Privacy - Wat niemand over je mag weten

Portretfoto's die door schoolfotograaf zonder toestemming aan anderen gegeven worden.

19-11-2020, 03:02 door Max1956, 11 reacties
Kort geleden stuitte ik bij toeval op een foto die door iemand op facebook geplaatst was.
Duidelijk stond er ook een fotolijstje afgebeeld met daarin een portretfoto van onze zoon.
Deze foto was 2 jaar geleden gemaakt door een schoolfotograaf.
Ik stond perplex want met de bezitster van deze foto hebben we om ernstige moverende
redenen al ruim 10 jaar geen contact gehad en we hebben haar nooit deze foto verstrekt.
Verder is gebleken dat bij het bedrijf dat de schoolfoto's verzorgd een fotografe in dienst heeft
die in directe relatie staat tot de bezitster van deze foto (haar dochter).
Mijn vermoeden is dat ze de foto extra heeft laten afdrukken en gegeven heeft aan voorgenoemde.
Geportretteerde of zijn wettelijke vertegenwoordigers (ouders) hebben hier nooit toestemming voor
gegeven en zullen dat ook nooit doen om moverende redenen.
Deze foto is ook nooit op internet geplaatst, dus het lek moet bij de schoolfotograaf zitten.
Mijn vraag is of dit allemaal zomaar kan?
Volgens mij heeft de fotograaf alleen de auteursrechten, maar niet de portretrechten.
Reacties (11)
19-11-2020, 04:41 door Anoniem
Interessante vraag voor Arnoud Engelfriet die op deze site advies geeft.
19-11-2020, 09:31 door Anoniem
Naast de vraag of dit wettelijk wel of niet toegestaan is, en hoe het zit met portretrechten en/of distributie...
Het is creepy as fork, en doet ook vragen rijzen naar de morale waarden van de fotograaf zelf.
19-11-2020, 10:52 door Anoniem
Ik zou het eens aankaarten bij de school. Foto's zonder toestemming van de ouders aan derden verstrekken mag niet. Dat is dan ook waarom een school niet zomaar meer foto's van kinderen op de website mag zetten. Of die derde familie of een vreemde is maakt natuurlijk niet uit. Als de fotografe geen goed verhaal heeft kan ik me toch niet heel anders voorstellen dan dat ze op die school niet welkom meer zal zijn. Juist bij kinderen is een goede omgang met gevoelige gegevens van het grootste belang.
19-11-2020, 11:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-11-2020, 11:06
@ TS,

Ik kan mij uit de tijd van de analoge fotografie nog wel herinneren dat een (beroepsmatige) fotograaf eigenaar is van het negatiefmateriaal en dat hij/zij daarvan net zoveel afdrukken mag maken als hij/zij belieft, maar de fotograaf is niet gerechtigd deze zonder toestemming van een herkenbaar geportretteerde, op voornoemd negatiefmateriaal, te publiceren zonder toestemming te vragen aan de geportretteerde.

Het kan zijn dat er hiaten/onvolkomenheden zitten in zoals ik het uitleg (want zo vertelde een beroepsfotofgraaf mij dat ruim 35 jaar geleden) maar ik veronderstel dat het nog steeds zo is dat openbaar maken (publiceren) van herkenbare portretten niet mag zonder uitdrukkelijke toestemming.

Daarnaast:

Hier zie je weer de verraderlijkheid van het fenomeen social media, waarvan de inmiddels marginale voordelen voor de gebruiker totaal niet meer opwegen tegen de welbekende en bewezen nadelen: datasurveillance en/of al of niet bewust misbruik van de vezamelde metadata.
Als ik het goed begrijp wringt Social media zich zelfs in het leven van mensen die geen account hebben bij/op een social media kanaal. hier is dat Facebook.
19-11-2020, 11:24 door Anoniem
Artikel 19 en 20 van de Auteurswet gaan over in opdracht van de geportretteerde gemaakte portretten. Dat zijn niet alleen pasfoto’s of andere ‘echte portretfoto’s’, maar ook een foto van een hele schoolklas valt onder deze regeling.

