De eerste boete die in Ierland werd opgelegd voor het overtreden van de AVG heeft voor de rechter stand gehouden. Tusla, de Ierse overheidsinstantie voor kinderzorg en gezinsondersteuning, kreeg door de Ierse privacytoezichthouder DPC wegens drie gevoelige datalekken begin dit jaar een boete van 75.000 euro opgelegd.
Tusla had nagelaten om persoonsgegevens te verwijderen uit documenten die met derde partijen werden gedeeld. Het eerste datalek ontstond toen de instantie een vader van twee kinderen, die bij een pleeggezin woonden, het adres van de pleegouders verstrekte. Bij het tweede datalek verstrekte Tusla een persoon die werd beschuldigd van kindermisbruik het adres van het kind dat de klacht had ingediend en het telefoonnummer van haar moeder.
Het derde datalek ontstond doordat Tusla de oma van een kind dat bij een pleeggezin woonde de adres- en contactgegevens van de pleegouders verstrekte en de locatie van de school waar het kind naar toe ging. Volgens de DPC had Tusla geen voldoende maatregelen getroffen om dergelijke datalekken te voorkomen en had de instantie het derde datalek niet tijdig gemeld. Daarmee had het de regels van de AVG overtreden.
Tusla ging niet tegen de boete in beroep. Sectie 143 van de Ierse Data Protection Act 2018 stelt echter dat dan de rechter zich over de boete moet buigen om te bepalen of die terecht is of niet. In dit geval oordeelde de rechter dat Tusla inderdaad de AVG heeft overtreden en de boete van 75.000 euro moet betalen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.