De NSA heeft jarenlang via Denemarken allerlei Europese bondgenoten bespioneerd, waaronder Nederland. Dat claimt de Deense publieke omroep DR op basis van verschillende bronnen. Deze bronnen baseren zich op rapporten van een oud-medewerker van de Deense militaire dienst Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Via de samenwerking met de Deense inlichtingendienst kreeg de NSA toegang om internetkabels die via Denemarken naar onder andere Oost-Europa lopen af te tappen. Voor het spioneren maakt de NSA gebruik van het programma XKeyscore. Het bestaan hiervan werd eerder al bekend uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden. Via XKeyscore kunnen NSA-analisten zowel in de metadata als in de inhoud van e-mails en andere internetactiviteiten, zoals browsegeschiedenis, zoeken. Snowden vergeleek het met een zoekmachine waarmee de NSA via allerlei 'selectors', zoals e-mailadressen en telefoonnummers, in verzamelde data kan grasduinen.
De Amerikaanse geheime dienst blijkt onder andere naar informatie over de Eurofighter en de Zweedse Gripen-straaljager van Saab te zoeken. Naast bedrijven werden ook ministeries bespioneerd. De doelen van de NSA bevonden zich in Zweden, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Nederland. Er werd echter ook in Denemarken zelf door de Amerikanen gespioneerd. Het zou onder andere om de Deense ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken gaan, alsmede het defensiebedrijf Terma, dat onderdelen voor de Amerikaanse JSF levert.
De Deense inlichtingendienst is hier niet van op de hoogte. Een medewerker van de FE ontdekt de verdachte selectors van de NSA en waarschuwt de Deense toezichthouder. Die stelt een onderzoek in en komt tot de conclusie dat een deel van de zoekopdrachten van de NSA illegaal was. Welke gegevens precies door de NSA zijn verzameld en hoe die vervolgens zijn gebruikt is onbekend. Volgens professor Jens Ringsmose van de universiteit van Zuid Denemarken lijkt het erop dat de Amerikanen zoveel mogelijk informatie over de concurrentie voor de JSF en het beslissingsbeleid van de Deense overheid wilden verzamelen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.