symptomen. Met een voorkeur voor die laatste categorie.

Ik weet niet of je je in België kunt laten testen na app-alert zonder symptomen; zo ja dan lijkt het mij een illusie dat veel mensen in zelfquarantaine zouden gaan op basis van een app-alert. Vooral niet na 1x onterecht thuiszitten.

Het lijkt de promotors van dit soort apps vooral goed uit te komen dat ze kunnen roepen "weten we niet want privacy", zodat zij kunnen verbloemen dat dit soort apps niet werken, geld over de balk is gegooid en toch hun eer hooghouden. Zelfs een Europese samenwerking is, met de herfstvakantie, nog bijna nergens van de grond gekomen. Bizar.
15-10-2020, 20:00 door Anoniem
De app vraagt om locatie gegevens en google plaatst dat niet in de lijst in permissions:
This app has access to:
Other

pair with Bluetooth devices
view network connections
full network access
prevent device from sleeping
run at startup


Verdachte zaken van doen! Waarom houden ze dit verborgen?!?
19-10-2020, 17:56 door Erik van Straten
Door Anoniem: De app vraagt om locatie gegevens en google plaatst dat niet in de lijst in permissions:
This app has access to:
Other

pair with Bluetooth devices
view network connections
full network access
prevent device from sleeping
run at startup


Verdachte zaken van doen! Waarom houden ze dit verborgen?!?
Ik kan niet garanderen dat Google meer gegevens van je hij elkaar harkt dan zij toegeven, maar deze pemissies zijn gewoon nodig voor de werking van dit soort apps.

Iets wellicht onverwacht in Android is dat je globaal locatiegegevens aan moet zetten, omdat anders Bluetooth niet werkt. De reden daarvoor is dat apps van bijvoorbeeld winkels zouden kunnen detecteren dat jij in een van hun winkels bent op basis van Bluetooth communatie met "beacons". Je zou dit zelfs meer privacy-vriendelijk kunnen noemen dan iOS.

Naast de globale "locatie" instelling heb je ook nog per app instellingen (alhoewel ik niet zeker weet of elke smartphone-fabrikant de gebruiker via de smartphone-instellingen toegang geeft tot dit soort details).

Uit het feit dat de CoronAlarm app niet vraagt om locatiegegevens, weet je dat die app deze info niet gebruikt. Of de "exposure notification" API van Google daar alsnog gebruik van maakt, weet ik niet - dat is grotendeels een black box. Waarvan de functionaliteit met elke update van de Google Play Services, "without notice", kan wijzigen.

Kortom, ik maak mij nauwelijks zorgen over de privacy-aspecten van apps zoals CoronAlert, CoronaMelder en Corona- Warn-App, maar met een Android telefoon ben je sowieso overgeleverd aan de grillen van Google en de betreffende smartphonefabrikant - en bij een iPhone geldt hetzelfde voor Apple.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.