Dertien jaar geleden startte de Zwitserse beveiligingsonderzoeker Roman Hüssy Abuse.ch, een platform waar allerlei informatie over malware en botnets is te vinden, waaronder trackers die botnetservers in kaart brengen. Om Abuse.ch voort te kunnen zetten is echter geld nodig, zo laat Hüssy vandaag weten.
Abuse.ch werd jaren geleden mede vanwege de trackers van de Zeus- en SpyEye-botnets bekend. Bij de recente operatie van Microsoft tegen het Trickbotnet-botnet werd Abuse.ch nog geregeld genoemd. Informatie van het platform wordt door allerlei bedrijven, onderzoekers, Security Operations Centers, Computer Security Incident Response Teams en Computer Emergency Response Teams gebruikt om netwerken en systemen te beschermen.
Inmiddels bestaat Abuse.ch uit vijftig servers en tweehonderd sandboxes. Elke maand genereert het platform honderddertig terabyte aan netwerkverkeer en verwerkt twee miljoen api-verzoeken per dag. Toch is het nog altijd een eenmansoperatie. Volgens Hüssy is het beheer van het platform een uitdaging geworden, niet per se vanuit een technisch oogpunt, maar voornamelijk door de kosten van de infrastructuur en vereiste kennis voor bigdata-analyse.
Om de toekomst van Abuse.ch veilig te stellen wil de Zwitserse beveiligingsonderzoeker er een onderzoeksproject van maken. Zodoende kan hij financiering van derde partijen ontvangen en mogelijk beroep doen op onderzoeksbeurzen. Ook wordt het mogelijk om iemand aan te nemen die het werk van Hüssy aan Abuse.ch gaat ondersteunen.
Er gelden echter enkele voorwaarden om van Abuse.ch een onderzoeksproject te kunnen maken en één daarvan is dat Hüssy bij een universiteit aan de slag gaat en hij voor die functie financiering vindt. Hüssy stapte naar verschillende grote organisaties die van de data van Abuse.ch gebruikmaken met het verzoek om hem te helpen. Hij ontving echter geen toezeggingen. Daarom zag hij zich naar eigen zeggen genoodzaakt om nu een openbare oproep te doen.
De Zwitser hoopt voor het einde van dit jaar voldoende geld binnen te halen om van Abuse.ch een onderzoeksproject te maken. Mocht dat niet lukken dan zal hij niet meteen op 1 januari 2021 de stekker uit het platform trekken, maar kan hij ook geen beloftes over de toekomst van Abuse.ch maken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.