Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.
Juridische vraag: De Knabbank wil dat alle klanten de app gaan gebruiken en wil van alle klanten een gezichtsscan afnemen via de app. Nu vraag ik me af of dat wel mag, gezien de AP recent stelde dat het verwerken van biometrisch gegevens voor identificatie "in beginsel" verboden is.
Antwoord: Dat online bank Knab gezichtsherkenning gebruikt, is sinds juli bekend. De bank gaat de gezichtsscan ook inzetten om de identiteit te verifiëren van nieuwe klanten die een rekening openen. Doel van deze technologie is vooral het vermijden van tokens, plus toegenomen snelheid bij het inloggen.
De gezichtsscan wordt aan je toestel gekoppeld, en daaraan hangt een koppeling met je identiteitsbewijs. "Deze scan is om te checken of jij echt degene bent die op de foto van je ID-bewijs staat." zo meldt men vervolgens.
De AP heeft recent gezegd dat gezichtsherkenning als technologie zeer dubieus is, omdat biometrie in principe niet toegestaan is onder de AVG. Dat 'herkennen' moet je breed opvatten: het gaat niet alleen over matchen tegen een database met NAW-gegevens of iets dergelijks. Ook enkel geautomatiseerd constateren "die was hier gisteravond ook" of "die lijkt op foto 31337 uit ons bestand overlastplegers" is al een vorm van 'herkennen', waarmee je camerabeelden tot bijzondere persoonsgegevens verworden.
Enige ruimte wordt gegeven door de uitzondering uit artikel 29 Uitvoeringswet: identificatie van de betrokkene die noodzakelijk is voor authenticatie of beveiligingsdoeleinden. En natuurlijk, het doel van deze identificatie (inclusief de 31337-constatering) is voor beveiliging, je wilt overlastplegers, lokaalverbodshouders et cetera niet binnen hebben. Maar is er een nóódzaak? Die vraag is veel lastiger want dat is een hele hoge lat.
De AP gaat met haar recente stelling nog een stapje verder:
Het moet daarbij wel gaan om een zwaarwegend algemeen belang. Dat is bijvoorbeeld de beveiliging van een kerncentrale. Maar de beveiliging van bijvoorbeeld een supermarkt is niet zó belangrijk dat u daarvoor biometrische gegevens mag verwerken.
Bij een bank zou je kunnen zeggen dat hun beveiliging ook wel een eind in de buurt komt van een kerncentrale. (Het is vast flauw om te zeggen dat je bij een kerncentrale liever een portier hebt dan een gezichtsscanner, maar goed ik ben geen CISO.) Dus dan zou het bij een bank moeten kunnen.
Daar komt nog bij dat een bank de wettelijke plicht heeft om de identiteit van haar klanten te verifiëren. Als je zoals Knab je klanten alleen op afstand bedient, dan zijn er weinig andere opties dan een gezichtsverificatie op basis van foto en identiteitsbewijs. Dan is het belang natuurlijk al helemaal gegeven.
Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.