image

Amerikaanse overheid klaagt Google aan voor machtsmisbruik

dinsdag 20 oktober 2020, 19:13 door Redactie, 0 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft samen met de procureurs-generaal van elf staten Google aangeklaagd voor machtsmisbruik. De aanklacht stelt dat Google door uitsluiting en concurrentiebeperkende praktijken op onrechtmatige wijze monopolies in stand houdt. Iets wat onder andere de privacy van gebruikers zou schaden.

De klagers richten zich vooral op de afspraken die Google maakt om als standaard zoekmachine op smartphones en computers te worden ingesteld en het vooraf installeren van concurrerende zoekmachines verbiedt. Ook zorgen de afspraken ervoor dat het niet mogelijk is om Google van smartphones te verwijderen. Met de inkomsten die Google via het monopolie verdient kan het weer een voorkeursbehandeling voor de eigen zoekmachines op apparaten en browsers aanschaffen, wat het monopolie weer verder versterkt. Zo ontstaat er een zich steeds verder versterkende cyclus.

Deze en andere concurrentiebeperkende praktijken hebben de concurrentie en gebruikers geschaad, waardoor de mogelijkheid van nieuwe bedrijven om de concurrentie met Google aan te gaan wordt beperkt, aldus het Amerikaanse ministerie. "De Amerikaanse antitrustwetgeving moet de vrije markteconomie beschermen en verbied monopolisten om zich met concurrentiebeperkende praktijken bezig te houden", zo stelt het ministerie verder.

Door de concurrentie op het gebied van zoekmachines te beperken, heeft het gedrag van Google gebruikers geschaad, merken de klagers op. Er wordt dan gewezen naar de kwaliteit van de zoekmachine en zaken als privacy, databescherming en het gebruik van gebruikersdata, het verminderen van keuze in zoekmachines en het belemmeren van innovatie.

De klagers willen dat Google door de rechter wordt gedwongen om te stoppen met deze en andere concurrentiebeperkende activiteiten. Daarnaast moeten er niet nader genoemde maatregelen genomen worden om de situatie te herstellen op markten die door het handelen van Google zijn getroffen. Verder laten de klagers het aan de rechter om aanvullende maatregelen te treffen die noodzakelijk worden geacht en vragen ze om een vergoeding van de proceskosten.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.