Iedereen die herkenbaar op een in opdracht gemaakte foto staat, heeft individueel ‘portretrecht’. Bij in opdracht gemaakte portretfoto’s staat het de fotograaf - niet - vrij om de foto’s te gebruiken zonder toestemming van de geportretteerde(n).

Anderen die een in opdracht gemaakte portretfoto willen gebruiken, hebben toestemming nodig van zowel de fotograaf (auteursrecht) als de geportretteerde (portretrecht).

Dus het ziet er naar uit dat de fotograaf dat de fotograaf juridisch een probleem kan krijgen.
19-11-2020, 19:53 door Anoniem
Door Anoniem: Artikel 19 en 20 van de Auteurswet gaan over in opdracht van de geportretteerde gemaakte portretten. Dat zijn niet alleen pasfoto’s of andere ‘echte portretfoto’s’, maar ook een foto van een hele schoolklas valt onder deze regeling.

Iedereen die herkenbaar op een in opdracht gemaakte foto staat, heeft individueel ‘portretrecht’. Bij in opdracht gemaakte portretfoto’s staat het de fotograaf - niet - vrij om de foto’s te gebruiken zonder toestemming van de geportretteerde(n).

Anderen die een in opdracht gemaakte portretfoto willen gebruiken, hebben toestemming nodig van zowel de fotograaf (auteursrecht) als de geportretteerde (portretrecht).

Dus het ziet er naar uit dat de fotograaf dat de fotograaf juridisch een probleem kan krijgen.
Dus als de ouders van kind A de klassefoto aan de oma van kind A willen geven moeten de ouders van kinderen B t/m Z daar toestemming voor geven?
20-11-2020, 08:16 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als de ouders van kind A de klassefoto aan de oma van kind A willen geven moeten de ouders van kinderen B t/m Z daar toestemming voor geven?

Dat dus niet, dat is persoonlijk gebruik. Maar die foto op internet zetten, dan dus wel, want het publiceren van de foto. Wat in ieder geval niet kan en ik uit het verhaal van TS begrijp, is het aan een niet betrokkene verstrekken van een individuele foto, die dan ook nog op internet komt. Die individuele zou wel mogen in opdracht of door handelen van de ouders, maar niet eigenmachtig door de fotograaf.
20-11-2020, 09:50 door Anoniem
Voor klassenfoto's zal de soep niet zo heet gegeten worden, maar in principe is dit wel wat het recht zegt.

In het geval van OP is het een duidelijk geval van overschrijding van dit recht -en- zakelijke/persoonlijke overschrijding van bepaalde grenzen.
20-11-2020, 11:20 door User2048
In dit geval heeft de fotografe een portret, waarop zij auteursrecht heeft, gegeven aan een familielid van haar. Is dat dan geen persoonlijk gebruik? Het is in elk geval geen publicatie.

De foto op internet zetten is uiteraard wel publicatie. Uit de oorspronkelijke post leid ik af dat het portret toevallig op de achtergrond staat.

Het voelt uiteraard niet goed dat het portret van jouw kind aan een derde gegeven wordt, maar of de wet dit nou verbiedt?
20-11-2020, 11:34 door Anoniem
Door Anoniem: Interessante vraag voor Arnoud Engelfriet die op deze site advies geeft.

Eerder schreef ik deze quote.

De TS kan ook het voorval gewoon negeren. Klinkt namelijk een beetje als een stelletje dat uit elkaar is gegaan, maar toch blijven ze elkaar volgen en dingen verwijten. Get over it!

Stop it!
https://www.youtube.com/watch?v=Ow0lr63y4Mw
20-11-2020, 22:49 door Anoniem
Wie eist bewijst. Dus als TS stellig beweert dat de schoolfotograaf het lek is zal TS dit moeten bewijzen.
Daarna is het aan een rechter om te beslissen of TS dat afdoende heeft bewezen.

TS kan het beste een advocaat in de arm nemen.
Dat zal sowieso bijna noodzakelijk zijn om tegen de fotograaf op te treden of de gang naar de rechtbank succesvol af te leggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.