image

CERT/CC lanceert Twitterbot die naam voor kwetsbaarheden verzint

maandag 2 november 2020, 11:37 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-11-2020, 12:46

Spectre, Meltdown, Dirty Cow en Heartbleed, het zijn enkele voorbeelden van namen die de afgelopen jaren aan kwetsbaarheden werden gegeven, maar als het aan het CERT Coordination Center (CERT/CC) van de Carnegie Mellon Universiteit ligt worden er geen sensationele namen meer verzonnen.

Onderzoekers en beveiligingsbedrijven verzinnen sensationeel klinkende namen voor marketing of een "maximale impactfactor", zo stelt het Leigh Metcalf van het CERT/CC. Het benoemen van kwetsbaarheden, ook wel "bug branding" genoemd, kan zorgen voor FUD (fear, uncertainty and doubt), merkt Metcalf op. Niet elk beveiligingslek dat een naam krijgt is namelijk een ernstige kwetsbaarheid.

Om kwetsbaarheden te identificeren is het Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) ID bedacht. Security.NL besteedde hier onlangs in een achtergrondartikel aandacht aan en ging ook in op de praktijk van bug branding. Metcalf stelt dat het CERT/CC geen tegenstander van het benoemen van kwetsbaarheden is. Net als bij stormen, besturingssystemen en websites is het eenvoudiger om een naam te onthouden dan geografische coördinaten, versienummers of ip-adressen.

Het CERT/CC wil echter dat er neutrale namen worden gekozen zodat mensen een beveiligingslek kunnen onthouden, zonder dat de naam impliceert hoe ernstig, of niet, de kwetsbaarheid in kwestie is. Om hierbij te helpen heeft het CERT/CC een Twitterbot ontwikkeld die neutrale namen verzint. De bot, met de naam Vulnonym, maakt gebruik van bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden, waarbij sensationele, alarmerende en beledigende namen zijn verwijderd. Dit heeft inmiddels verschillende namen opgeleverd, zoals Messy Mola, Culpable Bonasus en Crooked Baka.

Reacties (2)
02-11-2020, 20:00 door Anoniem
Ik heb een beetje een dubbele mening over dat bug branding. Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat dat zorgt voor FUD, maar aan de andere kant helpt het mensen in de industrie wel om bepaalde veelzeggende kwetsbaarheden te onthouden. Wie weet immers nog waar CVE-2014-0160, CVE-2014-6271, CVE-2017-0143, CVE- 2017-5753 en CVE-2019-0708 allemaal op duiden? Die zijn stuk voor stuk behoorlijk relevant en zouden minder bespreekbaar zijn als ze niet gebrand waren.
03-11-2020, 09:34 door Anoniem
De namen tonen totaal geen overeenkomst met het onderliggende probleem. Het lijken gewoon willekeurige bijvoeglijk naamwoorden met een willekeurig zelfstandig naamwoord daarachter geplakt. Een beetje het idee van de Ubuntu naamgeving maar dan ook nog eens zonder alliteratie. Echt relevant vind ik het niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.