image

AIVD doet navraag bij Deense inlichtingendienst over mogelijke spionage NSA

woensdag 18 november 2020, 09:52 door Redactie, 6 reacties

De AIVD doet navraag bij de Deense inlichtingendienst over mogelijke spionage van doelen in Nederland door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat heeft minister Ollongren op vragen van GroenLinks laten weten. Begin deze week kwam de Deense publieke omroep DR met het nieuws dat de NSA jarenlang via Denemarken allerlei Europese bondgenoten heeft bespioneerd, waaronder Nederland.

Aanleiding voor GroenLinks-Kamerlid Buitenweg om minister Ollongren om opheldering te vragen. "Was de minister verrast over de onthullingen over het afluisteren van Nederland door Amerika via Denemarken? Of was ze van tevoren ook ingelicht door haar Deense collega?", vroeg Buitenweg tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

"Zijn wij wel of niet verrast? Kijk, wij volgen natuurlijk ook de media. Er was al eerder wat berichtgeving over de Deense dienst. Dat was dus niet een verrassing, maar dit nieuwe bericht geeft in ieder geval aanleiding om navraag te doen", antwoordde de minister. De navraag wordt in eerste instantie gedaan door de AIVD, die de Deense inlichtingendienst om meer informatie zal vragen. "Eerst komt de informatie van de Denen, en dan pas komt er een weging of er al dan niet nog contact zou moeten zijn met de Amerikanen", reageerde Ollongren verder.

Buitenweg wilde ook weten of de Deens-Amerikaanse samenwerking op dit moment nog steeds doorgaat en of er maatregelen zijn genomen om misbruik van die samenwerking te voorkomen. "Wat is er geleerd, zo zou ik ook willen vragen, van de situatie uit 2002? Ook toen vergaarden de Amerikanen informatie over West-Europa via illegale selectoren", voegde het GroenLinks-Kamerlid toe.

Volgens de minister is Nederland, als land met hoge technologische kennis en lid van de NAVO, een doelwit van spionage. "Overigens voornamelijk door landen die we beschouwen als niet-bondgenoten. Je kunt dus nooit uitsluiten dat er spionage is. Daar moeten we ons ook tegen weren", merkte Ollongren op. "Maar mevrouw Buitenweg stapt nu toch alvast over naar de conclusie dat het zo is. Ik weet dat nog niet en kan daar om die reden nu gewoon niet in meegaan."

Tevens stelde de minister dat het nog onduidelijk is of er sprake is van illegale praktijken. "De navraag die wordt gedaan bij de Denen, zal dat bevestigen of niet. Dat is ook het moment om een eventuele vervolgstap te zetten in de richting van de Amerikanen. Ik sluit het helemaal niet uit, maar ik kan dat natuurlijk niet nu al zeggen terwijl ik nog niet weet wat precies de feiten zijn." Ollongren wil dan ook niet op eventuele acties vooruitlopen, maar sluit die ook niet uit.

Reacties (6)
18-11-2020, 10:15 door Anoniem
Nou, minister Hollongron zit er bovenop.... Beetje deense naam overigens
18-11-2020, 11:11 door -Peter-
Het grote verschil tussen Nederlandse (en Europese?) inlichtingendiensten en die van de USA (en China en Rusland?) is dat economische spionage hier verboden is, terwijl dat voor NSA een kerntaak is.

In feite plegen de Amerikanen dus een economisch delict en is dit een goede reden om extra heffingen op te leggen. De Amerikanen subsidieren Boeing niet alleen met geld, maar ook met kennis die bij Airbus is gestolen.

Peter
18-11-2020, 11:12 door Anoniem
Gaan we nu dan ook alle Cisco rommel eruit flikkeren? Of Palo Alto rommel... Want het is duidelijk dat USA aan spionage doet. Dus gaan we nu alle USA producten uitfaseren?

Hoeveel boter kun je op je hoofd hebben... Zowel voor USA als NL...

TheYOSH
18-11-2020, 11:45 door Anoniem
"We can neither confirm nor deny. Thank you"

Het is toch algemeen bekend dat er twee regels zijn :

- je mag niet je eigen bevolking/land afluisteren
- je mag altijd data overdragen of verkrijgen van een ander land

Met andere woorden, alle inlichtingsdiensten worden als proxy ingezet om de eigen bevolking in de gaten te houden. Er is een geitenpaadje. Altijd en overal.
18-11-2020, 12:50 door Anoniem
"We do not use resources within The Netherlands to listen in on Dutch citizens."
"We cannot confirm or deny."
"We act in accordance to the agreements with the Dutch government."
"We do not collect information on Dutch citizens (noot: NSA definitie van verzamelen <> die in het woordenboek."
"We have no recollection."
...
18-11-2020, 13:22 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Gaan we nu dan ook alle Cisco rommel eruit flikkeren? Of Palo Alto rommel... Want het is duidelijk dat USA aan spionage doet. Dus gaan we nu alle USA producten uitfaseren?

Hoeveel boter kun je op je hoofd hebben... Zowel voor USA als NL...

TheYOSH

Alleen Cisco dan.,,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.