image

'NSA bespioneerde Nederland en andere bondgenoten via Denemarken'

maandag 16 november 2020, 11:03 door Redactie, 22 reacties

De NSA heeft jarenlang via Denemarken allerlei Europese bondgenoten bespioneerd, waaronder Nederland. Dat claimt de Deense publieke omroep DR op basis van verschillende bronnen. Deze bronnen baseren zich op rapporten van een oud-medewerker van de Deense militaire dienst Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Via de samenwerking met de Deense inlichtingendienst kreeg de NSA toegang om internetkabels die via Denemarken naar onder andere Oost-Europa lopen af te tappen. Voor het spioneren maakt de NSA gebruik van het programma XKeyscore. Het bestaan hiervan werd eerder al bekend uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden. Via XKeyscore kunnen NSA-analisten zowel in de metadata als in de inhoud van e-mails en andere internetactiviteiten, zoals browsegeschiedenis, zoeken. Snowden vergeleek het met een zoekmachine waarmee de NSA via allerlei 'selectors', zoals e-mailadressen en telefoonnummers, in verzamelde data kan grasduinen.

De Amerikaanse geheime dienst blijkt onder andere naar informatie over de Eurofighter en de Zweedse Gripen-straaljager van Saab te zoeken. Naast bedrijven werden ook ministeries bespioneerd. De doelen van de NSA bevonden zich in Zweden, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Nederland. Er werd echter ook in Denemarken zelf door de Amerikanen gespioneerd. Het zou onder andere om de Deense ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken gaan, alsmede het defensiebedrijf Terma, dat onderdelen voor de Amerikaanse JSF levert.

De Deense inlichtingendienst is hier niet van op de hoogte. Een medewerker van de FE ontdekt de verdachte selectors van de NSA en waarschuwt de Deense toezichthouder. Die stelt een onderzoek in en komt tot de conclusie dat een deel van de zoekopdrachten van de NSA illegaal was. Welke gegevens precies door de NSA zijn verzameld en hoe die vervolgens zijn gebruikt is onbekend. Volgens professor Jens Ringsmose van de universiteit van Zuid Denemarken lijkt het erop dat de Amerikanen zoveel mogelijk informatie over de concurrentie voor de JSF en het beslissingsbeleid van de Deense overheid wilden verzamelen.

Reacties (22)
16-11-2020, 11:26 door Anoniem
Je verwacht het niet he?
Die denen... Die willen toch zo goed mogelijk hun grenzen weer dicht hebben? Safe SeaNet enzo? De USA eruit schoppen lijkt me een goed begin.
16-11-2020, 11:27 door Anoniem
Het nieuws was op vandaag denk ik.

Dit zijn onze vrienden, onze bondgenoten dus geen probleem ... toch?
En Lockheed is hardstikke betrouwbaar en doen ook niet aan omkoping[1] dus wat voorkennis is altijd handig.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_bribery_scandals

Dus de Amerikaanse overheid spioneert voor hun eigen industrie.
16-11-2020, 11:45 door Anoniem
De Deense toezichthouder stelt een onderzoek in en komt tot de conclusie dat een deel van de zoekopdrachten van de NSA illegaal was

Interessante definitie van "deels legaal".
- het zijn zoekopdrachten van een buitenlandse geheime dienst
- die haar bondgenoten bespioneerd(e)
- voor eigen economisch gewin

Wat is hier "legaal" aan?
En doet dat er eigenlijk toe?

Van je vrienden moet je het hebben. NOT.
De VS is niet meer te vertrouwen.
En dat Denemarken dit toestond... (blind vertrouwen?)

Dit soort activiteiten duwt de Europese staten naar meer eigen samenwerken en minder samenwerking met de VS. (mag je hopen)
16-11-2020, 11:51 door Anoniem
Zoals al eerder hier gemeld: "Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig." en oh wee als wij dat bij hen doen, dan zijn de rapen gaar. En in een oorlogssituatie hoef je van de V.S. (Engeland en Frankrijk) ook niets meer te verwachten getuige Srebrenica.
16-11-2020, 12:15 door Anoniem
Dus nu gaat Nederland bedrijven als Microsoft, Google, Facebook, en vele anderen in de ban doen, net zoals ze met Kaspersky hebben gedaan?
Nee??? Wat is het verschil?
16-11-2020, 12:47 door Anoniem
Hierin speelde ook nog de verlate overgave van het eiland Bornholm door de Duitsers aan Rusland een rol.
Er kwam een bombardement door Russische vrouwelijke vliegeniers om dit af te dwingen.

