image

Finland maakt aanpassen bsn eenvoudiger voor slachtoffers datalek

vrijdag 13 november 2020, 14:46 door Redactie, 6 reacties

De Finse regering werkt aan een wetsvoorstel dat het eenvoudiger voor slachtoffers van een datalek moet maken om hun bsn aan te passen. Aanleiding is de datadiefstal bij de Finse psychotherapiepraktijk Vastaamo en de afpersing die hierop volgde. Als de psychotherapiepraktijk geen 450.000 euro betaalt zal de afperser elke dag honderd nieuwe patiëntenrecords online zetten. Inmiddels zijn honderden patiëntenrecords gepubliceerd, waaronder namen, contactgegevens, burgerservicenummers en patiëntenrapporten.

De afperser heeft slachtoffers van het datalek ook individueel benaderd en gedreigd met het openbaren van hun data tenzij er niet wordt betaald. De gegevens van naar schatting 40.000 cliënten zijn door de afperser bij vermoedelijk twee aanvallen in 2018 en 2019 buitgemaakt. Net als in Nederland krijgt elke Finse burger een burgerservicenummer dat voor allerlei publieke en private zaken wordt gebruikt.

Het is niet eenvoudig om een bsn in Finland aan te passen en al helemaal niet mogelijk als maatregel om criminele activiteiten te voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van een datalek. De nieuwe wetgeving waar nu aan wordt gewerkt en die volgend jaar april van kracht moet worden, moet dit proces vereenvoudigen, zo liet de Finse minister van Lokaal Bestuur Sirpa Paatero tijdens een persconferentie weten.

Een andere maatregel die werd aangekondigd betreft een wet voor strengere identificatie bij online diensten, zoals leningen. Op dit moment volstaat een naam en adres om fraude te plegen, aldus de Finse minister van Justitie Anna-Maja Henriksson tijdens dezelfde persconferentie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om online een wasmachine op krediet te kopen. De nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat de identiteit van de koper beter wordt gecontroleerd.

Daarnaast wil de Finse regering een website ontwikkelen waar burgers de diefstal van hun persoonlijke gegevens kunnen rapporteren en ongeautoriseerd gebruik van de informatie kunnen blokkeren. Inmiddels heeft de politie meer dan twintigduizend aangiften ontvangen van cliënten van de psychotherapiepraktijk van wie de informatie is gestolen, zo melden de Helsinki Times en Helsingin Sanomat.

Reacties (6)
13-11-2020, 15:15 door Anoniem
Goed voorbeeld doet goed volgen hoop ik?
13-11-2020, 15:27 door Anoniem
Die afperser maakt vast wel een keer een foutje waardoor die gepakt kan worden.
En dan natuurlijk stevig optreden waardoor hij dit nooit meer doet en anderen ook wel 3 keer nadenken.
13-11-2020, 16:01 door Anoniem
Het liefste zou ik in Nederland ook mijn BSN wijzigen aangezien jarenlang op al mijn facturen stond, maar dat mag hier pas alleen als je al slachtoffer bent van fraude.
13-11-2020, 16:56 door Briolet - Bijgewerkt: 13-11-2020, 16:58
…en gedreigd met het openbaren van hun data tenzij er niet wordt betaald.

Dat is mooi, dan hoef je dus niets te doen. Maar ik meen aan dat hier een fout gemaakt is met het gebruik van een dubbele ontkenning.
13-11-2020, 20:36 door Anoniem
Nee, gaat niet gebeuren in Nederland...
Hier hebben ZZP ers en andere eenmanszaken jarenlang hun sofinummer of bsn verplicht op facturen moeten zetten.
En wat doen die debielen als ze eindelijk opdracht krijgen dit aan te passen?

Juist, degene die bekend was, die gaan we weer geheim maken en je krijgt een nieuwe voor je facturen die niemand kende waardoor al je intracommunitaire leveringen in de soep lopen ...

Dus nu is je bsn sofi nog steeds bekend omdat het jaren op internet, facturen enz stond EN heb je veel werk aan de nieuwe.

Als ze nou gewoin de oude bekende hadden laten staan en je privé een nieuwe gegeven hadden......
14-11-2020, 09:11 door Anoniem
Door Anoniem: Die afperser maakt vast wel een keer een foutje waardoor die gepakt kan worden.
En dan natuurlijk stevig optreden waardoor hij dit nooit meer doet en anderen ook wel 3 keer nadenken.

Daar hebben de slachtoffers die Gekowsoleaad en wel een soort toeslagenaffaire over zich heen krijgen nul komma nul aan. Zij moeten geholpen worden hun leven weer op de rails te krijgen en dat is de hoogste prioriteit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.