image

Luchtvaartmaatschappijen testen digitaal gezondheidspaspoort

woensdag 21 oktober 2020, 12:03 door Redactie, 12 reacties

Luchtvaartmaatschappijen Cathay Pacific Airways en United Airlines zijn begonnen met het testen van een digitaal gezondheidspaspoort waarmee reizigers kunnen aantonen dat ze op corona zijn getest. Uiteindelijk moet de CommonPass-app ook weergeven of de reiziger is gevaccineerd.

Het door het World Economic Forum (WEF) gesteunde CommonPass wil de internationale standaard worden waarmee reizigers kunnen aantonen dat ze geen corona hebben. Het is gebaseerd op het CommonPass-framework dat een standaard biedt voor het certificeren van coronatests en vaccinatiegegevens. Reizigers die van CommonPass gebruik willen maken kunnen hiervoor een app installeren. Vervolgens is het via de app mogelijk om de uitslagen van een gecertificeerde coronatest te uploaden. Indien vereist door het land waar men naar toe vliegt kan er een aanvullende vragenlijst worden ingevuld.

CommonPass controleert of de reiziger aan alle vereisten van het bestemmingsland voldoet en genereert een qr-code, die door luchtvaartpersoneel en douanebeambten ter plekke is te scannen. Voor gebruikers zonder smartphone is het mogelijk om een qr-code te printen. Volgens The Commons Project, ontwikkelaar van het gezondheidspaspoort, biedt CommonPass een betrouwbaardere manier om de gezondheidsstatus van inkomende reizigers te beoordelen en de toelatingseisen aan te passen al naar gelang de pandemie zich ontwikkelt. Het kan dan gaan om het soort coronatest of dat iemand gevaccineerd is.

"Zonder de mogelijkheid om over internationale grenzen coronatests te vertrouwen, en uiteindelijk vaccinatiegegevens, zullen veel landen zich gedwongen voelen om inreisverboden en verplichte quarantaine te handhaven zolang de pandemie blijft bestaan", zegt Bradley Perkins Chief Medical Officer van The Commons Project. Door de gezondheidsdata van reizigers te kunnen vertrouwen zouden landen een "meer genuanceerde" gezondheidsscreening kunnen toepassen, merkt Perkins op.

Vrijwilligers op vluchten van Cathay Pacific Airways en United Airlines zijn nu met een test van de app begonnen. Een volledige uitrol van het CommonPass-framework staat gepland voor begin 2021. Daarbij staat ook luchthaven Schiphol op een kaart van The Commons Project vermeld (pdf). The Commons Project is opgericht met steun van The Rockefeller Foundation en heeft het hoofdkantoor in Zwitserland.

Image

Reacties (12)
21-10-2020, 12:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-10-2020, 12:26
Online is er nog niet heel veel informatie te vinden over hoe deze app zou moeten werken. Maar als ik zo tussen de regels doorlees lijkt alle data wel lokaal - op je “eigen” smartphone - opgeslagen te blijven. Sterker nog, er worden geen gegevens aan de luchtvaartmaatschappij doorgegeven anders dan “ok” of “niet ok”. Daarmee is het privacy vriendelijker en beter bestand tegen misbruik vergelijken met de uitgeprinte papiertjes, zoals nu gevraagd worden.

Maar of je dit moet willen, helemaal met het risico dat deze infrastructuur ook na de pandemie blijft bestaan, daar heb ik zo mijn twijfels over. Laten we niet vergeten dat de PNR registratie van vliegtuigen ook uitgebreid gaat worden naar internationale treinen, ANPR camera's ook door de belastingdienst gebruikt worden, etc. Met deze app loop je precies hetzelfde risico, zonder “ok” mag je straks niet eens meer met NS mee.
21-10-2020, 12:49 door Anoniem
potentieel: Bij het aanvragen van een hypotheek even laten zien dat je gezond bent.
21-10-2020, 13:27 door Anoniem
kijk daar heb je het al.. Indirecte verplichting van vaccinatie.. Niet gevaccineerd? dan eindigd jouw deelname aan de maatschappij. Je kan er vanuit gaan dat andere bedrijven (werkgevers, gemeenten etc) dit ook mogen eisen straks.
21-10-2020, 13:33 door Anoniem
Het Social credit systeem gaat hier naadloos op aansluiten. Nu nog in China (voor zover bekend) straks wereldwijd.
21-10-2020, 14:31 door Anoniem
Het begint een hele enge wereld te worden. Zeker als https://www.security.nl/posting/674890/Singapore+breidt+digitaal+id-programma+uit+met+gezichtsidentificatie er ook bij pakt.

