Het cybercrimeteam van de Australische politie, dat zich bezighoudt met onderzoek naar allerlei soorten online scams, stond vreemd te kijken toen het zelf door een internetfraudeur werd gebeld. De oplichter deed zich voor als een medewerker van het National Broadband Network (NBN) en stelde dat er een datalek had plaatsgevonden.
Een medewerker van de Financial and Cybercrime Investigation Branch (FCIB) van de South Australia Police besloot de instructies van de oplichter in een beveiligde omgeving op te volgen, om te kijken hoe deze scammer te werk ging. De oplichter liet de agent een website bezoeken die op een partnersite van het NBN leek. Via deze website moest de agent het programma SupRemo downloaden, een remote access tool waarmee de oplichter op afstand toegang tot het systeem van de agent zou kunnen krijgen.
De agent liet de oplichter weten dat hij het programma niet kon openen, waarop de oplichter hem een ander programma liet downloaden. Ook dit programma bleek niet te werken, waarop de beller de verbinding verbrak. Volgens de Australische politie gaat het om een groep oplichters die naast het programma SupRemo ook gebruikmaakt van TeamViewer, AeroAdmin, UltraViewer en Zoho om toegang tot de systemen van hun slachtoffers te krijgen.
Via de software kunnen ze allerlei persoonlijke informatie op het systeem benaderen of proberen ze slachtoffers te laten betalen voor het oplossen van niet-bestaande problemen. "Ons advies aan de gemeenschap is om geen software te downloaden waar je niet bekend mee bent, en nooit op verzoek van iemand die je belt", zo adviseert de South Australia Police.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.