Na de oorlog plaatste men er vervolgens de grote NAVO-afluisteroren.
Verklaart ook wel mede een beetje de huidige Deense houding.

#sockpuppet
16-11-2020, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals al eerder hier gemeld: "Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig." en oh wee als wij dat bij hen doen, dan zijn de rapen gaar. En in een oorlogssituatie hoef je van de V.S. (Engeland en Frankrijk) ook niets meer te verwachten getuige Srebrenica.
Yup en onze overheid is zo lekker naïef met het ideeën over verzwakken van encryptie. Zet de deur maar wagenwijd open, kan je net zo goed de Amerikanen de sleutels van onze (overheids)datacenters geven.

We kijken altijd naar de Chinezen en de Russen, maar de Amerikanen zijn net zo erg. Een aangezien we die een soort van vertrouwen, nog veel gevaarlijker.
16-11-2020, 13:05 door Anoniem
"ok"

Was niet het hele idee van security en surveillance dat je moet verwachten dat je "altijd gehackt kan worden en altijd onder surveillence bent?"
16-11-2020, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem: Dus nu gaat Nederland bedrijven als Microsoft, Google, Facebook, en vele anderen in de ban doen, net zoals ze met Kaspersky hebben gedaan?
Nee??? Wat is het verschil?

Wat hebben deze Amerikaanse bedrijven ermee te maken, behalve dat ze Amerikaans zijn?

Je kunt beter de NSA, de Deense geheime dienst en Lockheed/de JSF in de ban doen.
Dan raak je de Amerikanen harder.

Liever een goede vijand dan een verraderlijke vriend.
Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.
Blijkbaar is vriendschap en vertouwen maar maximaal 50-75 jaar houdbaar.
16-11-2020, 13:39 door Anoniem
Ik weet wel waarom de Amerikanen dit doen (en alle landen incluis).
Moeten die politici maar niet steeds jokken en alles geheim houden, dan heb je ook geen spionage nodig.
16-11-2020, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet wel waarom de Amerikanen dit doen (en alle landen incluis).
Moeten die politici maar niet steeds jokken en alles geheim houden, dan heb je ook geen spionage nodig.

Jawel: bedrijfs-spionage. :-)

Bv door of voor Lockheed.
16-11-2020, 14:33 door Reinder
Nederlandse ministeries moeten bespioneren.. dat moet voor een NSA-agent toch wel zo'n beetje de laagst mogelijke opdracht zijn. Een beetje wat ze vroeger in Rusland deden, als je gefaald had dan werd je naar een of andere luisterpost of zo in Noord-Siberie gestuurd.

"Luister nul-nul-zevenhonderd (in Amerika is immers alles groter), je missie is om het Nederlandse ministerie van OCW te bespioneren en achter de voorlopige raming van de subsidie voor de culturele sector regio Noord-Holland te komen.."
16-11-2020, 14:35 door Anoniem
Ach, mijn speculatieve stelling is dat Fokker nog bestaan had als op de Marinebasis Kattenburg en de Kolonel Six kazerne niet de opvolger van operation Echelon zouden faciliteren.
16-11-2020, 14:56 door Anoniem
Ik begrijp de ophef niet helemaal, inlichtingendiensten bespioneren elkaar nou eenmaal, niet linksom dan rechtsom of als onderdeel van een overeenkomst om data te delen. Als iets op plek A niet mag, dan doe je het op plek B of via C dus via een omweg en dan mag het wel. Het is ook logisch dat de denen er niet van op de hoogte zijn, je gaat toch h niet vertellen wat je wel en niet doet. Het zou ook maar zo kunnen zijn dat ze als wederdienst ook informatie hebben ontvangen.

De denen zijn wel vaker voorgelogen door deze gasten (geheime bases op Groenland), dus ze hadden bij voorbaat al kunnen bedenken dat dit zou kunnen gebeuren.

Nee, dit is geen nieuws
16-11-2020, 14:57 door Anoniem
16-11-2020, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: Dus nu gaat Nederland bedrijven als Microsoft, Google, Facebook, en vele anderen in de ban doen, net zoals ze met Kaspersky hebben gedaan?
Nee??? Wat is het verschil?

