image

ICO: kredietbureaus gebruikten persoonsgegevens illegaal voor marketing

dinsdag 27 oktober 2020, 15:36 door Redactie, 2 reacties

Kredietbureaus Experian, Equifax en TransUnion hebben jarenlang persoonlijke gegevens die ze voor hun wettelijke taken ontvingen op illegale wijze verwerkt, onder andere voor marketingdoeleinden. Mogelijk zijn miljoenen Britten hiervan het slachtoffer geworden, zo stelt de Britse toezichthouder ICO op basis van eigen onderzoek dat twee jaar in beslag nam.

De drie kredietbureaus hebben de wettelijke taak om de kredietwaardigheid van personen te bepalen. Andere organisaties kunnen hier gebruik van maken, bijvoorbeeld wanneer personen een abonnement willen afsluiten. Experian, Equifax en TransUnion bleken zich echter ook bezig te houden met het handelen in, verrijken en uitbreiden van de persoonlijke data van mensen, zonder dat die hiervan wisten.

Dit leverde producten op die vervolgens door bedrijven, politieke partijen en liefdadigheidsinstellingen werden gebruikt om nieuwe klanten te vinden, mensen te identificeren die producten en diensten konden betalen en profielen over mensen te maken.

De gegevensverwerking was "onzichtbaar" voor de personen in kwestie, omdat ze niet wisten dat hun gegevens werden verzameld en gebruikt. "Dit is in strijd met de databeschermingswetgeving", aldus de Britse toezichthouder. Uit het onderzoek van de ICO bleek dat de kredietbureaus niet transparant waren en persoonlijke data die ze voor hun kredietbeoordeling ontvingen, voor marketingdoeleinden gebruikten. Tevens werd er van profilering gebruikgemaakt om nieuwe of eerder nog onbekende informatie over personen te genereren.

De kredietbureaus gaven op hun websites wel wat privacy-informatie, maar daarin stond niet duidelijk vermeld wat ze met de gegevens van mensen deden. Ook bleek dat verschillende juridische grondslagen voor het verwerken van persoonlijke data op verkeerde wijze werden gebruikt.

Naar aanleiding van het onderzoek van de ICO hebben Equifax en TransUnion aanpassingen doorgevoerd en bepaalde producten en diensten teruggetrokken. Ook Experian voerde aanpassingen door, maar die gaan volgens de ICO niet ver genoeg. De privacytoezichthouder heeft nu een "enforcement notice" opgelegd, waarmee het bedrijf wordt gedwongen om de werkwijze aan te passen. Zo moet het mensen informeren dat het persoonlijke informatie verzamelt en waarvoor het die gebruikt.

De aanpassingen moeten juli volgend jaar een feit zijn, anders kan de ICO verdere maatregelen nemen, waaronder het opleggen van een boete die 20 miljoen pond of vier procent van de wereldwijze omzet bedraagt. Onlangs besloot de ICO om British Airways wegens een groot datalek een boete van 20 miljoen pond op te leggen.

Reacties (2)
27-10-2020, 16:18 door Anoniem
"Naar aanleiding van het onderzoek van de ICO hebben Equifax en TransUnion aanpassingen doorgevoerd en bepaalde producten en diensten teruggetrokken. Ook Experian voerde aanpassingen door, maar die gaan volgens de ICO niet ver genoeg. De privacytoezichthouder heeft nu een "enforcement notice" opgelegd, waarmee het bedrijf wordt gedwongen om de werkwijze aan te passen. Zo moet het mensen informeren dat het persoonlijke informatie verzamelt en waarvoor het die gebruikt."

Moest de AP hier ook maar eens vaker goed onderzoek naar doen. Denk dat er nog genoeg bedrijven gevonden worden die hun data oneigenlijk aan her verrijken zijn tbv profilering en/of verkoop.
27-10-2020, 17:34 door karma4
https://ico.org.uk/your-data-matters/credit/ In nederland is het een wettelijke taak, dat hoeft elders niet zo te zijn.
Wat zegt de ICO er over?
Nobody has the right to credit. Before giving you credit, lenders such as banks, loan companies and shops want to be confident that you can repay the money they lend. To help them do this, they may look at the information held by companies called credit reference agencies. ER is geen recht om kredit te krijgen.

Credit reference agencies (CRAs) give lenders a range of information about potential borrowers, which lenders use to make decisions about whether they will offer you credit or not. They hold certain information about most adults in the UK.
The three main consumer CRAs in the UK are Equifax, Experian and TransUnion.
Het zijn zo te zien commerciele bedrijven die informatie verzamelen.
CRAs are licensed by the Financial Conduct Authority. onder toezich bij die betreffende instantie. Ik nergens een wettelijke taak zoals die bij het bkr.

Nu wordt het laatste bericht interessant. Dit is het probleem: This processing resulted in products which were used by commercial organisations, political parties or charities to find new customers, identify the people most likely to be able to afford goods and services, and build profiles about people. niet het doel waarvoor de data was verzameld en waar er toezicht voor is.

Marketing lijkt me een zeer normaal onderbouwd doel voor een bedrijf data zijn eigen verkoop doet, eigen klanten heeft etc.
Het anders gebruiken lijkt wat op de banken graag zouden willen, doen. UIt betaal en rekeninggegevens andere commerciële bedrijven informeren naar de beste nieuwe klanten (cold leads).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.