De VVD wil dat Nederland bij lichtere cyberaanvallen samen met Navo-bondgenoten gaat "terughacken". Daarnaast moeten er meer cybervrijwilligers bij Politie, Justitie, Defensie en de veiligheidsdiensten aan de slag gaan en mag privacy de bestrijding van criminelen niet hinderen. Dat laat de VVD in het vandaag verschenen concept-verkiezingsprogramma weten (pdf).
Volgens de partij is er een andere aanpak nodig om Nederland tegen cyberdreigingen te beschermen dan bij traditionele criminaliteit en spionage het geval is. "Veiligheidsdiensten uit Rusland of China kunnen nu vanachter hun eigen landsgrenzen, in Europa bedrijfsgegevens stelen, politici en journalisten bespioneren of de opslag van data manipuleren", zo laat het concept-verkiezingsprogramma weten.
Om dergelijke aanvallen tegen te gaan is het volgens de VVD nodig "af en toe" terug te kunnen slaan en moeten er daarom offensieve cybercapaciteiten worden ontwikkeld. Daarbij zou er in Europees verband samen moeten worden opgetrokken. Hier zit echter nog nog een hiaat, aldus de partij. Wanneer een cyberaanval voor zware fysieke schade zorgt staat dit gelijk aan een militaire aanval. Dan mogen Navo-bondgenoten samen terugslaan. Wanneer een land echter slachtoffer is van een lichtere cyberaanval, mag het alleen zelf terugslaan.
Bondgenoten kunnen bij dergelijke aanvallen wel economische sancties aannemen, maar ze mogen niet samen met het slachtoffer terughacken. Dat maakt kleinere landen binnen de Navo of de Europese Unie een aantrekkelijker prooi voor kwaadwillende landen, zo stelt de VVD. De partij wil dit dan ook veranderen. "Om onze strategische autonomie te behouden moeten we nadenken over manieren om samen op te trekken."
De VVD wil verder ook meer investeren in het Defensie Cybercommando en de inlichtingendiensten en moet de Nationale Politie met cyberexperts worden versterkt. Ook pleit de partij voor meer vrijwilligers met cyberexpertise bij de Nationale Politie, Justitie, Defensie en de veiligheidsdiensten. Tevens moet het door betere arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker voor cyberexperts worden om bij deze organisaties te gaan werken.
Om vitale infrastructuur zoals het betalingsverkeer tegen cyberaanvallen te beschermen wil de VVD de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven versterken. Zo moet de overheid samen met organisaties die vitale infrastructuur beheren de minimale beveiligingsstandaarden verhogen. Ook moeten diensten zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Defensie Cyber Security Centrum en de inlichtingendiensten worden versterkt om zo de digitale slagkracht en weerbaarheid te vergroten.
Een ander onderwerp dat in het concept-verkiezingsprogramma terugkomt is privacy en de bestrijding van criminaliteit. "Privacyregels bemoeilijken de bestrijding van criminaliteit omdat gegevens over criminelen niet altijd gedeeld kunnen worden", zo staat in het programma vermeld. "Hierdoor worden ook ondernemers benadeeld, die jaarlijks miljarden euro’s schade oplopen door fraudeurs die sjoemelen met creditcards, verzekeringen en spooknota's."
Zo vindt de VVD dat er een uitzondering op de AVG moet komen die het mogelijk maakt om zwarte lijsten van fraudeurs op te stellen en gegevens binnen overheidsorganisaties, en tussen overheden en private partijen, te delen. Verder pleit de VVD voor aparte en beveiligde locaties waar recherche, justitie, FIOD, Douane, Belastingdienst en andere partners informatie vrijelijk kunnen delen. "Het bestrijden van drugscriminelen staat voorop, niet privacyregels", aldus de partij.
De Financial Intelligence Unit (FIU) moet meer capaciteit krijgen om witwassen beter te bestrijden. Daarnaast krijgt de FIU toegang tot douane-informatie om verdachte geldstromen beter te onderzoeken. Tevens krijgen financiële instellingen de mogelijkheid om bankgegevens onderling te delen. "Privacybezwaren mogen hier niet in de weg staan", staat in het programma vermeld. "Wij gaan samen aan de slag om wederkerigheid en rechtvaardigheid weer centraal te stellen", aldus VVD-fractievoorzitter Dijkhoff bij de aankondiging van het concept-verkiezingsprogramma.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.