De hypocrysie van de overheid, dat is het verschil.
Dansen altijd naar de pijpen van de US en China en Rusland zijn per definitie de vijand.
16-11-2020, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ik begrijp de ophef niet helemaal, inlichtingendiensten bespioneren elkaar nou eenmaal, niet linksom dan rechtsom of als onderdeel van een overeenkomst om data te delen. Als iets op plek A niet mag, dan doe je het op plek B of via C dus via een omweg en dan mag het wel. Het is ook logisch dat de denen er niet van op de hoogte zijn, je gaat toch h niet vertellen wat je wel en niet doet. Het zou ook maar zo kunnen zijn dat ze als wederdienst ook informatie hebben ontvangen.

De denen zijn wel vaker voorgelogen door deze gasten (geheime bases op Groenland), dus ze hadden bij voorbaat al kunnen bedenken dat dit zou kunnen gebeuren.

Nee, dit is geen nieuws

Een overheid (US Gov.) die spoineert voor hun bedrijfsleven (Lockheed Martin), niet uit stratigisch oogpunt (hoewel) maar uit economisch oogpunt.

Nou nou nou, dat is nogal wat.
16-11-2020, 16:29 door Anoniem
Ik kan me er wel wat bij voorstellen.

Je hebt als land een superdeluxe hightech vliegtuig te verkopen, en om de deal te sluiten mogen je kopers in licentie onderdelen bouwen. Dan lijkt het me vertanding om op de een of andere manier te controleren dat die kopers de technische specs van die onderdelen niet te grabbel gooien, bewust of onbewust.
16-11-2020, 18:04 door Anoniem
Door Reinder: Nederlandse ministeries moeten bespioneren.. dat moet voor een NSA-agent toch wel zo'n beetje de laagst mogelijke opdracht zijn. Een beetje wat ze vroeger in Rusland deden, als je gefaald had dan werd je naar een of andere luisterpost of zo in Noord-Siberie gestuurd.

...

Dat denk ik ook.

Hooguit dat die NSA-agent iets hoort dat er een onbekende technologische innovatie bestaat of in ontwikkeling is, en dan wordt de cavalerie ingeroepen om het te onderscheppen. Ik denk dat Thalys en dergelijke meer onder vuur ligt dan de ministeries zelf.
16-11-2020, 21:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Reinder: Nederlandse ministeries moeten bespioneren.. dat moet voor een NSA-agent toch wel zo'n beetje de laagst mogelijke opdracht zijn. Een beetje wat ze vroeger in Rusland deden, als je gefaald had dan werd je naar een of andere luisterpost of zo in Noord-Siberie gestuurd.

...

Dat denk ik ook.

Hooguit dat die NSA-agent iets hoort dat er een onbekende technologische innovatie bestaat of in ontwikkeling is, en dan wordt de cavalerie ingeroepen om het te onderscheppen. Ik denk dat Thalys en dergelijke meer onder vuur ligt dan de ministeries zelf.

Typo: Thales
17-11-2020, 00:01 door Anoniem
Het grappige hier is dat de NSA de interne communicatie van de AIVD verzorgd (en dus alle Nederlandse veiligheidsdiensten via de centrale hub).

Het betreft een Tier 2 uit/aanbestedings traject.

Ik heb als oud spion al een meegemaakt dat ze de 'android jeugd' zoals ik ze noem inzetten om een onbekend/ nieuwe telefoon op het grid te linken aan een persoon als deze vanaf een terrasje het 070 nummer van de AIVD belt.

Er is altijd wel iemand met geolocatie dicht bij die de opdracht krijgt om jou te taggen. Dus de NSA weet eerder dan de AIVD wie de AIVD belt.

Ik heb een riante schadepost opgelopen door de storende werkzaamheden van de NSA....
17-11-2020, 09:50 door Anoniem
Door Reinder: Nederlandse ministeries moeten bespioneren.. dat moet voor een NSA-agent toch wel zo'n beetje de laagst mogelijke opdracht zijn. Een beetje wat ze vroeger in Rusland deden, als je gefaald had dan werd je naar een of andere luisterpost of zo in Noord-Siberie gestuurd.

"Luister nul-nul-zevenhonderd (in Amerika is immers alles groter), je missie is om het Nederlandse ministerie van OCW te bespioneren en achter de voorlopige raming van de subsidie voor de culturele sector regio Noord-Holland te komen.."

Verklaart wel waarom ze in Noord-Holland nu zware Cisco switches hebben staan voor hun provincie die net zoveel stroom trekken als een hele woonwijk.

(ipv 2 huawei switches van 1/100ste van de prijs en 2x zo snel en 200x zo zuinig in stroom)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.