Ik hou niet van complottheorieën maar die Corona crisis komt ineens wel heel goed gelegen om dit soort draconische shit te realiseren. Je zou er bijna van gaan denken dat het toch opzettelijk in de wereld geïntroduceerd is, niet om mensen massaal om te leggen maar om verregaande controle mechanismen te introduceren. Wie verdient er eigenlijk allemaal aan deze onzin? Zo te lezen de Rockefeller foundation, zijn de Clintons en Bil Gates daar ook geen lid van?
Misschien moeten de hackers de handen in elkaar slaan om dit soort apps en surveillance technieken te hacken of ervoor te zorgen dat we hier geen gebruik meer van hoeven te maken.
21-10-2020, 14:46 door Anoniem
https://www.security.nl/posting/674890/Singapore+breidt+digitaal+id-programma+uit+met+gezichtsidentificatie

Zoals al aangegeven de meerderheid zal het zonder dwang accepteren want is handig.

Wanneer je het niet accepteert dan ben je de zonderling die zichzelf buiten de maatschappij zet.

We leven al in een minority report wereld zonder toekomst voorspellende telepaten.
21-10-2020, 16:40 door Anoniem
Mijn zwager op leeftijd verhaalt graag over zijn reis in noord Afrika, in de jaren '60. Er was een epidemie gaande, en niemand mocht verder zonder vaccinatie. Hij en zijn maat konden een bestempelde verklaring overleggen dat zij al thuis gevaccineerd waren. Mannetje op brommer heen en weer om de authenticiteit te checken, en ze mochten verder.

Dit is niets anders. Voor onze volksgezondheid bestaan er al decennia dat soort internationale regels. Inderdaad, het mag niet misbruikt worden. Maar dat geldt ook voor mijn PC.
21-10-2020, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn zwager op leeftijd verhaalt graag over zijn reis in noord Afrika, in de jaren '60. Er was een epidemie gaande, en niemand mocht verder zonder vaccinatie. Hij en zijn maat konden een bestempelde verklaring overleggen dat zij al thuis gevaccineerd waren. Mannetje op brommer heen en weer om de authenticiteit te checken, en ze mochten verder.

Dit is niets anders. Voor onze volksgezondheid bestaan er al decennia dat soort internationale regels. Inderdaad, het mag niet misbruikt worden. Maar dat geldt ook voor mijn PC.

Dit is wel degelijk anders.

Daar waar met het gestempelde papiertje ook alle informatie over de persoon verdween, blijft deze informatie in de tegenwoordige tijd, ten allen tijde beschikbaar in een datacenter.
Handig, want dan kunnen we dat veel later nog aanvullen met andere info en nazoeken.

Dat is dus het probleem, niet de check zelf.

Ik zie geen complot, alleen ongelimiteerd opportunisme dat we blijven stapelen en toestaan.
21-10-2020, 21:06 door Anoniem
Want iemand die gevacineerd is kan daarna nooit meer iemand besmetten?

Bizar dit.
22-10-2020, 08:09 door Anoniem
Dit is inderdaad bizar aan het worden. Gaan die complottheorieën dan toch waarheid worden? Dit project wordt gesteund door de Rockefeller Foundation en dit is volgens mij de elite groep die ook wordt genoemd in die complottheorieën in relatie ook weer met Bill Gates. Voor de rest weet ik niet precies wat deze complottheorieën allemaal inhouden want daar hou ik me niet zo meebezig. Maar dit lijkt mij geen goede ontwikkeling. Want op deze manier wordt vaccinatie dan wel “verplicht” als je wilt gaan reizen. En zoals al in de reacties eerder aangegeven is vaccinatie ook geen garantie dat je het virus niet kan krijgen en dat je niet besmettelijk kan zijn. En wat gebeurd er met deze app als deze pandemie voorbij is. Ik heb zo”n vermoeden dat die blijft.
22-10-2020, 09:49 door Anoniem
WorldEconomicForum en Rockefeller foundation. What could possibly go wrong? Google die ondemocratische clubjes maar eens goed. Ze weten bij uitstek wat "goed" voor u is en nemen zodoende uw vrijheid af...
24-11-2020, 08:50 door Anoniem
Door Anoniem: kijk daar heb je het al.. Indirecte verplichting van vaccinatie.. Niet gevaccineerd? dan eindigd jouw deelname aan de maatschappij. Je kan er vanuit gaan dat andere bedrijven (werkgevers, gemeenten etc) dit ook mogen eisen straks.
Ik heb anders in mijn hele leven (40+) nog nooit gevlogen en durf mij toch een behoorlijke deelnemer binnen de maatschappij te noemen hoor. 40 urige werkweek, vrijwilligerswerk, voldoende vrienden en familie, vakanties binnen Europa met de auto, dagtripjes naar pretparken/dierentuinen.
Ik ga deze app zeer waarschijnlijk dus niet nodig hebben, terwijl ik gewoon kan doen wat ik al mijn leven heb gedaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.