image

Apple verplicht vanaf december privacylabel voor apps

vrijdag 6 november 2020, 12:09 door Redactie, 5 reacties

Apple zal vanaf december voor nieuwe apps en app-updates de aanwezigheid van een privacylabel verplichten. Tijdens de afgelopen ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni kondigde Apple verschillende nieuwe privacyfeatures voor iOS en macOS aan. Eén daarvan is het privacylabel.

Apple verplicht al dat apps over een privacybeleid beschikken. Om het voor gebruikers duidelijker te maken hoe een app met privacy omgaat is er een privacylabel ontwikkeld. Gebruikers moeten straks in één oogopslag kunnen zien welke gegevens een app verzamelt en hiermee doet. Het gaat dan bijvoorbeeld om de data die wordt gebruikt om gebruikers te tracken of hoe third-party partners van wie de code wordt gebruikt met verzamelde data omgaan.

Ontwikkelaars moeten alle data die zijzelf of een partnerpartij verzamelt in kaart brengen, verder moeten apps de privacyregels van de App Store en geldende wetgeving volgen. Ook zijn ontwikkelaars verplicht om hun privacylabel up-to-date te houden. Apple vergelijkt het met de ingrediëntenlabels die bij voedingsproducten worden gebruikt. Het privacylabel is straks zichtbaar op de productpagina van apps in alle appstores van Apple. Vanaf 8 december gaat het label gelden voor nieuwe apps en app-updates.

Image

Reacties (5)
06-11-2020, 12:59 door pe0mot
Prima actie van Apple, de eerste goede stap om de klik-nietkijken-downloader te helpen.
06-11-2020, 22:13 door Anoniem
Een privacy label op een app voor een spionageapparaat.

Het blijft interessant hoe geframed wordt.

Deze app is echt heel privacy vriendelijk, ook al is het apparaat waarop je die app gebruikt totaal open en geheel doorzichtig.

Wat denkt men in security termen;

Is een 'smart'phone een te groot risico om op welk niveau dan ook te gebruiken in een beveiligde omgeving, of kan dat best ?

:)
07-11-2020, 10:47 door Anoniem
Privacy bestaat niet meer punt.
07-11-2020, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem: Privacy bestaat niet meer punt.
Klopt. Maar enkel voor mensen die daar niet een beetje moeite voor willen doen.

Waarom neem jij die moeite niet? Gemak heeft toch jouw voorkeur?
09-11-2020, 15:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Privacy bestaat niet meer punt.
Klopt. Maar enkel voor mensen die daar niet een beetje moeite voor willen doen.

Waarom neem jij die moeite niet? Gemak heeft toch jouw voorkeur?

Waarom is het zo dat we gemak ondergeschikt moeten maken aan privacy. Privacy by design gaat niet ten koste van gebruiksvriendelijkheid.

Waar het mis gaat is dat niet iedereen mag mee doen op populaire platforms zonder privacy op te geven. Gratis is niet kosten vrij. Al die mooie platforms worden gemaakt door mensen. Die moeten ook betaald worden. Alleen is het zo dat mensen niet beseffen dat met data over hun, geld verdient kan worden. En dat dit ook het bedrijfsmodel is wat schuil gaat achter die mooie en vaak goede platforms.

Werken aan bewust wording hiervan lijkt mij beter. Aan de bedrijven die deze platforms maken, geef mensen de keus tussen "gratis" en betalen. Ik heb de hoop dat bewust wording van mensen gauw momentum krijgt. Per slot van rekening zijn smartphones praktische apparaten. Zijn veel diensten aangeboden via het internet ook heel nuttig.

Wat niet zo moet zijn is dat het zo onnodig complex maken van complexen oplossingen te bevordering van privacy eerder regel van uitzondering is.

Privacy by design! En en duidelijk bedrijfsmodel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.